Black Box 13/2/2019

Black Box 13/2/2019

- Δεν είναι για να τα βάψουμε μαύρα, αλλά ούτε και για να βγούμε στους δρόμους να πανηγυρίζουμε. Με τον τζίρο να κινείται μεταξύ 25-30 εκατ. ευρώ, τις τράπεζες να περιβάλλονται από τη θολούρα των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια και της επόμενης ημέρας του νόμου Κατσέλη, οι ξένοι θεσμικοί είναι φυσικό να μην τσιμπάνε, παρά το γεγονός ότι φήμες για εκλογές τον Μάιο ακούγονται τελευταία όλο και πιο έντονα.

- Κι εφόσον οι ξένοι δεν τσιμπάνε, οι τραπεζικές μετοχές προσφέρονται για trading που οδηγούν σε απότομες ανόδους και πτώσεις. Κι αν η αγορά γενικά ως δείκτης δεν προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις, ειδικά και για ορισμένα χαρτιά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο. Πέραν αυτών… τίποτε.

- Νέες κινήσεις σχεδιάζει η Αlpha Bank. Οι πληροφορίες θέλουν το πρόγραμμα που εκπονεί η διοίκηση να περιλαμβάνει σοβαρές και μετρημένες κινήσεις με ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως π.χ. η πώληση των δύο πακέτων κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 3,5 δισ. που προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο. Οι συγκεκριμένες πωλήσεις αποτελούν ένα σκέλος των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η τράπεζα.

- Αύριο Πέμπτη, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, η 3E Coca Cola ανακοινώνει τα κέρδη τέταρτου τριμήνου όπως και της χρήσης 2018.

- Άνθρωπος της αγοράς που γνωρίζει από πρώτο χέρι και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από το εξωτερικό, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες όσον αφορά τον SSM ως την 26η Μαΐου, ημερομηνία όπου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές.

- Είναι τέτοια η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία που δε επιτρέπει δυναμικές κινήσεις στο μέτωπο των συστημικών τραπεζών, λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές κι εφόσον υπολογίσουμε ένα δίμηνο-τρίμηνο αδράνειας μέχρι να αλλάξουν τα πρόσωπα, ξεκινά μια νέα περίοδος όπου όλα τίθενται σε μηδενική βάση.  

- Μήνυση ανακοίνωσε πως κατέθεσε η Folli Follie κατά των στελεχών της (Δ. Κουτσολιούτσος, Law Chiu Chuen και του CFO) που υπέγραψαν τις λογιστικές καταστάσεις της θυγατρικής της στην Κίνα. Είναι συγκλονιστικό ότι η καταγγελία για την φούσκα της Folli Follie έγινε τον Μάιο 2018. Έκτοτε αποκαλύφθηκε ότι η «τρύπα» έφτανε το 1 δισ. ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη κατά των βασικών μετόχων και στελεχών, κατατέθηκαν αγωγές, αλλά δέκα μήνες μετά οι πρωταίτιοι του σκανδάλου που διέσυρε τη χώρα και την οικονομία της παραμένουν στην εταιρία και αποτελούν τη σκιώδη αλλά ουσιαστική διοίκηση. Αυτά, μόνον στην Ελλάδα.

- Αφού τα σχέδια για τα βαλκανικά χρηματιστήρια δεν απέδωσαν, η ΕΧΑΕ αλλάζει προσανατολισμό στους σχεδιασμούς της και στρέφει το βλέμμα στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ.