Black Box 11/9/2019

Black Box 11/9/2019

- Διανύουμε φάση συσσώρευσης και αναμονής, η οποία είναι ζήτημα χρόνου να φέρει μια ανοδική αντίδραση του ΧΑ. Μόλις παρουσιαστεί ισχυρός καταλύτης το κλίμα και το πρόσημο στις συνεδριάσεις θα περάσουν σε θετική τροχιά. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές θεσμικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα.

- Η στήλη κάνοντας ένα πρόχειρο tour d' horizon καταγράφει τα εξής: Κατ΄ αρχήν σε επίπεδο θεσμικό περιμένουμε τον Οκτώβριο να πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Asset Protection Scheme (ΑP S). Ταυτόχρονα ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει το επόμενο βήμα για έξοδο στις αγορές ενώ επίκεινται και αποφάσεις για τη λογιστική διαχείριση των κερδών από ομόλογα των κεντρικών τραπεζών που οδηγεί σε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

- Θα τρέξει έκδοση μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου για το Ελληνικό, ενώ υπάρχει σενάριο ενδεχόμενης αύξησης κεφαλαίου και στη ΛΑΜΔΑ. Σενάρια αύξησης κεφαλαίου φημολογούνται στην αγορά και για τη ΔΕΗ στα πλαίσια του σχεδίου εξυγίανσης.

- Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί πλήρως η συμφωνία Pimco-Eurobank, ενώ σειρά παίρνει η ALPHA BANK σε ανάλογη συμφωνία για NPLs ύψους 10 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα τρέχουν πωλήσεις πακέτων προβληματικών δανείων.

- Έρχονται αλλεπάλληλες διαδικασίες για πωλήσεις σημαντικών εταιριών- περιουσιακών στοιχείων: Η Πειραιώς ετοιμάζεται να τρέξει νέα διαδικασία για το ΝΤΥΝΑΝ, η Εθνική για την Ασφαλιστική. Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί και ο νέος προγραμματισμός  για τις ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία, ΔΕΠΑ κλπ) ενώ υπάρχουν και διαγωνισμοί για λογαριασμό τραπεζών, όπως πχ τις επόμενες εβδομάδες για την ταινιοθήκη του ΜEGA.

- Κυοφορούνται μείζονες εξελίξεις σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις: Ο ΟΤΕ είναι στην τελική ευθεία να αφήσει πίσω του τη Ρουμανία, εκτός απροόπτου μέσα στον Σεπτέμβριο κλείνει η συμφωνία αναχρηματοδότησης της MIG από Farallon/Oak Hill ενώ το Δημόσιο θα κάνει placement μέρους της συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ.

- Στις 4 Οκτωβρίου κατατίθενται οι προτάσεις για το καζίνο στο Ελληνικό.

- Ωριμάζουν και δείχνουν να οδεύουν προς την οριστική ολοκλήρωση τους μια σειρά deals που καθυστέρησαν υπερβολικά. Τα παραδείγματα ξεκινούν από ΝΗΡΕΑ/ΣΕΛΟΝΤΑ και φτάνουν ως τη Forthnet και την απορρόφηση της Μπήτρος από τη ΣΙΔΜΑ.