Black Box 11/7/2019

Black Box 11/7/2019

- Τραπεζική είδηση Νο1: Αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς. Στην αγορά λένε ότι η ανακοίνωση γίνεται τώρα επειδή το πακέτο της εθελουσίας θα λειτουργήσει παράλληλα με την μεταφορά των εργαζομένων του RBU σε νέα νομική οντότητα υπό την Ιntrum.

- Τραπεζική είδηση Νο2: Παράταση πήρε από τον SSM o Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Τα σενάρια περί παραίτησης του  -προς το παρόν τουλάχιστον- φαίνεται ότι έχουν ακυρωθεί.

- Τραπεζική είδηση Νο3: Θυμάστε το δόγμα περί συγχωνεύσεων στις ελληνικές τράπεζες, το οποίο είχε διατυπωθεί αρμοδίως από SSM-ΕΚΤ δια της χαρακτηριστικής φράσης «το τραπέζι έχει τέσσερα πόδια», κλείνοντας την πόρτα στα σενάρια συγχωνεύσεων; Τα νέα λοιπόν, είναι ότι πλέον το τραπέζι μπορεί να έχει και τρία πόδια…

- Σήμερα λήγει η προθεσμία των μετόχων του ΟΠΑΠ να αποδεχθούν ή μη, την καταβολή του μερίσματος σε μετοχές. Η πληρωμή του μερίσματος θα γίνει τη Δευτέρα.

- Το νέο ΔΣ της Εuromedica προχωρεί στην απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τον πρώην βασικό μέτοχο Θ. Λιακουνάκο και η κατάσταση προκαλεί θλίψη. Το απλήρωτο προσωπικό διαμαρτύρεται (και δικαίως) η νέα διοίκηση εντοπίζει και κόβει προσωπικά έξοδα τα οποία  βάρυναν την εταιρία, αλλά υποστήριζαν το lifestyle του επιχειρηματία. Υπάρχουν μέχρι και κλειστά διαγνωστικά για τα οποία πληρώνεται ακόμη ενοίκιο, ενώ συγγενείς και φίλοι που είναι στο μισθολόγιο πρέπει να αποζημιωθούν  για να φύγουν.

- Την Πέμπτη θα ανοίξει το βιβλίο της ΕΤΕ για το ομόλογο TIER II, εάν φυσικά κριθεί ότι τα επιτόκια που θα προσφερθούν από την αγορά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της τράπεζας. Μετά από 11 χρόνια αποκλεισμού είναι καλό που οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην αγορά. Ωστόσο, αυτές οι εκδόσεις για να είναι «ανεκτές», πρέπει να έχουν επιτόκια μικρότερα του 7%. Ιδιαίτερα, όταν οι τράπεζες δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις με επιτόκιο 3%...

- Από τη χθεσινή συνεδρίαση αποδείχθηκε ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν λειτουργεί με αντιδράσεις και εξάρσεις που παραπέμπουν στην περίοδο του 1999. Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει δείγματα που πείθουν τους ξένους επενδυτές, ο δείκτης σταθερά και ήπια θα καταλαμβάνει υψηλότερα επίπεδα.