Black Box 11/6/2019

Black Box 11/6/2019

- Προεκλογικό χρηματιστηριακό ράλι το οποίο δεν πρόκειται να ξεμείνει από καύσιμα όσο υπάρχουν εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό ETF στη Νέα Υόρκη. Δεν έχει σημασία η βραχυχρόνια συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι long παίκτες (πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων που κινήθηκαν επιλεκτικά) τώρα αρχίζουν να κοιτάζουν προς την Ελλάδα.

- «Έληξε» χθες Δευτέρα το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας. Εντός εισαγωγικών το έληξε, επειδή στην πραγματικότητα και σε όλες στις τράπεζες τα προγράμματα εθελουσίας δεν λήγουν ποτέ. Ατύπως αλλά ουσιαστικά, παραμένουν συνεχώς ενεργά και έτοιμα προς χρήση για κάθε ενδιαφερόμενο. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν οι τράπεζες πρέπει να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας;

- Χτυπάει πόρτες η διοίκηση της Εθνικής όπου έχει φίλιες προσβάσεις προσπαθώντας να διερευνήσει τυχόν ενδιαφέρον από βασικούς παίκτες της ασφαλιστικής αγοράς για την Εθνική Ασφαλιστική. Ωστόσο, τα διαβήματα δεν έχουν αποτέλεσμα -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- καθώς οι μεγάλες ξένες εταιρείες ακούν, αλλά διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

- Ωστόσο, η Εθνική Ασφαλιστική είναι στην παρούσα φάση ο μικρότερος πονοκέφαλος για τη διοίκηση της Εθνικής. Η «ρουκέτα Πετρόπουλου» με το ΛΕΠΕΤΕ θα αντιμετωπιστεί δικαστικά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτελεσματικά για την τράπεζα. Ως τότε όμως η διοίκηση της ΕΤΕ θα «λαχανιάσει». Για παράδειγμα, η απαίτηση των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία που δημιουργεί η νομοθετική ρύθμιση, πρέπει με κάποιον τρόπο να αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις της τράπεζας.

- Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου; Οι εξελίξεις με την ΚΕΚΡΟΨ; Η ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων ξένου χαρτοφυλακίου που ταλαιπώρησε στις τελευταίες συνεδριάσεις τη μετοχή; Όλα αυτά μαζί; Πάντως η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντέδρασε χθες εναρμονιζόμενη με το momentum της αγοράς και έκλεισε με κέρδη 4,22%.

- Στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου επέστρεψε η μετοχή της Ελλάκτωρ που έκλεισε στο 1,86 ευρώ. Ο όμιλος δείχνει να προσεγγίζει προς το σημείο που θα μπορούμε να μιλήσουμε  για επιτυχημένο turn around story. Η πώληση των γραφείων στη Νέα Κηφισιά που απέφερε 25,5 εκατ., η απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος που βελτίωσε την κεφαλαιακή διάρθρωση και η επικείμενη πώληση της συμμετοχής στην Elpedison θεραπεύουν σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές πληγές του ομίλου. Στην ίδια κατεύθυνση και η ένταξη στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της μαρίνας του Αλίμου. Αν σε όλα αυτά, η Ελλάκτωρ καταφέρει να προσθέσει και τη γραμμή 4 του μετρό, τότε ο όμιλος θα έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για να περάσει τη στενωπό.