Black Box 11/4/2019

Black Box 11/4/2019

- Ελληνικά Πετρέλαια: Η ιδιωτικοποίηση πάει στο αρχείο μέχρι νεωτέρας, δηλαδή κάποιους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Ως τότε business as usual. Τα σενάρια ότι ο όμιλος Λάτση θα αγοράσει το ποσοστό του Δημοσίου δεν ευσταθούν. Και ο λόγος είναι απλός.

- Το 35% των ΕΛΠΕ που κατέχει το Δημόσιο κοστίζει περίπου 900 εκατ. ευρώ. Αυτό με βάση τη χρηματιστηριακή αποτίμηση (2,56 δισ.) γιατί είναι τελείως απίθανο να πουλήσει το Δημόσιο σε τιμή κατώτερη της χρηματιστηριακής. Ο όμιλος Λάτση κατέχει περίπου το 45%. Στην απίθανη περίπτωση που διαθέσει τα 900 εκατ. τότε θα πρέπει να κάνει και δημόσια πρόταση, γιατί υπερβαίνει το 51% και ο λογαριασμός ανεβαίνει αρκετά πάνω από το 1 δισ.

- Ταυτόχρονα ο όμιλος έχει να διαχειριστεί το project Eλληνικό. Αν πράγματι ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο 2019, τότε ο όμιλος θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει σταδιακά την επόμενη δεκαετία το μερίδιό του στο υπόλοιπο του τιμήματος των περίπου 615 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι οι Άραβες παραμένουν στο σχήμα, αλλά για τους Κινέζους δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο με άνεση. Οπότε τι ακριβώς σημαίνει «το μερίδιο του» είναι ένα θέμα που θα προσδιοριστεί στο μέλλον. Το project Ελληνικό απαιτεί συνεχείς επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. για μια επταετία. Στα σίγουρα, με την έναρξη των πιο «παραγωγικών» τμημάτων της επένδυσης χρειάζεται εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ.

- Ταυτόχρονα ο όμιλος έχει και την επένδυση της Lamda που ουδεμία μετοχική σχέση έχει με το Eλληνικό, πέραν της αμοιβής διαχείρισης. Κι όλα αυτά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που ούτως η άλλως τα πράγματα είναι ρευστά, ευμετάβλητα και απροσδόκητα σε βαθμό που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θα ψήφιζαν… τον Γιάνη. Τα λεφτά είναι πολλά ακόμη και για τον όμιλο Λάτση και για τις αποφάσεις που ο όμιλος υποχρεωτικά θα πρέπει να προσμετρήσει και το συνολικό ρίσκο του στη χώρα.

- Το 2018 η ιδιωτική Μotor Oil έβγαλε κέρδη μετά από φόρους 254 εκατ. (-18,77%) και μετά από φόρους 228 εκατ. Ο ημικρατικός κολοσσός των ΕΛΠΕ έβγαλε συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 296 εκατ. (-20%) και καθαρά κέρδη 215 εκατ. Τα συμπεράσματα δικά σας, αλλά η στήλη επιμένει. Ο όμιλος Λάτση θα τηρήσει στάση αναμονής διεκδικώντας μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση των ΕΛΠΕ. Και λίγους μήνες μετά τις εθνικές  εκλογές, θα ξαναπαίξει σενάριο ιδιωτικοποίησης.

- Έγραφε η στήλη παραπάνω για ρίσκο και τι της ήρθε στο μυαλό; Όταν υπολογίζεις το ρίσκο σε δάνεια και άλλες κινήσεις μιας τράπεζας, πρέπει να έχεις συναίσθηση και του προσωπικού ρίσκου. Δηλαδή, όπως περπατάς άνετος με το κοστούμι σου στους διαδρόμους της τράπεζας, να έχεις επίγνωση πως αν είσαι εξαιρετικά αντιδημοφιλής λόγω συμπεριφοράς σε υφιστάμενους και σχετικά νέος στην τράπεζα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σου έρθει στο κεφάλι ένα καλάθι αχρήστων, ένα συρραπτικό ή κάτι άλλο ανάλογο.

- Πάμε τώρα στα σοβαρά. Με αγωνία αναμένονται οι ανακοινώσεις για το Symbol. Οι τιμές που πουλήθηκαν τα πακέτα Amoeba και Jupiter φαίνεται πως είναι παρελθόν. Τα funds έχουν φλιπάρει με τους χρόνους που απαιτούν οι νομικές διαδικασίες στην ωραιότερη και καλύτερη  χώρα του κόσμου και πλέον στις αποτιμήσεις που κάνουν υπολογίζουν ότι για να ξεκαθαρίσουν ένα χαρτοφυλάκιο που αποκτούν, δεν χρειάζονται τρία χρόνια όπως συμβαίνει στις ασχημότερες και χειρότερες χώρες του κόσμου, αλλά πέντε χρόνια. Και αυτό αποτυπώνεται στις προσφερόμενες τιμές. Oπότε δημιουργούμε νέα ορολογία: Justice discount.