Black Box 11/10/2019

Black Box 11/10/2019

- To Χρηματιστήριο πανηγύρισε το πράσινο φως στον «Ηρακλή» γεγονός που δείχνει ότι η αγορά -τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση- ικανοποιήθηκε από την έγκριση του APS. Το σχέδιο δεν είναι προσαρμοσμένο στις παρατηρήσεις των τραπεζών και για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την ανταπόκριση. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχουμε πλέον ένα εργαλείο για τα NPLs που μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες.

- Στις τράπεζες περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους το κείμενο του νόμου για να πάρουν αποφάσεις. Σε πρώτη φάση πάντως, φαίνεται ότι μάλλον Εθνική, Πειραιώς και Alpha θα κάνουν χρήση του Ηρακλή. Σε τι έκταση είναι άγνωστο ακόμη.

- Κι αν από τον «Ηρακλή» οι τραπεζίτες δεν ικανοποιήθηκαν, αντίθετα σε όλες τις τράπεζες υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση την αθώωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των στελεχών της Alpha Bank για τα δάνεια του ΔΟΛ. Η απόφαση έχει και πρακτική σημασία. Αν η κρίση του δικαστηρίου είχε κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση, άντε να βρεις στελέχη που θα δεχθούν να υπογράψουν πχ την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Creta Farm.

- Πολύ σκληρός για να πεθάνει, αποδεικνύεται ο πρόεδρος της Εθνικής. Η κρίση δείχνει να έχει εκτονωθεί και τα σενάρια περί απομάκρυνσης του από τον SSM δεν φαίνεται να έχουν βάση, τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου. Κι ως γνωστόν σε τρεις μήνες πολλά μπορούν αλλάζουν…

- Παρά τα εμπόδια, το χρήμα «μίλησε» και η συμφωνία Αlter Ego- Forthnet ευοδώθηκε.

- Lamda Development: Θεωρείστε κλεισμένη 100% την αύξηση των 650 εκατ.

- Πολύς λόγος έχει επίσης γίνει για το αν η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπέρ ή κατά της εφαρμογής του ιταλικού μοντέλου. Η χθεσινή αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε τον «Ηρακλή» ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά όχι αρκετό. Ακριβώς το ίδιο νόημα είχαν και τα λόγια του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού. Ότι ο «Ηρακλής» είναι μία εθνική επιτυχία η οποία όμως κάνει την αρχή για την συνολική επίλυση του προβλήματος. Πάντως, το γνωστό ζήτημα με τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, το οποίο αντιμετωπίζει το σχέδιο της ΤτΕ, φαίνεται πως απασχολεί τη Φρανκφούρτη. 

- Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι άνθρωπος που μιλάει απερίσκεπτα. Κάθε άλλο μάλιστα. Γι'' αυτό και δεν πρέπει να περνάμε αβασάνιστα ότι σε ομιλία του χθες, είπε ότι «παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί Κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Προφανώς πίσω από την αναβαλλόμενη φορολογία συσσωρεύονται εποπτικές πιέσεις που με κάποιο τρόπο το επόμενο διάστημα θα έρθουν στο προσκήνιο.