Black Box 09/05/2019

Black Box 09/05/2019

- Είχαμε τον κίνδυνο του εμπορικού πολέμου που αποσταθεροποιεί τις αγορές και απειλεί με έναν νέο κύκλο διόρθωσης, ήρθαν και οι προεκλογικές παροχές να διαταράξουν όχι μόνον το ΧΑ αλλά και την αγορά ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 3,44% και το εισαγόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον στο ΧΑ περιορίστηκε. Πάντως αν αμερικανοί και κινέζοι διευθετήσουν τα ζητήματα τους -όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές- οι αγορές και φυσικά το ΧΑ θα επανέλθουν σε θετική τροχιά.

- Στους δανειστές πράγματι τους ήρθε κάπως ξαφνικό με τα μέτρα. Σκάλωσαν κυρίως στην 13η σύνταξη, στα πλεονάσματα και στις 120 δόσεις για την εφορία. Επειδή όμως είμαστε παραμονές ευρωεκλογών αλλά κι επειδή ο Αλέξης είναι το αγαπημένο τους παιδί, κατάπιαν τη δυσφορία τους και ευγενικά -λέγοντας θα τα συζητήσουμε στο Eurogroup του Ιουνίου- μας είπαν θα το δούμε μετά τις ευρωεκλογές.

- Οι προεκλογικές παροχές του Πρωθυπουργού λέγεται ότι αποφασίστηκε να επισπευστούν και να ανακοινωθούν την Τρίτη, αντί της Κυριακής που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, επειδή τα γκάλοπ που έφτασαν στο Μαξίμου δείχνουν την ψαλίδα υπέρ της ΝΔ να ανοίγει ανησυχητικά. Η εξέλιξη αυτή έχει και την ανάγνωση πως αν οι κάλπες βγάλουν ένα καθαρό πολιτικό αποτέλεσμα, όπως προσδοκούν οι επενδυτές, το ΧΑ θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

- Ανατροπές είχαμε τον Απρίλιο στα μερίδια των χρηματιστηριακών εταιριών με την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ να κατακτά την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω της Εurobank και Euroxx. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο η Πειραιώς ήταν πρώτη με μερίδιο 16,72%, ακολούθησε η Eurobank με 15,54%, η Εuroxx με 12,07%, η Εθνική με 10,07% και την πεντάδα των πρώτων συμπληρώνει η Alpha Finance με μερίδιο 7,17%.

- Για να μην μακρηγορούμε: αν τα τελευταία 7-8 χρόνια κάνεις τραβηχτικές από την εταιρία σου, και μετά παίρνεις προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων και έναντι του R&D, πόσο μακριά μπορεί να πάει η βαλίτσα;

- Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων πάνε πίσω και θα ληφθούν από την επόμενη Κυβέρνηση.

- Στην αγορά φημολογείται ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες να βρεθεί επενδυτής που ενδιαφέρεται να αγοράσει το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Φιλοκτήτης.