Black Box 07/01/2019

Black Box 07/01/2019

- Η εβδομάδα ξεκινά στον απόηχο του ράλι της Wall Street της Παρασκευής αλλά επίσης ξεκινά με έντονο πολιτικό χρώμα: Αφενός, ο νέος ανένδοτος-ανέκδοτος αγώνας που ξεκίνησε ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος και αφετέρου -και σοβαρότερο φυσικά- η επίσκεψη της Α. Μέρκελ την Πέμπτη στην Αθήνα.

- Σημειώστε πως αυτή και η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ σημαντικές για το νομικό καθεστώς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Οι συζητήσεις κυβέρνησης και τραπεζιτών συνεχίζονται, ενώ την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν να φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου στις 20 Ιανουαρίου να έρθει τρόικα και στις 21/1 να ξεκινήσει ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος. Ακούγεται εξαιρετικά φιλόδοξο, ουσιαστικά ανέφικτο, αλλά το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να υπάρξει καταρχήν συμφωνία Κυβέρνησης και τραπεζιτών, η οποία στη συνέχεια θα εγκριθεί από τους δανειστές και θα ψηφιστεί απ'' τη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

- Κρίσιμη ημερομηνία μπροστά μας είναι η 18η Ιανουαρίου. Αν η Standard and Poor's τη μεθεπόμενη Παρασκευή προχωρήσει σε αναβάθμιση της οικονομίας, ταυτόχρονα θα έχει ανάψει το πράσινο φως για να βγει η Ελλάδα στις αγορές με πενταετές ομόλογο. Ο στόχος - εφόσον φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν- είναι η έξοδος να γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με 2 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο ή 3 δισ. στην αισιόδοξη εκδοχή.

- Η στήλη απονέμει εύσημα στον Θεόδωρο Πανταλάκη, γιατί αποδεικνύει ότι ο παλιός είναι αλλιώς. Το μοντέλο τράπεζα Αττικής, δηλαδή δομημένες κατάλληλα παράλληλες συναλλαγές, όπου κόκκινα δάνεια ή άλλα assets δίνονται άμεσα ή έμμεσα έναντι κεφαλαίων σε funds και εταιρίες NPLs - αποτελεί σήμερα τη βασική μέθοδο με την οποία επιδιώκουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPLs. Τα μοντέλα δουλεύονται σε διάφορες σύνθετες μορφές και αποτελούν τον βασικό κορμό του σχεδιασμού των τραπεζών. Την ίδια στιγμή όμως πέφτει βαριά η σκιά του νέου αφεντικού του SSΜ, Αντρέα Ένρια και τα σχέδια γκριζάρουν.

- Επειδή στην αγορά ακούγονται πολλά, η στήλη θα ήθελε να ρωτήσει: Μήπως στην Εθνική Τράπεζα είχε εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα ο πολυσυζητημένος πλέον και εξαφανισμένος σήμερα κύριος Πετσίτης συνοδευόμενος από τον κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα; Μήπως;

- Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως με ενδιαφέρον η αγορά περιμένει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου έτους της Εθνικής Τράπεζας. Οι αποφάσεις για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής επείγουν κι όχι μόνον επειδή υπάρχει θεσμική πίεση, αλλά και γιατί προβάλει και πάλι το ενδεχόμενο, η υπόθεση να εξελιχθεί σε φάρσα.

- Το πρώτο εξάμηνο του φετινού χρόνου θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία της ελληνικής αγοράς. Εκτός απροόπτου λοιπόν θα κλείσει το deal Mondelez-Chipita.  Το 2019 «μηδένισε το ρολόι» και οι τράπεζες μπορούν να πάρουν νέες προβλέψεις  που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξει ο πολύπαθος διαγωνισμός για τη Forthnet. Το στρατόπεδο των παλαιών γιατρών θα πρέπει να τα βρει με αυτό των νέων γιατρών, δηλαδή οι μέτοχοι του ΙΑΣΩ να ανταποκριθούν ή να απορρίψουν την πρότασή του Oaktree. Ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, το αργότερο, θα πρέπει να κλείσει και η συμφωνία για την εξαγορά της θυγατρικής της MIG, Attica Συμμετοχών από την Fortress.

- Θα πρέπει επίσης να περιμένουμε τρεις μεγάλες συναλλαγές στον τομέα των κόκκινων δανείων, με πιο προχωρημένες την ανάθεση διαχείρισης 3,9 δισ. κόκκινων δανείων της Alpha Bank στην Κύπρο και την τιτλοποίηση 2 δισ. κόκκινων στεγαστικών από τη Eurobank. Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει ότι ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, ενώ τα ίδια λένε και στο ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ.