Black Box 05/03/2019

Black Box 05/03/2019

- Η καθίζηση του τζίρου είναι ενθαρρυντική ένδειξη για το profit taking που είχαμε χθες στην αγορά μετά το rally των τελευταίων συνεδριάσεων. Η συμπεριφορά της αγοράς είναι απολύτως λογική και κυρίως θέτει τις βάσεις για μια καλή πορεία στο εγγύς μέλλον.

- Αν το εκλογικό αποτέλεσμα τον Μάιο ή τον Οκτώβριο είναι στα μέτρα της αγοράς, δηλαδή αναδείξει κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας, τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα rally που θα θυμίζει ημέρες του 1999.  

- Σήμερα ανοίγει το βιβλίο για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων προς όφελος της οικονομίας. Το δεκαετές πρέπει να επιτύχει γιατί βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις σταδιακά να διαμορφώσουν χαμηλότερο κόστος χρήματος.

- Στην Τράπεζα της Ελλάδος την έβγαλαν χθες οι τραπεζίτες, καθώς αναζητείται η ισορροπία με την ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Η στήλη επιμένει ότι πηγαίνουμε για επιτυχή κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ενόψει των ευρωεκλογών.

- Ένα ακόμη χαρτί που θα πέσει στην πορεία της οικονομίας προς την ομαλοποίηση θα είναι μερική χαλάρωση των capital controls κυρίως για επιχειρήσεις. Η πλήρης άρση έχει τοποθετηθεί για το καλοκαίρι.

- Πολύ καλό χαρακτηρίζεται το deal της Attica Group σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμφωνία εκτιμάται ότι δίνει μια μεγάλη ανάσα στη MIG καθώς αποκλιμακώνει σημαντικά τον δανεισμό αλλά και στην Πειραιώς που ήθελε να μειώσει τη δανειακή έκθεση. 

- Στις 18 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι πρόσφατες αλλαγές στον δείκτη FTSE Emerging Europe Index.