Black Box 01/04/2019

Black Box 01/04/2019

- Σήμερα ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup της Παρασκευής 5 Απριλίου και την έγκριση, όπως όλα δείχνουν θα δοθεί, για την επιστροφή των 970 εκατομμυρίων από τα ελληνικά ομόλογα. Η κυβέρνηση πειθήνια προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των δανειστών για την πρώτη κατοικία, αλλά υπάρχουν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και συνδέονται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, με την δευτερογενή νομοθεσία. Ας ελπίσουμε πως την Παρασκευή το θρίλερ της δόσης θα τελειώσει χωρίς ξαφνικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

- Είναι δυνατόν 115 τραπεζίτες απ'' όλες τις τράπεζες εκτός της Αlpha Bank, οι οποίοι διώκονται για τα δάνεια των κομμάτων, να ενήργησαν  έχοντας δόλο; Τότε, γιατί δεν τους διώκουν και για εγκληματική οργάνωση να τελειώνουν γρηγορότερα;

- Να σοβαρευτούμε όμως, γιατί η κατάσταση αρχίζει να γίνεται κρίσιμη. Μόνον κατά την προηγούμενη εβδομάδα πήγε στον ανακριτή η οικογένεια Μπόμπολα μαζί με ομάδα τραπεζιτών και έπεται συνέχεια. Την Παρασκευή ασκήθηκε η από καιρό κυοφορούμενη δίωξη για τα δάνεια των κομμάτων, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο πληροφορηθήκαμε πως παραιτήθηκε ο αστυνομικός που ερευνούσε κρίσιμες υποθέσεις που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, μεταξύ αυτών και την περίπτωση Λαυρεντιάδη, κάνοντας λόγο για εμπόδια στο έργο του. Επίσης πληροφορηθήκαμε πως βρέθηκαν  χρήματα, που φαίνεται πως δεν δικαιολογούνται, στους λογαριασμούς Πετσίτη. Ταυτόχρονα την περασμένη εβδομάδα στάλθηκαν στη Βουλή και αρκετές δικογραφίες με πολιτικά πρόσωπα, ενώ φαίνεται πως ξαναζεσταίνεται η υπόθεση Νovartis. Αν πάμε με αυτόν τον ρυθμό μέχρι τις ευρωεκλογές δεν πρόκειται να μείνει τίποτε όρθιο.

- Η προσοχή εστιάστηκε τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ότι οι τράπεζες ανέβασαν σε εξαιρετικά απαιτητικά επίπεδα τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων στα νέα επιχειρησιακά τους πλάνα που κατέθεσαν στην εποπτεία. Μόνον φέτος, η Eurobank θα μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 10 δισ., η Alpha Bank κατά 5,5 δισ. η Εθνική κατά 4,5 δισ. και η Πειραιώς κατά 3,5 δισ. Επίσης δεσμεύονται για μείωση επιπλέον 30 δισ. στη διάρκεια του 2020 και 2021. Είναι εφικτοί αυτοί οι στόχοι; Η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς δεν υπάρχουν ακόμη και τα "εργαλεία" υποβοήθησης των τιτλοποιήσεων τα οποία ετοιμάζονται. Από τα 81,5 δισ. που φθάνουν σήμερα τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν στον SSM  ότι  θα τα μειώσουν κατά 54 δισ. μέχρι το 2021. Αυτό σημαίνει πως ξεκινά άμεσα ένας νέος κύκλος μεγάλων πιέσεων στους επιχειρηματίες που έχουν καθυστερήσεις. Για αυτό και ετοιμαστείτε το επόμενο διάστημα να ακουστούν στην αγορά μεγάλα ονόματα.

- Το καλό (και πιο σημαντικό) νέο της ημέρας: Τον Φεβρουάριο, η πιστωτική επέκταση στα επιχειρηματικά δάνεια -σχεδόν μετά από μία δεκαετία- σταμάτησε να είναι σε αρνητικό έδαφος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Δεκέμβριο, κατά 0,5% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα δάνεια στη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών αυξήθηκαν κατά 1.5%.

- Εκτός απροόπτου, αυτήν την εβδομάδα πρέπει να υποβληθούν οι προσφορές για το πακέτο ναυτιλιακών δανείων με την επωνυμία ΝΕΜΟ της Τράπεζας Πειραιώς και την επόμενη Δευτέρα, για το Symbol της Εθνικής τράπεζας που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων εταιριών με εξασφαλίσεις. 

- Καζάνι που βράζει η αγορά τραπεζικών στελεχών. Μετά από καιρό καταγράφεται σοβαρή κινητικότητα σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη κι όχι μόνον επειδή η Εθνική ταράζει τα νερά κάνοντας προσλήψεις.