7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Black Blox: Όταν επενδύεις στις ρωγμές, το σπίτι θα πέσει να σε πλακώσει 

Η Έφη Αχτσιόγλου θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αντιπαθής -το αντίθετο- είναι ευρέως αναγνωρίσιμη, έχει συγκροτημένο πολιτικό λόγο, διαθέτει μια σχετική κυβερνητική και πολιτική εμπειρία, έχει δημιουργήσει μηχανισμό, αλλά αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν μπορεί να δει πέρα από τη στενά μυωπική προσέγγιση του υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ για τα πράγματα, αλλά κινδυνεύει να αποτελέσει ένα επιπλέον βαρίδι για το ίδιο της το κόμμα

Ως τομεάρχης οικονομικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα περίμενε κανείς να αντιμετωπίζει τη σημερινή πραγματικότητα με σύγχρονες ιδέες και να μην ταυτίζεται με όσους -γηραιότερούς της- έκαναν καριέρα κυνηγώντας στους λαβύρινθους της πολιτικής, τους Μινώταυρους του νεοφιλελευθερισμού. 

Θα μπορούσε. Έδειξε όμως ότι δεν μπορεί όταν στο λογίδριό της έδωσε στους πολίτες να καταλάβουν ότι χωρίς κρίση, η ριζοσπαστική αριστερά που υποτίθεται πως εκπροσωπεί δεν έχει λόγο ύπαρξης ούτε προοπτικές για εξουσία

Δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία της για την μετά covid εποχή μπορούν να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονται προβοκάτσιες και καταστροφή την ώρα που ανθίζουν οι πρώτοι σπόροι ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε μια κάποια κανονικότητα. 

Απόσπασμα 1

«Η κανονικότητα δεν είναι στην πραγματικότητα ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Η κανονικότητα οδηγεί στον ατομικισμό. Η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη και αυτή η προσέγγιση είναι πολύ οργανωμένη. Η ατομικότητα βοηθά την αντιπολιτική και βοηθά την άκρα δεξιά στο αφήγημά της. Είναι ευθύνη της Αριστεράς αυτές τις μετατοπίσεις και ρωγμές να τις μεταφράσει σε συλλογικά πολιτικά αιτήματα μιας ευρύτερης αλλαγής, όχι να τις αντιμετωπίσουμε ως παρενθέσεις που θα κλείσουν και άρα εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε αυτά που λέγαμε και πριν. Όταν το σύστημα δείχνει τα όριά του, τότε είναι η ευκαιρία για να μπορέσεις ακόμη πιο επιθετικά να εισάγεις την κοινωνική ατζέντα που τόσο καιρό προσπαθούμε να εισάγουμε και στην Ευρώπη»

Απόσπασμα 2 

«Δημιουργούνται, με αφορμή την άρση της πατέντας των εμβολίων, πολιτικές συγκρούσεις και μετατοπίσεις που έχουν πολύ ενδιαφέρον σε μια κατάσταση που νομίζαμε μέχρι χθες ότι είναι ακλόνητες.  Οι δυνάμεις της Αριστεράς και δη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτές τις ρωγμές για να πιέσουν για αλλαγές».

Τι μας λέει η υπεύθυνη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι αν η κρίση αρχίσει να υποχωρεί, αν επιτρέψουμε στην κανονικότητα να επιστρέψει, αν οι πολίτες αρχίσουν να γεύονται τα οφέλη της ανάπτυξης που ξεκινά, αν αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, η Αριστερά που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ελπίδα να επιζήσει γιατί θα έχει χάσει το φαγητό που τη θρέφει: Την κρίση, τη μιζέρια, την απελπισία των πολιτών.

---

Το Πάσχα πέρασε, η ραστώνη των ημερών φθάνει στο τέλος  και οι  εξελίξεις στα Ναυπηγεία και στην υπόθεση των φρεγατών του αμυντικού προγράμματος ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μπαίνει στις κορυφαίες προτεραιότητες.

Οι κινήσεις που προωθούνται αφορούν στους διαγωνισμούς της ΕΝΑΕ και της ΕΤΑΔ  για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η στήλη μαθαίνει ότι θα βγουν στον αέρα στο επόμενο δεκαήμερο και λίγο πολύ θα συμπέσουν με την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων των διεκδικητών για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού η οποία τοποθετείται στις 21 Μαΐου.

Υπό τις παρούσες συνθήκες το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι αν ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά δεν έχει προχωρήσει αλλά γίνει η τελική επιλογή για τον κατασκευαστή που θα αναλάβει τις Φρεγάτες άμεσα,  τότε η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να υποδείξει και Ναυπηγεία στα οποία αυτές θα κατασκευαστούν.

Αυτό σημαίνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσει και η διαδικασία για την Ελευσίνα ώστε τουλάχιστον ένα από τα δύο μεγάλα Ναυπηγεία της χώρας να είναι γρήγορα σε «θέση μάχης»

Οι εξελίξεις τρέχουν και πλέον οι ημερομηνίες γίνονται ασφυκτικές, ενώ από την άλλη οι αντιπροσωπείες των ξένων που ήρθαν στην Ελλάδα για τις φρεγάτες έχουν δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή των Φρεγατών και στα δύο Ναυπηγεία, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Άρα η ετοιμότητα θα είναι το αυτό που θα κρίνει και την παρτίδα και θα δώσει το τόνο για την επόμενη μέρα της ελληνικής ναυπηγοεπισκευής.

---

Κατάφερε τελικά ο Νίκος Μπακατσέλος της Pyramis να σώσει την ιστορική Pitsos στη χώρα μας μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με την γερμανική BSH;  Στην ουσία το deal ναυάγησε στο μέρος που αφορά στην ενοικίαση του εργοστασίου και στην παραγωγή φασόν προϊόντων Pitsos. Επομένως το κεφάλαιο Pitsos κλείνει οριστικά για τη χώρα μας. Αυτό που κατάφερε η Pyramis είναι να αγοράσει μέρος  των μηχανημάτων και των καλουπιών του εργοστασίου στο Ρέντη. Μια εξέλιξη που δεν είναι αρνητική, αλλά απέχει από την αξία που θα είχε για τη χώρα μας η πλήρης αποδοχή από τους Γερμανούς της πρότασης Μπακατσέλου. Το σχέδιο του CEO της εταιρείας και προέδρου του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Liberal Markets, περιλαμβάνει δύο γραμμές παραγωγής που στόχος είναι να πάρουν μπροστά έως τέλος του έτους. Έτσι τώρα ο Μπακατσέλος ψάχνει χώρο σε Οινόφυτα και Ασπρόπυργο...


---

Η Τράπεζα Αττικής μπορεί να εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος -η οποία και επέσπευσε τις εξελίξεις για την εξυγίανση της, ζητώντας τον σχηματισμό προβλέψεων - και όχι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όσα συμβαίνουν με τη μη συστημική τράπεζα δεν έχουν ταξιδέψει μέχρι τη Φρανκφούρτη. Η στήλη πληροφορείται πως στην ΕΚΤ έχουν ήδη σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για την πραγματική κατάσταση της Τράπεζας που ήρθε και έδεσε με την δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων, στις οποίες παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει καμία παρατήρηση από την KPMG. 

Αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια από τη διοίκηση της Αττικής για να εξυγιανθεί η τράπεζα, και η αγορά ευελπιστεί πως οι ζημιές που καταγράφηκαν είναι πραγματικές και δεν κρύφτηκαν κάτω από το χαλί. Γιατί αν έχει γίνει «λίφτινγκ» στις λογιστικές καταστάσεις, αυτό εξωραΐζει κατά τεκμήριο μόνο την εξωτερική επιφάνεια, αφήνοντας την εσωτερική να κακοφορμίζει ακόμη περισσότερο.

---

Έλα πείτε την αλήθεια τώρα. Αν μπορούσατε να πάτε τον χρόνο πίσω δε θα βάζατε κάτι παραπάνω στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς; Εκ των υστέρων μια χαρά τα λέμε όλοι και όλα φαίνονται τόσο προφανή, στα δύσκολα όμως λίγοι είναι αυτοί που παίρνουν την απόφαση και πολλοί λιγότεροι αυτοί που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα. Καλώς ή κακώς στο Χρηματιστηριακό επάγγελμα το αποτέλεσμα είναι ο απόλυτος κριτής και όσο καλά διαβασμένος και αν είναι κανείς, η αποτίμηση στο τέλος της ημέρας είναι αυτή που κρίνει το αποτέλεσμα. «Στοχαπείδης» και «σταλεγάκιας» είναι δύο χαρακτηριστικά επενδυτών που ευδοκιμούν πολύ στο εγχώριο επενδυτικό οικοσύστημα. Αυτό που μετράει είναι τι γράφει το πινακίδιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι «σάλια».

---

Τα 253,9 εκατ. ευρώ της Παρασκευής είναι η καλύτερη επίδοση τζίρου στο ΧΑ για το 2021 και η καλύτερη από τις 29 Μαΐου του 2020 όταν πραγματοποιήθηκε η εαρινή αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Σε αυτό το τζίρο δεσπόζουσα θέση είχαν οι τράπεζες οι οποίες πραγματοποίησαν το 72% του όγκου συναλλαγών με προεξέχουσα την Τράπεζα Πειραιώς η οποία έκανε το 53% της Αγοράς. Σήμερα λογικά θα έχουμε κάποιο σβήσιμο, όχι όμως τέτοιο για να μας γυρίσει στη ζώνη της αδράνειας. Μεγάλος κερδισμένος η ΕΧΑΕ η οποία θα αυξήσει τα έσοδα από συναλλαγές συν το όφελος από την αύξηση της κεφαλαιοποίησης. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές τρέχουν με 80,06 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 24% σε σχέση με πέρυσι. Μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 80 εκατ. ευρώ έχει να δει το ΧΑ από το 2015.

---

Η πίεση των τελευταίων ημερών που παρατηρείται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo αποδίδεται στην πολύ πιθανή είσοδο της Eurobank στον MSCI. Πιθανότητες εισόδου διεκδικούν και άλλες εταιρείες με την Εθνική Τράπεζα να έχει τον πρώτο λόγο από τα «αουτσάιντερ» της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης. Όπως και να έχει αύριο το βράδυ στις 12:00 θα γνωρίζουμε τις αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη.

---

Εκτός από την ανακοίνωση του MSCI εβδομάδα που ξεκινάει είναι πλούσια σε γεγονότα και εξελίξεις. Το απόγευμα αναμένουμε την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων της Intralot. Αύριο έχει προγραμματισμένη την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη των ετήσιων αποτελεσμάτων του Πλαισίου. Την Τετάρτη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης η Coca Cola θα δώσει στοιχεία τζίρου για το α’ τρίμηνο ενώ ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει πλήρες σετ αποτελεσμάτων. Και οι δύο εταιρείες έχουν προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις την ίδια ημέρα ενώ μέσα στην ημέρα θα βγάλει μεγέθη και η Cenergy. Την Πέμπτη ακολουθεί η Τιτάν με αποτελέσματα και συνέλευση η οποία θα εγκρίνει λογιστικές καταστάσεις  του 2020.

---

Προχωρά ο μετασχηματισμός της Κλουκίνας Λάππας, διαχειρίστριας των Mothercare. Μετά την εκμίσθωση του ακινήτου 884 τμ. της Ερμού σε μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών και ειδικότερα όπως μαθαίνει η στήλη στην Adidas, σειρά παίρνουν και τα υπόλοιπα ακίνητα της εταιρείας τα οποία είναι πηγές εσόδων εν υπνώσει για την αλυσίδα. 

Παράλληλα, η εταιρεία έχει δώσει έμφαση στην ενίσχυση της παρουσία στο ψηφιακό κανάλι, ξαναγράφει τη στρατηγική της για τις Βαλκανικές χώρες συνεκτιμώντας την πορεία των αγορών σε αυτές και πόσο επηρεάστηκαν από τον Covid 19.

Σημαντική δε θεωρείται η απόφαση της να μπει δυναμικά σε μεγάλα Malls και ειδικότερα σε River West και Smart Park καθώς η περίοδος ενδείκνυται για διαπραγματεύσεις με τους διαχειριστές των εμπορικών κέντρων, καθώς τα τελευταία δέχθηκαν ίσως το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορονοϊό καθιστώντας τις τιμές εισόδου για νέους παίχτες πιο συμφέρουσες.

---

Συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα η Mytilineos τις αγορές και τους αναλυτές. Ο επενδυτικός σχεδιασμός της εισηγμένης, τα ανοδικά οικονομικά μεγέθη και η ισχυρή ρευστότητα έχουν τραβήξει τα βλέμματα, κάτι που αποτυπώνεται και στις προβλέψεις τους. Ανεπίσημα η στήλη θα σας πει ότι μια από τις πιο επιτυχημένες διαχειρίστριες της Ελλάδας και βραβευμένες για τις επιδόσεις της στο εξωτερικό, έχει βάλει την τιμή στόχο για τη μετοχή αρκετά πάνω από τα 20 ευρώ όταν συνειδητοποίησε τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις κρυμμένες αξίες της εταιρείας. Στα πιο επίσημα reports, αυτά δηλαδή που τα βλέπουμε όλοι μας, η Wood προβλέπει EBITDA 364 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς και θεωρεί πως υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι ενισχυτικοί παράγοντες αλλά και φιλόδοξα σχέδια για πράσινα έργα. Η Euroxx έχει σύσταση «overweight» για τον τίτλο με τιμή στόχο τα 19,5 ευρώ, ενώ η Eurobank Equities επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα τριμήνου ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της. Η BETA από τη μεριά της βλέπει rebound στον τομέα της μεταλλουργίας, κάτι που βλέπει και η Alpha. Η Optima κάνει λόγο για σταθερό ξεκίνημα της χρονιάς παρά τις προκλήσεις και αναφέρεται στην επένδυση για την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Η Πειραιώς έχει σύσταση outperform για τη μετοχή της Mytilineos και σημειώνει ότι διατηρεί την εκτίμηση για τιμή στόχο για 19,5 ευρώ. Εν ολίγοις, τα καλύτερα έρχονται για την εταιρεία ου Ευάγγελου Μυτιληναίου.

---

Με τον κλάδο του Horeca να αρχίζει δειλά - δειλά να κινείται η ΑΜΒΥΞ συνεχίζει να αναπτύσσει το portfolio της. Η παλαιότερη εταιρεία διανομής αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της τη σαμπάνια Krug που ανήκει στη Moet. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, αναμένονται και άλλα λανσαρίσματα έως τον Σεπτέμβριο…

---

Aνοδικά παρά την πανδημία κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη για την ΕΛΒΕ το 2020. Ειδικότερα τα κέρδη εκτινάχθηκαν 330,66% και οι πωλήσεις 22,13% στα 33,95 εκατ. ευρώ! Ποιοι είναι όμως οι στόχοι της διοίκησης της εταιρείας για φέτος; Ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό καθώς ήδη έχουν εξασφαλιστεί συμβόλαια από τη γερμανική αστυνομία, στρατό και γερμανικούς σιδηρόδρομους. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών αναμένονται επενδύσεις, ενώ ήδη έχουν εξασφαλιστεί γη και άδειες παραγωγής σταθμών ισχύος 20ΜW.  Τέλος, η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει ενέργειες στο ζήτημα της αειφόρου ανάπτυξης και στην προώθηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.