7ος χρόνος, ημέρα 2092η
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Black Box: Οι Ολλανδοί κινούν… τεκτονικές πλάκες

-Τι μας δίδαξε η χθεσινή ημέρα;  

1) ότι οι ολλανδοί της Reggeborgh Invest B.V. δεν σηκώνουν «όχι»

2) Αφού έβαλαν πόδι, είναι απλώς ζήτημα χρόνου (αυτό που λέμε βραχυπρόθεσμα) να αποκτήσουν τον έλεγχο.

3) Επειδή είναι επενδυτές κι όχι φιλάνθρωποι, είναι και πάλι ζήτημα χρόνου (αυτό που λέμε μεσοπρόθεσμα) να εκμεταλλευτούν συνέργειες για να αναδείξουν υπεραξίες.

4)Πρώτο πιάτο, ενέργεια και παραχωρήσεις. Μετά όλα τα υπόλοιπα.

5) Όταν κινούνται οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος στον κατασκευαστικό κλάδο, δεν θέλεις να είσαι στην θέση της ABAΞ και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

-Εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και το ΤΧΣ έδωσε το πράσινο φώς για το σχέδιο απόσχισης του κλάδου της ALPHA BANK που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια  με τη σύσταση νέας εταιρείας, βάσει του τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου που εφαρμόζει η τράπεζα.  

-Το project Galaxy είναι πλέον στην τελική ευθεία καθώς μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι στη shortlist του Galaxy  -που είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή του είδους, καθώς αφορά την πώληση 10,8 δισ. ΝPEs- περιλαμβάνονται  τέσσερις επενδυτές  και συγκεκριμένα  οι Pimco, Cerved Group, Credito Fondiario/Elliott και  Davidson Kempner. Με το Galaxy το απόθεμα των  NPEs της ALPHA BANK μειώνεται στο 13%.

-Εκτός απροόπτου πάντοτε, αύριο Παρασκευή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς είναι  προγραμματισμένες διάφορες εξελίξεις που αφορούν μια σειρά θεμάτων τα οποία ενδιαφέρουν την αγορά. Για παράδειγμα, μπορεί η CVC ανοίξει τα χαρτιά της για την Εθνική Ασφαλιστική,  της οποίας το προσωπικό της «βράζει»  κατά της πώλησης γιατί θεωρεί ότι το τίμημα -ακόμη κι αν βελτιωθεί-   απέχει από την πραγματική αξία της εταιρίας.

-Επίσης κι εκτός απροόπτου πάντοτε,  αύριο περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την MLS καθώς θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εν συνεχεία θα δοθεί στη δημοσιότητα, το πόρισμα της Deloitte Business Solution για τον ισολογισμό 2019, την επαναδιατύπωση ορισμένων στοιχείων με βάσει τα διεθνή λογιστικά πρότυπα κλπ

- Αύριο επίσης συνεδριάζει το ΣτΕ για να αποφανθεί σχετικά με την προσφυγή της Ηard Rock κατά του αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό για το καζίνο του Ελληνικού. Αν η προσφυγή απορριφθεί, τότε η σκυτάλη περνά στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο.