7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Black Box: Χωρίς τράπεζες δεν πάμε πουθενά 

Γίνεται υψηλή ανάπτυξη χωρίς τις τράπεζες; Προφανώς και όχι! Μπορούν να διοχετευτούν ομαλά στην ελληνική οικονομία τα δεκάδες δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών; Αδύνατο! Γι’ αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Στουρνάρας έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα των ελληνικών τραπεζών χωρίς καμία καθυστέρηση. Εξου και οι πρόσφατες κινήσεις με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζα Πειραιώς και την εξυγίανση της Attica Bank.

Τα επόμενα βήματα θα έχουν και αυτά μεγάλο ενδιαφέρον. Από την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή Ι» έως την εφαρμογή του «Ηρακλή ΙΙ», την κεφαλαιακή ενίσχυση των Συνεταιριστικών Τραπεζών και την αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Ο πρωθυπουργός και ο κεντρικός τραπεζίτης θέλουν να εξαντλήσουν κάθε ενδεχόμενο ώστε να επιτευχθούν χωρίς προσκόμματα οι πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ από το 2021 έως το 2026 (έως και 7%). Σε αυτή την προσπάθεια οι τράπεζες καλούνται να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο ενισχύοντας την πραγματική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εικόνα επίλυσης των τραπεζικών ζητημάτων έχει περάσει και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου 2020.

Η στήλη θα σας πει και κάτι ακόμη. Όσοι ξένοι ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν ότι μόνο με μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και λύση στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου ο κλάδος θα μπορεί να αφήσει μια για πάντα πίσω τα προβλήματα και να κοιτάξει την ανάπτυξη και άρα να σημειώσουν σταθερά ανοδική πορεία οι μετοχές.

Γνωρίζουν επίσης ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία και γι’ αυτό προσπαθούν να τοποθετηθούν νωρίς.

Όσο για το αιώνιο ερώτημα του αν θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ, η στήλη έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί: όποιες κινήσεις γίνουν, θα γίνουν με τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση…

---

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν εκεί στην οδό Νίκης όπου το κλίμα έχει βαρύνει τελευταία, και όσο να ναι μια γκρίνια υπάρχει στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Κάτι οι δυσκολίες στη διαχείριση, κάτι ο ανασχηματισμός που πλησιάζει, δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς το στοίχημα ότι θα βρίσκεται και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Το έχει η μοίρα των Τσάρων, κάποια στιγμή να πέφτουν.

---

Ούτε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αισθάνεται πολύ καλά τελευταία. Είναι καιρός που υπάρχει δυσαρέσκεια για μια σειρά χειρισμών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και όσο κι αν καταβάλει προσπάθειες να κερδίσει πόντους, δε θα έλεγε κανείς πως το κλίμα έχει βελτιωθεί.

---

Πίσω στις τράπεζες πάλι, το μεγάλο χρηματιστηριακό νέο της ημέρας είναι η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1,2 δισ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Η μετοχή το πιθανότερο είναι ανοίξει «κλειδωμένη» στο 1,54 (-30%) όχι τόσο γιατί αξίζει να πάει εκεί αλλά επειδή έχει πολλά γρήγορα κέρδη από την τιμή της πρόσφατης αύξησης του κεφαλαίου και όσο να ναι το δέλεαρ της πώλησης θα είναι ισχυρό.

Πολλά λοιπόν θα κριθούν στην ουρά που θα έχει από τα ανεκτέλεστα κομμάτια στη δημοπρασία του ανοίγματος. Για τους ανυπόμονους σημειώστε τα εξής: Οι εντολές market (ελεύθερη εντολή χωρίς όριο τιμής) έχει προτεραιότητα στο άνοιγμα έναντι οποιασδήποτε άλλης εντολής. Οι εντολές με όριο το -30% απαιτούν τερματικό ΟΑΣΙΣ και γρήγορο αντικριστή για να πάρουν καλή θέση στην αφετηρία εκκίνησης και να εκτελεστούν μέσα στην ημέρα. Η διαφορά των δύο εντολών είναι ότι αν δεν γίνουν πράξεις στο άνοιγμα, η market ακυρώνεται, όχι όμως και η εντολή με όριο τιμής η οποία μπαίνει σε αναμονή για το υπόλοιπο της συνεδρίασης. Πού και πού ρίχνετε και καμιά ματιά στα παράγωγα, αν η ημέρα «καταπιεί» το discount σημαίνει ότι η πίεση στη μετοχή θα έχει αποφορτιστεί.

---

Στην Αττικής όπου πια τίποτα δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι ενόψει κρατικοποίησης και εξυγίανσης, δεν πρόλαβαν να βγάλουν εγκαίρως ισολογισμό, εξ ου και η νέα αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Οι ευθύνες, κατά την τράπεζα, βαραίνουν αποκλειστικά την εταιρεία KPMG που δεν παρέδωσε με δική της υπαιτιότητα εγκαίρως τη σχετική έκθεση ελέγχου ορκωτών ελεγκτών για λόγους εσωτερικών διαδικασιών. Και αυτό παρότι οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν από την τράπεζα στις 5/5 και σε αυτές, όπως ισχυρίζεται η τράπεζα, ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις της KPMG χωρίς να υπάρχει επιφύλαξη από τους ορκωτούς. Κάπου έχει χάσει κάτι όλη η αγορά. Αν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι είναι πως όταν το γράμμα δεν είναι καλό δεν φταίει ο ταχυδρόμος. Το ενδιαφέρον προφανώς εστιάζεται στις επιφυλάξεις των ορκωτών – αν και εφόσον υπάρχουν τέτοιες – και εν γένει στις παρατηρήσεις τους. Ίσως από αυτές μάθουμε επιτέλους πως προέκυψαν οι ζημιές και τι έχει συμβεί με την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων. Διαφορετικά θα παραμείνουμε για πολύ στο ακουστικό μας μέχρι η διοίκηση να ενημερώσει την αγορά όπως έχει δεσμευτεί.

---

Στη Λεωφόρο Αθηνών πάντως, οι δυνατές συγκινήσεις συνεχίζονται, η χρηματιστηριακή αγορά κρατάει τα επίπεδα τιμών και οι τζίροι παραμένουν αρκούντως ικανοποιητικοί.

---

Στα πιο διαδικαστικά, χωρίς το μέρισμα των 5 λεπτών σήμερα οι μετοχές της Παπουτσάνης ενώ αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώνει η Πετρόπουλος.

---

Τόσο η Mermeren όσο και ο Ικτίνος έδειξαν μεγάλη ανάκαμψη στα μεγέθη του α’ τριμήνου. Η κερδοφορία των δύο εταιρειών είναι αυξημένη κατά 533% και 319%, ενώ οι τζίροι είναι αυξημένοι κατά 136% και 16,5% αντίστοιχα. Θετικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τις τσιμεντοβιομηχανίες που ανακοίνωσαν στο εξωτερικό τρίμηνο. Τα δομικά υλικά και τα εμπορεύματα διανύουν μια εξαιρετική περίοδο ζήτησης μετά το σταδιακό άνοιγμα των αγορών με ορισμένες κατηγορίες να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά (ξυλεία, MDF).

---

Μέχρι πρότινος η μετοχή της Ξυλεμπορίας (Interwood) ήταν ψηλά στον πίνακα των αποδόσεων του ΧΑ. Προχθές ανακοίνωσε αδυναμία σύνταξης λογιστικών καταστάσεων. Τι συμβαίνει με την ιστορική εταιρία;

---

H στήλη μαθαίνει ότι το deal της Chipita δεν έχει κλείσει ακόμα. Η κατάσταση στην Ινδία έχει δημιουργήσει μια απόκλιση στα δεδομένα της αποτίμησης.

---

Σε διαγωνισμούς μεγάλων αγροτικών εκτάσεων για την ανάπτυξη ενεργειακών πάρκων αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΤΑΔ. Επίσης, η εταιρεία επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ στις κορυφαίες προτεραιότητες της διοίκησης του Στέφανου Βλαστού βρίσκεται η αξιοποίηση του εμβληματικού ακινήτου του Tae Kwon Do στο Φάληρο.

---

H στήλη σας έχει ενημερώσει για τις ευρύτερες ανακατατάξεις που συντελούνται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας και για το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών «παιχτών» για τον κλάδο. Έτσι λοιπόν στη μακρά λίστα των εταιρειών που επενδύουν στη χώρα μας έρχεται να προστεθεί η Masdar, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στις ΑΠΕ διεθνώς. Μαζί με την Taaleri Energia αποφάσισαν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκό project 65ΜW. Το project ανακοινώθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύση Ζώη και τον Πρέσβη των ΗΑΕ στην Ελλάδα, Sulaiman Hamed Salem AlMazroui.