ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2021η
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

Black Box: Ο Ταγίπ δεν θέλει να ακούει το όνομα Κυριάκος!

Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνευρίζει πολύ την Άγκυρα. Αλλιώς είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι! Με την απειλή του πολέμου έκαναν πάντα ένα βήμα πιο κοντά προς την επίτευξη των επιδιώξεών τους. Οι πληροφορίες στην Αθήνα ήταν συγκεκριμένες: Οι Τούρκοι θα εκμεταλλευόντουσαν τη διπλωματική αβρότητα και θα ισχυριζόντουσαν στο παρασκήνιο ότι διαπραγματεύονται μυστικά με την Αθήνα για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Άρα, αυτά που λέει η Αθήνα προς τους νέους συμμάχους της είναι κενά περιεχομένου. Ότι δηλαδή οι «αναξιόπιστοι Έλληνες» έχουν σκοπό να «προδώσουν» τους Άραβες και το Ισραήλ. Το σενάριο αυτό έπεσε στο κενό μετά την αντίδραση Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είχε άλλη επιλογή.

Η Τουρκία ενοχλείται από τη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ και με τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει στη συνέχεια με Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έκαναν κάποιες προσπάθειες δήθεν επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, αλλά το Τελ Αβίβ δεν τσίμπησε, οπότε και πάλι ο Ερντογάν άρχισε την υψηλή ρητορική απέναντι στο κράτος του Ισραήλ.
---
Εννέα ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες δέκα κάθε άλλο παρά σύμπτωση μπορεί να είναι. Η αγορά έφθασε ως εδώ γιατί έπεισε ότι έχει κάτι να πει τόσο σε βραχυχρόνιους όσο και σε μακροχρόνιους επενδυτές. Βρισκόμαστε ενώπιον κρίσιμων και πολύ κομβικών γεγονότων τα οποία ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα. Όσο και αν ακούγεται αυτό κοινότυπο (βλ. δύο ακόμα κρίσιμες εβδομάδες) από την έκβαση αυτών των εγχειρημάτων θα εξαρτηθούν πολλά για τη συνέχεια. Αν μη τι άλλο η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι γεμάτη νέα που θα καθορίσουν τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά: Αύξηση κεφαλαίου Πειραιώς, Γενική Συνέλευση για επικύρωση απόφασης για πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής, Γενική Συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Ελλάκτωρ. Αν η αδυναμία της Παρασκευής υπενθύμισε ότι το Χρηματιστήριο έχει και πισωγυρίσματα ας κρατήσουμε το εξής: Το εύκολο κέρδος βγαίνει σε μια καλή τιμή κτήσης. Και οι καλές τιμές κτήσης δημιουργούνται στις διορθώσεις και κυρίως στις πτώσεις. Αν η εβδομάδα αυτή όντως βγάλει κόπωση με εκροές λόγω ρευστοποιήσεων για την ΑΜΚ της Πειραιώς τότε μάλλον μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες και προ-Πασχαλινές εκπτώσεις.
---
Ο Μάρτιος ήταν ο καλύτερος μήνας από πλευράς συμμετοχής κωδικών από τον Δεκέμβριο του 2013. Η δημόσια προσφορά του ομολόγου της Motor Oil αφύπνισε πολλά χαρτοφυλάκια και μαζί με το άνοιγμα 2.915 νέων μερίδων ο μήνας έγραψε 39.228 ενεργούς κωδικούς. Το πλήθος δε των κωδικών που άνοιξε είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο του 2013 (5.891). Η αύξηση των κωδικών συμβαδίζει με την αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών οι οποίες έφθασαν μια ανάσα από τα 100 εκατ. ευρώ και οι οποίες συνιστούν την καλύτερη επίδοση από τον Μάιο του 2019. Οι ξένοι ήταν πωλητές για τέταρτο σερί μήνα κατά 55,2 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο φθάνοντας σχεδόν τα 70 εκατ. ευρώ μέσα στο 2021. Ναι πολύ καλά καταλάβατε οι Ολλανδοί είναι πρωταθλητές εκροών στο μήνα με 246 εκατ. ευρώ. Αναμενόμενα και το Βέλγιο ψηλά στην κατάταξη με εκροές 32 εκατ. ευρώ ενώ Κύπρος και Λουξεμβούργο έχουν εισροές 137 και 124 εκατ. ευρώ. Οι βασικές ροές του Μαρτίου συνδέονται με τις πωλήσεις πακέτων της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στους αναπάντεχους αντισυμβαλλόμενους τέσσερις κωδικοί από τις εξωτικές Σεϋχέλλες με καθαρές εισροές 100 χιλ. ευρώ και τρεις Αιγύπτιοι επενδυτές με οριακές εκροές συμπληρώνουν τον πιο δυνατό μήνα των τελευταίων δυο ετών στο ΧΑ από πλευράς ενδιαφέροντος.
---

Διπλά stress tests για τις ελληνικές τράπεζες το 2021; Έως τα τέλη Ιουλίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests του… 2020. Είναι η άσκηση που δεν διενεργήθηκε πέρσι εξαιτίας της πανδημίας και η οποία φυσικά θα γίνει με βάση φρέσκα στοιχεία. Οι πληροφορίες θέλουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μην αγχώνονται καθόλου.

Όσο για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αγχώνονται για τα stress tests αλλά για το τελικό «ξεκαθάρισμα» στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Η απόφαση είναι ειλημμένη και οι ελληνικές τράπεζες θα γυρίσουν μια και καλή σελίδα. Όμως όπως και να το κάνουμε πάντοτε τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου είναι τα πιο δύσκολα. Ο Ηρακλής Ι εφαρμόστηκε χωρίς προβλήματα και τώρα μένει η… ουρά, δηλαδή ο Ηρακλής ΙΙ που έχει στόχο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η ΤτΕ από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ανάγκη επίλυσης όλων των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Εκτός όμως από τις συστημικές υπάρχουν και οι μικρότερες τράπεζες. Για να φτάσουμε στο μεγάλο ξεκαθάρισμα, η ΤτΕ θα διενεργήσει stress tests στο β' εξάμηνο του 2021 για όλες τις μικρότερες τράπεζες, όπως τις έξι συνεταιριστικές έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν» οι κεφαλαιακές ανάγκες και να γίνουν ενέργειες ενίσχυσης.
---
Για τον ΟΛΠ και τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ο Μάρτιος ήταν μήνας συνέχισης της πτωτικής πορείας των δύο πρώτων μηνών της χρονιάς οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν τα καλά προ πανδημίας νούμερα του 2020. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μείωση 12% στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων και αθροιστικά το α' τρίμηνο έκλεισε με μείωση κοντά στο 13%.

---

«Η ενημέρωση αναλυτών σχετικά με τα Ετήσια Εταιρικά και Ενοποιημένα Οικονομικά Αποτελέσματα της Έλτον Χημικά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021» Μετά οι εταιρείες έχουν παράπονα ότι δεν τους παρακολουθούν οι επενδυτές και δεν κεφαλαιοποιούνται τα καλά αποτελέσματα στο ταμπλό. Άμα βγάζεις αποτελέσματα τη Μεγάλη Πέμπτη πριν από πενθήμερη αργία πως περιμένεις να δεις προκοπή;
---
Μία καλή εικόνα θα έχουμε σήμερα για το βάθος των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική μαρμαροβιομηχανία, με τη Μάρμαρα Παυλίδης- μία από τις ισχυρές δυνάμεις του κλάδου- να ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα, έχοντας εμφανίσει το 2019 τζίρο περίπου 120 εκατ. ευρώ. Το βασικό πλήγμα του κορονοϊού στα μάρμαρα σχετίζεται με την κάθετη πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά των επιχειρήσεων του εν λόγω κλάδου. Μία γεύση πάντως, πήραμε από τα μεγέθη της Mermeren Kombinat της οποίας οι πωλήσεις προς την κινεζική αγορά υποχώρησαν κατά 25,5%, στα 18,4 εκατ. ευρώ το 2020.
---
Σημαντικά τα συμπεράσματα που εξάγονται από την έρευνα της IRI για την αγορά του γιαουρτιού στη χώρα μας. Πρόκειται για μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Κατά τη διάρκεια του 2020 η αγορά του στραγγιστού κατέγραψε αύξηση 8,7% σε αξία και 8,2% σε όγκο πωλήσεων στην αγορά του λιανεμπορίου. Την ίδια στιγμή το στραγγιστό καταλαμβάνει το 46% των πωλήσεων γιαουρτιού στη χώρα μας, το 13% πηγαίνει στα παραδοσιακά γιαούρτια και το κλασικό γιαούρτι στο 8%. Η κυρίαρχη δύναμη στην αγορά, σύμφωνα με την IRI, είναι η ΦΑΓΕ όπου το 2020 αύξησε το μερίδιο αγορά από 27,6% σε 29,1% ,ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η Όλυμπος με μερίδιο 13,6% και ακολουθεί η Κρι Κρι με μερίδιο 11,9%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως και οι τρεις εταιρείες αύξησαν τα μερίδια αγοράς τους.
---
Μαθαίνουμε πως αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή διάφορων σχημάτων για το κτηριακό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ». Πρόκειται για ένα εμβληματικό project όπου το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στις εκτάσεις περίπου 17.900 τ.μ. που είναι αναξιοποίητες. Σήμερα Δευτέρα, καλούνται οι υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν εκδήλωση ενδιαφέροντος και προβλέπεται πως στις αρχές του 2022 θα έχει αναδειχθεί ανάδοχος.
---
Πληροφορίες στην αγορά real estate κάνουν λόγο πως ετοιμάζεται βρετανική απόβαση. Νέος παίχτης είναι το Greece Vision Fund VCIC, που ανήκει στη βρετανική Aretha Capital Partners. Το εν λόγω fund θα «παίξει μπάλα» στην αγορά με έμφαση σε αυτήν που συνδέεται με τη Χρυσή Βίζα. Εκτιμά πως οι αποτιμήσες είναι πιεσμένες και πως υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης στην αγορά καθώς η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί. Το fund έχει δραστηριότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προγράμματα μετανάστευσης, ακίνητα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.