Black Box: Ο… κουτός Γ. Μπάφετ και η ελληνική αγορά

-Σημαντικά γεγονότα στο οικονομικό πεδίο και στην επιχειρηματική σκηνή μας επιφυλάσσει η νέα εβδομάδα. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου η Intralot και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, οπότε είναι πιθανόν να μάθουμε τι γίνεται με τους ομολογιούχους και τις προτάσεις αναδιάρθρωσης. Η σκυτάλη περνάει την Τετάρτη στα βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου, καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα ο όμιλος Μυτιληναίου και ο ΟΠΑΠ, ενώ την Πέμπτη έχουμε την γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

-Σημείο κλειδί για τις αγορές αυτήν την εβδομάδα είναι οι δηλώσεις που αναμένονται την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ από την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζει το Eurogroup. Εκτός απ? όλα αυτά όμως, περιμένουμε την εξέλιξη της διόρθωσης που ξεκίνησε στις αμερικανικές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία σαφώς θα δώσει τόνο στις ευρωπαϊκές αγορές και κατ' επέκταση στο ΧΑ.

-Αύριο Τρίτη επίσης πραγματοποιείται η καθιερωμένη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τη ροή των χρηματοδοτήσεων στην οικονομία.

-Κι αν όλα αυτά δεν σας γεμίζουν την εβδομάδα, περιμένετε ως την Τετάρτη που απολογείται η οικογένεια Κουτσολιούτσου για τα κακουργήματα που κατηγορούνται σχετικά με την Folli Follie. Aν σας ενδιαφέρει η οικογένεια πέρασε το καλοκαίρι στη βίλα της στις Σπέτσες, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αν δεν ήταν κι αυτή η Ανακρίτρια να τους ζαλίζει...

-Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν τα σχολεία και μαζί τους ο SSΜ ξαναπιάνει δουλειά, επιστρέφοντας στην καθημερινότητα με ένα διπλό αίτημα. Ζήτησε λοιπόν από τις (ελληνικές) τράπεζες να στείλουν στη Φρανκφούρτη  μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα  αφενός επικαιροποιημένα τριετή πλάνα για τη μείωση των κόκκινων δανείων και αφετέρου (από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δηλαδή και τις ελληνικές) ενημέρωση και εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια από τον κορονοϊό.

-Σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με μερίδιο αγοράς  18,6%  τον Αύγουστο και 19,11% στο οκτάμηνο, με την Eurobank στην δεύτερη θέση με 18,27% και την Euroxx στην τρίτη με μερίδιο 14,26%.

-O Γ. Μπάφετ αμείβεται από τον επενδυτικό κολοσσό των δισεκατομμυρίων που διαχειρίζεται λαμβάνοντας ετησίως μόλις 100.000 δολάρια το χρόνο. Ο πολύς Τζεφ Μπέζος εισπράττει από την Amazon ως CEO αμοιβή 1,7 εκατ. δολαρίων. Αυτά όμως συμβαίνουν στην αλλοδαπή. Στην Ελλάδα είναι δυνατόν να διοικείς μια υπερχρεωμένη εταιρεία και να αμείβεσαι με 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο;

-Σημειώστε επίσης ότι αύριο Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020 θα είναι μια ιστορική ημέρα για την ελληνική αγορά καθώς μετά από βασανιστικές διαδικασίες που ξεκίνησαν το 2017, επιτέλους ο όμιλος United της BC Partners αγοράζει από τις πιστώτριες τράπεζες όλες τις απαιτήσεις που έχουν στη Forthnet αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρίας. Ένα σήριαλ φτάνει στο τέλος του, ενώ η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει αντανάκλαση (το αν θα είναι μεγάλη ή μικρή θα το πληροφορηθούμε αργότερα) στο επιχειρηματικό μέλλον της Wind.