Black Box: Δύο όχι και τόσο εύκολες πωλήσεις

-Μία όχι και τόσο εύκολη πώληση αποδεικνύεται περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μία πώληση που καλείται να ισορροπήσει μεταξύ διαφορετικών ισχυρών πόλων. Ο ένας πόλος είναι η DGComp η οποία με μία απάντηση ναι μεν αλλά ουσιαστικά δείχνει την πώληση. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά δε φαίνεται να έχει ταχθεί με φανατισμό υπέρ της πώλησης ενώ ο τρίτος πόλος, η CVC, περιμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανεβάσει το τίμημα στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι είναι μία τιμή στην οποία η διοίκηση της τράπεζας θα συναινούσε στην πώληση.

-Η διοίκηση της εθνικής δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής με την πώληση τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία αλλά οι εναλλακτικές που έχει μπροστά της είναι χειρότερες. Συγκεκριμένα αν ακολουθήσει το σενάριο της εισαγωγής της εθνικής ασφαλιστικής στο ΧΑ τότε η τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει το 51% και ταυτόχρονα να αλλάξει το management. Με απλά λόγια ο έλεγχος της εταιρείας θα χαθεί πλήρως για την Εθνική και στο ταμείο θα βάλει λιγότερα από 500 εκατομμύρια.

-Για όλους αυτούς τους λόγους η στήλη πιστεύει ότι αν το CVC ανέβει στα 500 εκατομμύρια η πώληση της εθνικής ασφαλιστικής θα φαντάζει ως η καλύτερη λύση για την Εθνική Τράπεζα.

-Μία όχι και τόσο εύκολη πώληση αποδεικνύεται και η περίπτωση της Singular logic. Αν και η Τράπεζα Πειραιώς έκανε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει την πώληση μειώνοντας τα δάνεια από τα 60 στα 27 εκατομμύρια οι επιλογές που έγιναν συνάντησαν εμπόδια για πολύ διαφορετικούς λόγους. Υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο που ξεκινά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η πιο πιθανή λύση είναι τώρα η πώληση στην κοινοπραξία των τριών εισηγμένων χωρίς τίποτα όμως θα μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

-Πρωταγωνιστικός ρόλος της Μυτιληναίος στις τελευταίες συνεδριάσεις του ΧΑ καθώς φαίνεται ότι δυνατά χέρια ασχολούνται με τη μετοχή.

-Την απόσυρσή της από την εκδίκαση της προσφυγής για τον κατάλογο διανομής των περίπου 8,4 εκατομμυρίων ευρώ από τον πλειστηριασμό του ακινήτου της πρώην Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Alpha Bank. Η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα και της διάταξης που ψήφισε, στα τέλη Ιουλίου, η Βουλή, προκειμένου να διευκρινίσει υπέρ των εργαζομένων το πλαίσιο πτωχεύσεων που, ως γνωστόν, είχε αλλάξει με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη ΝΔ προβλέπει ότι η διανομή διενεργείται κανονικά, ανεξαρτήτως νομικών προσφυγών, η καταβολή των χρημάτων στους εργαζόμενους δεν έχει ακόμη γίνει. Ωστόσο, σεβόμενη τον νόμο η Alpha δεν θα επιμείνει στην ανακοπή της. Σε ερώτηση προς στέλεχος της Τράπεζας για την απόφαση αυτή και, κυρίως, γιατί αυτή δεν ελήφθη νωρίτερα, η απάντηση ήταν πως οι Τράπεζες κινούνται και αποφασίζουν με γνώμονα τα συμφέροντα των καταθετών και των μετόχων τους και, βέβαια, με βάση το νόμο, όπως αυτό κάθε φορά ισχύει… (δηλαδή με ό,τι ίσχυε πριν, η Τράπεζα ακόμη και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να αποσυρθεί καθώς θα μπορούσαν να εγερθούν ζητήματα ευθυνών για τα στελέχη της).

-Ωφελημένη από την πανδημία φαίνεται να βγαίνει και η Infoquest. Ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω card link και οι διανομές μέσω ACS που διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αρχικά στην πανδημία εξελίσσονται στα ισχυρά χαρτιά του ομίλου.

-Σε απειλή για το τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται η δοκιμασία των stress test του 2021.Έμπειροι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως η άσκηση «απλώς δεν βγαίνει» και θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο την αναβολή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά το επόμενο διάστημα ή την επιτάχυνση των εξελίξεων ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος το αμέσως επόμενο διάστημα.