Black Box: Δεν θα βαρεθούμε ποτέ σε αυτή τη χώρα

-O πολυπράγμων κ. Ιωάννης Έξαρχος εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα στην αγορά ως κομιστής νέων ιδεών και πρωτοβουλιών. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως τα εμφανίζει, κι ευτυχώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη για να επαναφέρει την τάξη. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Επιτροπής και προσωπικά η Πρόεδρος κ. Β. Λαζαράκου  ασχολήθηκε με την υπόθεση και το αποτέλεσμα (προς το παρόν) είναι ένα warning με το οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι εταιρείες με την επωνυμία «FIRST ZURICH TRUST AG»και «FERRY HILL CAPITAL PARTNERS LTD» καθώς και ο κ. Ιωάννης Έξαρχος δεν έχουν άδεια να παρέχουν τις επενδυτικές υπηρεσίες του ν.4514/2018 ούτε να διαθέτουν μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων».

-Η προειδοποίηση της Επιτροπής για τον κ. Ι. Έξαρχο και τις εταιρίες του καταλήγει με την επισήμανση «ότι σύμφωνα με το ν. 4514/2018, η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και η άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων χωρίς άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την αντίστοιχη εποπτική αρχή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστά αδίκημα το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους».

-Κατά πληροφορίες τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  συνεχίζουν να ερευνούν  την υπόθεση Ι. Έξαρχος, «FIRST ZURICH TRUST AG» και «FERRY HILL CAPITAL PARTNERS LTD» και έπονται περαιτέρω ενέργειες μετά την έκδοση της προειδοποίησης. Σημειώστε πως στην αγορά, ψιθυρίζεται ότι συνεργάτης του κ. Έξαρχου είναι και πρώην μεγαλοδιαφημιστής που έσκασε με χλαπαταγή στην κρίση φεσώνοντας το σύμπαν.

- Intralot: Πολλές λεπτομέρειες για το τι είπε ο Σ. Κόκκαλης  στα στελέχη του δεν υπάρχουν (ακόμη), πάντως τα κουπόνια των ομολόγων πληρώνονται  κανονικά. Αυτός είναι και ο λόγος  για το χθεσινό +6,06% της μετοχής. 

-Ανατολικά του ποταμού Τιτσίνο, στους πρόποδες των Άλπεων βρίσκεται η ελβετική πόλη Μπελιντσόνα. Σε αυτήν λοιπόν, τη γραφική πόλη ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη του πρώην Γραμματέα της FIFA Jerome Valcke o οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο (Ντίνο) Ντέρη κατηγορούνται για δωροδοκία σε σχέση με τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

- Κατηγορίες για διαφθορά αντιμετωπίζει και ο Καταριανός πρόεδρος της Paris- Saint Germain, Νasser al-KhelaI. Ο ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρίας Ντίνος Ντέρης δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ και οι τρείς αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται αρχές Οκτωβρίου.

-Από αριστερά βγήκε ο Π. Μυλωνάς στο συνέδριο του Economist κάνοντας κριτική  στον πτωχευτικό νόμο, κάτι που αποκαλύπτει τις εντάσεις και διαφωνίες για το θέμα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών. Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάς αφού εξήρε πόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί ομαλά το θεσμικό πλαίσιο, χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «περίπλοκο».

-«Απαιτεί» είπε ο CEO της ΕΤΕ, «τη δημιουργία πολύπλοκων κρατικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και μιας πλατφόρμας και ενός αλγόριθμου για τον καθορισμό των αναδιαρθρώσεων, ενώ συγχρόνως εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων. Πιστεύω ότι πολλά από τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν και η συνεργασία μας με τις αρχές σε αυτό το θέμα έχει αποδειχθεί πολύ εποικοδομητική. Αλλά η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι ένας νόμος που απαιτεί χρόνο για την εφαρμογή του είναι πιθανό να στρεβλώσει τη συμπεριφορά του οφειλέτη».