7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Black Box: Αν είναι να αγοράσεις κρυπτονομίσματα, αγόρασε καλύτερα Ελλάδα

Όταν ένας παραδοσιακός επενδυτής παρακολουθεί τα απίστευτα κέρδη που καταγράφουν τα κρυπτονομίσματα την ώρα που ο ίδιος προσπαθεί να χωνέψει τα εδώ και χρόνια αρνητικά επιτόκια σε ομόλογα ακόμα και καταθέσεις, είναι λογικό κάποια στιγμή να παρασυρθεί… Στο +30% το Ethereum, στο +46% το Bitcoin Cash, στο +32% το Stellar και όλα αυτά μόνο την τελευταία εβδομάδα, ενώ το Dogecoin έφτασε να κερδίζει 14.000% από την αρχή του έτους.

«Να μπω και εγώ μήπως ρεφάρω κάτι από τα χαμένα ή τέλος πάντων βρε αδερφέ να βγάλω εύκολο κέρδος, γιατί όχι;»

Έτσι σκέφτηκε και ένας ξένος επενδυτής που παραδοσιακά ασχολείται με ομόλογα και μετοχές και έσπευσε να ενημερωθεί από τον διαχειριστή του, στο City του Λονδίνου. Ρώτησε λοιπόν για τη νέα τρέλα των αγορών και ήθελε να μάθει ποιο είναι το καλύτερο κρυπτονόμισμα από πλευράς αποδόσεων. Η απάντηση… αποστομωτική: «Αν είναι να αγοράσεις τώρα κρυπτονομίσματα δεν αγοράζεις καλύτερα ελληνικές μετοχές»;

Όσο δύσκολο και αν είναι να δούμε τέτοιες… διαστημικές και κυρίως απότομες αποδόσεις στην ελληνική αγορά, οι προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια δεν περνούν απαρατήρητες. Και μπορεί η απάντηση του trader να έχει αρκετή δόση ειρωνείας, όμως δείχνει ότι η ελληνική αγορά έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ διεθνών χαρτοφυλακίων.

Άλλα χαρτοφυλάκια περιμένουν υπομονετικά πριν αγοράσουν και άλλα χτίζουν θέσεις. Άλλωστε τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης κάνουν πιο ελκυστικό το Χρηματιστήριο της Αθήνας και σβήνουν κάπως από τη μνήμη τα χρόνια της απαξίωσης. Μέχρι και οι Financial Times αναφέρθηκαν στις προοπτικές που ανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης και φιλοξένησαν τις απόψεις ειδικών, όπως της Morgan Stanley και της Standard & Poor’s, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα καταγράψει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη έως το 2026.

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους και το μόνο σίγουρο είναι πως αν γίνει ομαλά η διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων και λυθούν εντελώς τα προβλήματα των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια, τότε θα μιλάμε για… άλλα κόλπα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κάποιοι προεξοφλούν ήδη (αν και όχι στο 100%) αυτές τις εξελίξεις…

---

Σημαντική ημέρα η σημερινή για το Χρηματιστήριο υπό την έννοια ότι η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον μια επιπλέον ελληνική μετοχή και μάλιστα τραπεζική στον δείκτη που παρακολουθούν μεγάλα διεθνή funds. Η προσθήκη της Eurobank θεωρείται δεδομένη και έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ για τις περιπτώσεις της Εθνικής και της Μytilineos που συγκαταλέγονται μαζί με άλλες ελληνικές εισηγμένες σε εκείνες που πληρούν τα κριτήρια, μια είσοδος θα αποτελούσε θετική έκπληξη. Σήμερα στον MSCI Standard Greece συμμετέχουν μόλις τρεις εταιρείες του Χ.Α, και συγκεκριμένα ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Jumbo. Τυχόν αλλαγές που θα ανακοινωθούν σήμερα θα τεθούν σε ισχύ από τις 27 Μαϊου.

---

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο τέλος της μακράς πορείας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ που αναμένεται προς τα τέλη της χρονιάς κάνει η ΔΕΗ την προσεχή Πέμπτη. Είναι η μέρα που το Διοικητικό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις επιστολές, τη συμφωνία εμπιστευτικότητας, το κείμενο της σύμβασης και άλλα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία μετά θα αποσταλούν και στους εννέα υποψηφίους για την εξαγορά, προκειμένου εκείνοι να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Αμέσως μετά, πιθανόν και το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), προκειμένου οι «μνηστήρες» να αποκτήσουν πρόσβαση και εικόνα στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.

---

Το πρώτο 6μηνο του 2021 παραμένει στόχος για τη διοίκηση της Intralot ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του χρέους. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας που συνεχίζει εντατικά τις συζητήσεις με το μπλόκ της μειοψηφίας η οποία δεν έχει ακόμη συναινέσει, εμφανίστηκε χθες στους αναλυτές, μάλλον αισιόδοξη ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Η εταιρεία αναζητά ένα επιπλέον 7,24% των ομολογιούχων που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στη συμφωνία συναινετικής ανταλλαγής ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ και λήξης 2021, με νέα ομόλογα αξίας 205 εκατ. ευρώ και λήξεως 2025. Μέχρι σήμερα έχει συμφωνήσει το 82,76% των ομολογιούχων ενώ προϋπόθεση είναι να δεχθεί τη συμφωνία το 90% ώστε η υπόθεση να μην καταλήξει στα αγγλικά δικαστήρια.

---

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στην ΕΚΤΕΡ αναμένοντας την έκβαση της δικαστικής μάχης με την εταιρεία «Ξενοδοχεία Πυραμίς ΕΤΕ». Η εισηγμένη πριν από ένα μήνα, προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο διεκδικώντας 2,8 εκατ. ευρώ από εργασίες ανακαίνισης του ξενοδοχείου Eden. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ξενοδοχείο επαναλειτουργεί ως Ever Eden Beach Resort από το καλοκαίρι του 2019, μετά από μια επένδυση σχεδόν 20 εκατ.ευρώ. Τελικά, η Πυραμίς έχει ήδη καταβάλει 950 χιλ. ευρώ στην ΕΚΤΕΡ, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει νέα διαιτητική διαδικασία. Οι εργασίες που πραγματοποίησε η ΕΚΤΕΡ αφορούν σε καθαιρέσεις τοιχοποιίας, ενίσχυση του φέροντα οργανισμό και ανακαίνιση δωματίων. Πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση; Ίδωμεν.

---

Ικανοποίηση στο επιτελείο του Απόστολου Βακάκη καθώς η Jumbo στο πρώτο τετράμηνο του έτους πέρασε σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων 24% σε σύγκριση με το -11% του πρώτου τριμήνου. Στην ουσία τον Απρίλιο την περίοδο δηλαδή του Πάσχα, η εταιρεία «ρεφάρισε» και μάζεψε τα σπασμένα των προηγούμενων τριών μηνών. Σημειώνεται επίσης πως τον Απρίλιο ξεκίνησε να επαναλειτουργεί το 75% των καταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε εμπορικά κέντρα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Την παρτίδα έσωσαν Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου η εταιρεία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 33%, 32% και 74% αντίστοιχα. Η γκρίνια, γκρίνια πάντως στο μεγαλύτερο παιχνιδάδικο της χώρας. 

---

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έξοδο του Ιασώ από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Μετά και τις αγορές επιπλέον 1.289.951 μετοχών (1,06%) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης, η OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. ελέγχει πλέον το 90,08% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

---

«Φουλ» για ανάπτυξη παίζει ο Καραμολέγκος καθώς έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας, σε μία επένδυση πάνω από 27 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία που έκλεισε με διψήφια αύξηση του τζίρου πέρυσι, αναμένει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών φέτος. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και αφορά στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κτηρίου αποθήκευσης και διανομής στο οικόπεδο 30 στρεμμάτων της πρώην ΑΓΝΟ. Η εταιρεία είχε ήδη στην κατοχή της άλλα 7,2 στρέμματα, ενώ ακολούθησαν και μισθώσεις επιπλέον 18 στρεμμάτων. Συνολικά δηλαδή η έκταση του νέου βιομηχανικού κτηρίου ξεπερνά τα 55 στρέμματα.

---

Σημαντικά μηνύματα έστειλε η ομιλία του Timothy S.Cahill , Senior Vice President Διεθνούς Ανάπτυξης της Lockheed Martin Corporation στο Delphi Economic Forum. O ίδιος σημείωσε πως η ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύσσονται και εξελίσσονται, καθιστώντας τις πόλο σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου. Όπως τόνισε, η αναμόρφωση των ελληνικών ΕΔ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και το ΝΑΤΟ. Η Lockheed Martin θα συνεχίσει να επενδύσει στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είτε σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την αναβάθμιση αεροσκαφών, είτε με νέα προγράμματα πέμπτης γενιάς, είτε με προγράμματα που έχουν να κάνουν με το ναυτικό. Ο εκσυγχρονισμός των ΕΔ αποτελεί στοίχημα για την εταιρεία, την οποία εμπιστεύεται η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε ο Τ. Cahill.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.