Black Box 10/05/2019

Black Box 10/05/2019

- Η διόρθωση κινείται ακόμη εντός ενός λελογισμένου πλαισίου και δεν υπάρχει λόγος πανικού, διαβεβαιώνουν οι χρηματιστές για την αγορά, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει την κατιούσα. Το ΧΑ, προσθέτουν, έρχεται από ένα σημαντικό ράλι κι αν χάσει ακόμη και το 30% των κερδών που κατέγραψε τους τελευταίους μήνες, δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τις πιέσεις που δέχεται η αγορά σε τρεις λόγους: Ο πρώτος είναι οι κλυδωνισμοί των ξένων αγορών λόγω των ανησυχιών για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Η ταραχή δημιουργεί στους διαχειριστές διαθέσεις αποφυγής του ρίσκου και η τάση αυτή προκαλεί εκροές και στο ελληνικό ΕTF.

- Ο δεύτερος λόγος της πτώσης είναι εγχώριος. Καταγράφεται όγκος στα συμβόλαια κυρίως των τραπεζών και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για margin call. Eγχώριος είναι και ο τρίτος λόγος: Η προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν έχουν εγκρίνει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι τις εθνικές εκλογές κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις ενισχύονται από την επομένη των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

- Μετά την «εξαέρωση» που έγινε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στις μετοχές των τραπεζών, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις αντιδράσεις της επόμενης εβδομάδας καθώς τη Δευτέρα 13 Μαΐου ανακοινώνονται οι
επικαιροποιήσεις των δεικτών της MSCI. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επιστρέφουν στον βασικό ελληνικό δείκτη MSCI οι μετοχές της Εurobank και της Εθνικής Τράπεζας και υπολογίζουν εισροές περίπου 90 εκατ. τεμαχίων για την Εurobank και περίπου 30 εκατ. τεμαχίων για τη μετοχή της ΕΤΕ.

- Κάτι φαίνεται πως αρχίζει να κινείται στο μέτωπο των τραπεζών. Στην Εθνική Τράπεζα υπάρχει αναβρασμός ενόψει και της investment day στο Λονδίνο, στις 16 Μαΐου. Σημειώστε πως από μέρα σε μέρα, πιθανόν και σήμερα, μπορεί τη Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινωθεί ποιος αποκτά το πακέτο Symbol με τα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων εταιριών με εξασφαλίσεις  ακινήτων. Η διοίκηση της ΕΤΕ θέλει όταν θα μπει στο αεροπλάνο για το Λονδίνο η εκκρεμότητα του Symbol να έχει λήξει.

- Πληροφορίες από το εξωτερικό θέλουν την Tράπεζα Πειραιώς να έχει προχωρήσει τη διαδικασία για την πώληση της μονάδας των κόκκινων δανείων (RBU) και την ανάθεση στον αγοραστή της διαχείρισης όλων των NPLs της τράπεζας. Συγκεκριμένα λέγεται ότι η Πειραιώς μπήκε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για το RBU με την Intrum.

- Όπως προκύπτει πολύ εύκολα από μια στοιχειώδη διερεύνηση της αγοράς αλλά και όπως προβλέπουν επιχειρήσεις του κλάδου, ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη, δεν πρόκειται να έχει καλύτερη τύχη από τον πρώτο. Ασχέτως των όσων λέει η διοίκηση της ΔΕΗ το ενδιαφέρον είναι από χαμηλό έως ανύπαρκτο και αν τελικά υπάρξουν οικονομικές προσφορές θα κινούνται σημαντικά κάτω από τον πήχη που επιθυμεί η ΔΕΗ.

- Στο τέλος του μήνα αποχωρεί από τη θέση του β'' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Ξ. Αυλωνίτης καθώς συμπλήρωσε θητεία δέκα ετών και πλέον δεν μπορεί να παραμείνει στην ίδια θέση. Η έρευνα για την εύρεση αντικαταστάτη δεν απέδωσε γιατί κανείς δεν δέχεται να αναλάβει τη θέση, όταν τον Αύγουστο λήγει και η θητεία Προέδρου και Α'' Αντιπροέδρου που έχουν διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τον Σεπτέμβριο έχουμε τις εθνικές εκλογές. Οπότε μοιραία αναζητείται εσωτερική λύση. Στο πλαίσιο αυτό λέγεται ότι υπάρχουν δυο υποψηφιότητες με επικρατέστερη αυτήν της Διευθύντριας Εισηγμένων Η κ. Κούρκαφα, η οποία έχει πολύ καλές σχέσεις με τη σημερινή διοίκηση.