Black Box 9/9/2019

Black Box 9/9/2019

- Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι έστειλε τα μηνύματα που έπρεπε να σταλούν στο εξωτερικό. Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκε η στήλη την άποψη του πρωθυπουργού ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε μεγάλη ύφεση. Ενδιαφέρουσα για δύο λόγους: Αφενός οι συνομιλητές του Μητσοτάκη για αυτά τα θέματα είναι οι μεγάλοι παίκτες των αγορών και αφετέρου δεν θα ρίσκαρε μια τέτοια πρόβλεψη αν δεν το πίστευε. Εξίσου ενδιαφέρον το σαφές μήνυμα που εστάλη στις τράπεζες: Η κυβέρνηση θα απαιτήσει να μην καθυστερούν οι αποφάσεις για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και θα θέσει αυστηρούς όρους στους τραπεζίτες.

- Ο πρωθυπουργός έδωσε και την είδηση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ελληνικού δανείου του ΔΝΤ. Οι πληροφορίες είναι ότι το θέμα ήδη συζητήθηκε στο τελευταίο Εuroworking Group. Όλα δείχνουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή.

- Αυτή η εβδομάδα έχει ένα καταλυτικό γεγονός που θα επιδράσει στις αγορές. Ο λόγος για την ανακοινώσεις που αναμένουμε την Πέμπτη από την ΕΚΤ για το νέο πακέτο μέτρων. Την επομένη, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στο Ελσίνκι το Eurogroup όπου θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ο Χρήστος Σταϊκούρας. Η παρθενική εμφάνιση στο Eurogroup θα συνδυαστεί με ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

- Κατά τα λοιπά φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε νέα επεισόδια με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας καθώς η τύχη του κρίθηκε στην Φρανκφούρτη και δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Μόλις κλείσει ο κύκλος αλλαγών στο ΔΣ θα πέσει η αυλαία. Παρασκήνιο, επίσης... με βραδυφλεγείς εξελίξεις φαίνεται ότι θα έχουμε και στην περίπτωση της ΕΧΑΕ.

- Θυμάστε πιθανόν έναν δικηγόρο, Νίκο Ανδρικόπουλο, ο οποίος είχε έρθει στη δημοσιότητα με την υπόθεση Πετσίτη; Γνωστός δικηγόρος των Αθηνών, μεταξύ άλλων διαθέτει και εισπρακτική εταιρεία και έχει και σχέση με όλες τις τράπεζες. Τώρα γιατί τον αναφέρει η στήλη; Επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι το πρόσωπο που μεσολαβεί προκειμένου να εκφράσει το ενδιαφέρον που διατηρεί ο όμιλος Σαββίδη για την MIG. Αν και το εγχείρημα δεν φαίνεται ότι θα έχει τύχη...

- Μία σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη μας έρχεται από την πλευρά του ομίλου Λάτση. Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες πως σχεδιάζεται η έκδοση μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η δουλειά στο Ελληνικό. Με την ευκαιρία σημειώστε ότι ο όμιλος που Πάνου Γερμανού, φέρεται να σχεδιάζει την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων στο project του Ελληνικού που προωθεί ο όμιλος Λάτση. Δεδομένου ότι το μετοχικό σχήμα του Ελληνικού με εξαίρεση τον όμιλο Λάτση δεν έχει άλλες σταθερές αναφορές, είναι πολύ πιθανόν τους επόμενους μήνες να μετεξελιχθεί/προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα αποκτώντας περισσότερο ελληνικό στοιχείο.