Black Box 6/9/2019

Black Box 6/9/2019

- Μια σωστή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαβού: Εκτός Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τίθεται το Χρηματιστήριο Αθηνών και πλέον ο πρόεδρος του δεν θα μετέχει στη νέα σύνθεση του συμβουλίου. Η απόφαση είναι ενδεικτική των νέων αντιλήψεων που εισάγει η κυβέρνηση στη δημόσια ζωή καθώς διορθώνει μια ανισορροπία του συστήματος: Ο πρόεδρος του ΧΑ (και CEO της ΕΧΑΕ) δεν μπορεί να είναι ταυτοχρόνως και επόπτης και εποπτευόμενος.

- H στήλη δεν είναι μέσα στην κυβέρνηση για να έχει πληροφόρηση από πρώτο χέρι, αλλά είναι κάποια πράγματα που «φωνάζουν». Για παράδειγμα ότι ήταν έτοιμοι για πρόσωπα και είχαν σχέδιο δράσεων. Φαίνεται όμως πως το σχέδιο πάει σε βάθος και έχει αρκετά επόμενα βήματα. Η εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να καταλήξει η στήλη πως οι αλλαγές προσώπων θα συνεχισθούν σε βάθος χρόνου. Θα εκδηλώνονται κατά κύματα και θα διαρκέσουν έως και τον Απρίλιο-Μάιο του 2020.

- Όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα τα πράγματα είναι η βασική -και πιθανότατα η μοναδική- ελπίδα για το μέλλον της Forthnet. O λόγος για την πρόταση του Ευ. Μαρινάκη που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες. Η πρόταση του εφοπλιστή υπερέχει γιατί είναι η μοναδική που υπάρχει στο τραπέζι με μετρητά, καθώς προτείνει στις τράπεζες ένα τίμημα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.

- Μετά την πρόταση Μαρινάκη, η πλευρά του ΑΝΤΕΝΝΑ που το πάλευε τόσο καιρό με τη βοήθεια της Βlackstone, βλέπει τα σχέδιά της για την Forthnet να ναυαγούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΝΤΕΝΝΑ για να αποφύγει το… μοιραίο βελτίωσε την πρόταση που ήδη είχε κάνει στις τράπεζες για την Forthnet, βάζοντας στο τραπέζι 12 εκατ. μετρητά και δεσμεύσεις για μελλοντικές καταβολές υπό όρους.

- Ωστόσο η προσφορά με μετρητά του Ευ. Μαρινάκη δεν αποκρούεται εύκολα, καθώς δείχνει να είναι η τελευταία ευκαιρία για τις τράπεζες να ολοκληρώσουν την πώληση της Forthnet, προσπάθεια που ξεκίνησε το 2017, εισπράττοντας και κάτι.

- Σημειώστε πως τις επόμενες εβδομάδες επίκειται και ο διαγωνισμός για την πώληση της ταινιοθήκης του ΜΕGA, για την οποία οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι θα συγκεντρώσει ισχυρό ενδιαφέρον. Με την πώληση της ταινιοθήκης του ΜΕGA θα έχει κλείσει ο κύκλος των ανακατατάξεων στο τηλεοπτικό τοπίο και θα έχουν δρομολογηθεί οι νέες ισορροπίες στον κλάδο.

- Επ' ευκαιρία αφού ο λόγος ήταν για το ΑΝΤΕΝΝΑ Group, ο Θ. Κυριακού παρέθεσε ιδιωτικό δείπνο προς τιμή του αμερικανού δισεκατομμυριούχου και υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross, με καλεσμένους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες.

- Συστηματικές πιέσεις (πάνω και κάτω από το τραπέζι) έχει αρχίσει να ασκεί η Κυβέρνηση στις τράπεζες για να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους προς την αγορά.