Black Box 3/9/2019

Black Box 3/9/2019

- Δυο κρίσιμες εξελίξεις τρέχουν αυτό το διάστημα στην τραπεζική αγορά: Η πρώτη αφορά τη Eurobank, όπου όλη η τράπεζα έχει πέσει με τα μούτρα και δουλεύει για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Pimco για την FPS και το πακέτο Cairo. Με την υπογραφή της συμφωνίας θα οριστικοποιηθεί και το τίμημα της συμφωνίας.

- Οι προσδοκίες είναι ότι οι διαδικασίες για την τελική συμφωνία θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα. Αυτό είναι και το ορόσημο για να ξεκινήσει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θ. Καλαντώνης ο οποίος θα αναλάβει την FPS, τις συζητήσεις με τα ηγετικά στελέχη της τράπεζας που θα πλαισιώσουν την εταιρία. Τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει το σχήμα να είναι έτοιμο, καθώς τον Ιανουάριο ξεκινά την ανεξάρτητη δραστηριότητα του.

- Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη είναι η μετάβαση του προσωπικού από το RBU της Πειραιώς στο νέο σχήμα υπό την ΙNTRUM. Oι εργαζόμενοι πρέπει να δηλώσουν ότι επιθυμούν τη μεταφορά τους έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει η μεταφορά του προσωπικού και τον Οκτώβριο ξεκινά τη λειτουργία η νέα εταιρία.

- Υπό το φόβο να εκτεθούν κανείς δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες - αφού άλλωστε το ζήτημα είναι ακόμη ανοικτό- αλλά στις τράπεζες θεωρούν ότι το APS είναι ώριμο και θα προχωρήσει. Εξίσου βέβαιο θεωρείται ότι θα «σηκώσει» περισσότερα κεφάλαια από τον αρχικό στόχο των 16,5 δισ. Περισσότερα συντόμως με τις επίσημες ανακοινώσεις.

- Και αφού ο λόγος είναι για τράπεζες, μια άλλη βεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο είναι το τέλος του TΧΣ. Σε εκκρεμότητα είναι μόνον το πότε θα υπογραφεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου, με τα διάφορα σενάρια να θεωρούν πιο πιθανό να συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

- Ο χαμηλός τζίρος (βοηθούσης και της αργίας στις ΗΠΑ) και οι ελεγχόμενες απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης στο ΧΑ, ενισχύουν το σενάριο που θέλει το χρηματιστήριο να μην έχει διάθεση να διορθώσει.

- Με την ευκαιρία σημειώστε πως οι ειδικοί στα ομόλογα διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ελληνική δεκαετία έχει και άλλη άνοδο μπροστά της. Με βάση τα μοντέλα που χρησιμοποιούν εκτιμούν πως η απόδοση του 10ετούς ομόλογου σε έξι μήνες μπορεί να είναι στην περιοχή του 1%. Αν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια, τότε η χρηματιστηριακή αγορά ήδη έχει μείνει πίσω.