Black Box 30/11/2018

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

- Μυστήριο αποτελεί για τους χρηματιστές η χθεσινή ανοδική έκρηξη στο ΧΑ. Καλοδεχούμενη φυσικά η άνοδος, οι περισσότερες από τις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες που δουλεύουν με ξένους ήταν καθαροί αγοραστές, αλλά τι προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση; Επαρκείς απαντήσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν.

- Πολλά σενάρια κυκλοφορούν, μεταξύ των οποίων ένα που θέλει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα κόκκινα δάνεια να λειτούργησε ως καταλύτης. Αλλά δεν στέκει, αφού η αγορά το γνωρίζει από το Bloomberg εδώ και δύο ημέρες και στο διάστημα αυτό συνέχισε την πτωτική πορεία. Ούτε την εκδοχή για trading ενόψει της αλλαγής των δεικτών δέχονται οι χρηματιστές.

- Οπότε μυστήριο καλύπτει τη χθεσινή αντίδραση αφού οι διάφορες ερμηνείες δεν πείθουν. Σήμερα πάντως στην αγορά αναμένουν μεγάλο όγκο συναλλαγών από τα passive funds ενόψει των αλλαγών του MSCI. Το καθοριστικό όμως, κατά τους χρηματιστές πάντα, είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς στις πρώτες συνεδριάσεις της μετά ΜSCI εποχής.

- Την Τρίτη που θα πληροφορηθούμε τις ανακοινώσεις του QCM οι οποίες θα γίνουν την προηγουμένη, η αγορά θα συνειδητοποιήσει τι αρβύλα έχει φάει το τελευταίο διάστημα.

- Αποτελέσματα τραπεζών: Η συνεχής συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης και των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι εμφανής και στα αποτελέσματα εννεαμήνου. Σε ετήσια βάση τα καθαρά έσοδα τόκων της Εθνικής μειώθηκαν κατά 22%, της Αlpha Bank κατά 9,1% και στο εννεάμηνο η μείωση στη Eurobank φτάνει στο 2,6%.

- Το πιο θετικό νέο από το τραπεζικό μέτωπο είναι η πώληση στο Apollo του πακέτου κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις «Jupiter» της Alpha Bank στο 33,6% της λογιστικής αξίας. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα ελληνική τράπεζα για κόκκινα δάνεια, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για τα κεφάλαια που μπορεί να ανακτηθούν.

- Δυναμική μερισματική πολιτική ακολουθεί ο όμιλος Μυτιληναίου μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό. Όπως είπε ο Ευ. Μυτιληναίος σε παρουσίαση στους θεσμικούς επενδυτές, για το 2018 θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση διανομή μερίσματος 0,36 για κάθε μετοχή, έναντι 0,32 στην περυσινή χρήση.

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το 2019 είναι πιθανόν να μην είναι η ανάγκη νέων κεφαλαίων, αλλά οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στην εποπτεία να μειώσουν τα έξοδα, δηλαδή το προσωπικό. Πρόκειται για ευαίσθητο και πολύ δύσκολο -ιδιαίτερα για δύο τράπεζες- ζήτημα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Δυστυχώς οι αριθμοί είναι μεγάλοι και οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες. Προς το παρόν οι διοικήσεις παίζουν το παιχνίδι της καθυστέρησης αλλά τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

- Ειδικό κέντρο διαμεσολάβησης για τις περιπτώσεις που τράπεζες και δανειολήπτες θέλουν να αποφύγουν τα δικαστήρια, ετοιμάζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 18/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα