Black Box 30/10/2019

Black Box 30/10/2019

- Σε εξέλιξη είναι σημαντική διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα ANFAs και τα SMPs, δηλαδή τα κέρδη που έχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Η ελληνική πρόταση, που έχει κατέβει στους θεσμούς από τον Σεπτέμβριο, προτείνει να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, και όχι για το χρέος όπως πάγια γινόταν ως σήμερα.

- Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να κλείσει με επιτυχία την τέταρτη αξιολόγηση καθώς είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τη συμφωνία για ANFAs και SMPs, όπως και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη που μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά 200 εκατ. Τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ και θα καταβληθούν με εξαμηνιαίες δόσεις 600 εκατ. ευρώ εκάστη ξεκινώντας από τον προσεχή Δεκέμβριο έως και τον Δεκέμβριο 2022.

- Το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή θα είναι έτοιμο ως τις 11 Νοεμβρίου κατά την κυβέρνηση και θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του μήνα. Κατά τις τράπεζες το τελικό κείμενο δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες των τραπεζών να το αξιοποιήσουν είναι πλέον ο βασικός καταλύτης για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του κλάδου. Μόνον μια ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων μπορεί να αναζωογονήσει τις τραπεζικές μετοχές.

- Η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έγινε με τον τραπεζικό δείκτη κοντά στις 1.000 μονάδες και τις τιμές των μετοχών στα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου, δηλαδή Πειραιώς στα 6 ευρώ, ΕΤΕ στα 3 ευρώ, Αlpha Bank στα 2 ευρώ και Eurobank στο 1 ευρώ. Ουσιαστικές λύσεις για μείωση των NPLs ανοίγουν το δρόμο για επιστροφή στις τιμές που ήταν οι μετοχές προς τριετίας και πιθανόν υπέρβαση τους.

- Επιπλέον ο Ηρακλής έγινε διαβατήριο, επειδή είναι γεγονός ότι ήρθε εντολή από τον SSM και πλέον κάθε τιτλοποίηση υποχρεωτικά θα κάνει χρήση της κρατικής εγγύησης του Ηρακλή. Με απλά λόγια τα deal των τιτλοποιήσεων που είχαν ωριμάσει (Eurobank και Αlpha Bank) υποχρεωτικά πάνε πίσω επειδή μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος του Ηρακλή δεν υπάρχει το τεχνικό πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί η συμφωνία.

- Συνεπώς οι τράπεζες βαδίζουν για την αυστηρή δοκιμασία των stress test χωρίς οι ισολογισμοί να περιλαμβάνουν τιτλοποιήσεις που θα μείωναν το απόθεμα των δανείων.

- Σε εξαιρετικά δυναμικό παίκτη στην αγορά των ακινήτων εξελίσσεται η Ηines η οποία προχωρεί ταυτόχρονα μια σειρά διαφορετικών project. Η Ηines έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά των γραφείων και μάλιστα είναι σε σχετικές συζητήσεις.