Black Box 28/9/2018

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

- Πόσο επιτυχημένα δουλεύει τον εξυπνότερο λαό του κόσμου ο Ευκλείδης; Τέλος τα capital controls γράφουν διάφοροι, αλλά χρήματα από τη χώρα απαγορεύεται να βγάλει κάποιος πέραν 10.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη. Όπως επίσης απαγορεύεται, από αυτά που θα σηκώσεις από τις τράπεζες, να κάνεις συναλλαγές με μετρητά πάνω από 500 ευρώ. Θαύμα, θαύμα λοιπόν με το τέλος των capital controls.

- Στην Τράπεζα Αττικής είναι τόσο αγαπημένοι, όπου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν συνοδεύεται από δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου όπως πάγια συμβαίνει, αλλά είναι… μικτή και γίνεται από τη διοίκηση. Αλτρουισμός…

- Εθνική Ασφαλιστική: Η στήλη έγκαιρα είχε ενημερώσει για τις επιφυλάξεις του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΕ για την Gongbao. Η χρηματοδότηση της συναλλαγής δεν είναι αρκούντως πειστική και ο Π. Μυλωνάς δεν θέλει να επαναληφθεί το φιάσκο της ΕΧΙΝ. Από την άλλη πλευρά ένας νέος διαγωνισμός δεν θα μας κάνει σοφότερους και το IPO -αν μπορεί να γίνει- θα αποφέρει πολύ λιγότερα χρήματα.

- Συνεπώς αδιέξοδο και επιπλέον η Εθνική Τράπεζα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα με την Εθνική Ασφαλιστική μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή στο επόμενο τρίμηνο. Οπότε αγόρασαν χρόνο, μήπως και σταθεί δυνατόν με κάποιο μικτό σχήμα -δηλαδή συνεταίρους που καλύψουν κάποια κρίσιμα κενά- «δέσει» περισσότερο η συναλλαγή.

- Σημειώστε πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Εθνική. Στο τέλος του έτους πρέπει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας με την DG Comp  και εκτός της Ασφαλιστικής, στις εκκρεμότητες της Εθνικής Τράπεζας παραμένουν η πώληση της Ρουμανίας, της Κύπρου, των Σκοπίων…

- «Για το σκάνδαλο της εταιρείας Folli Follie υπάρχουν αυταπόδεικτες ευθύνες. Και είναι αδιανόητο οι ευθύνες αυτές, ειδικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να μην έχουν ακόμη αναληφθεί», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης. Σιγά μην παραιτηθούν ο Χ. Γκότσης και  ο Ν. Τρουλινός. Πόσο μάλλον που κάνουν ότι μπορούν για να μην κυκλοφορήσει ότι τον Δεκέμβριο 2105, μόλις είχε αναλάβει ο Χ. Γκότσης, έφτασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλυτική καταγγελία για την Folli Follie που βασιζόταν στους ισολογισμούς 2013 και 2014.

- Η πολυσέλιδη καταγγελία ανάλυε εξαντλητικά τους ισολογισμούς και αποκάλυπτε τα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάιο. Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το συζήτησαν, αλλά αποφάσισαν να μην κάνουν ούτε μια απλή ερώτηση στην εταιρεία, επειδή η καταγγελία… ήταν ανώνυμη. Τώρα τρέμουν να μην έρθει στη δημοσιότητα η υπόθεση της καταγγελίας.

- Όσο οι αγορές ενσωματώνουν το αδιανόητο μέγεθος του σκανδάλου της Folli Follie φαίνεται να γίνεται αντιληπτό ότι η εταιρία μόνον από ένα θαύμα θα επιβιώσει. Για αυτό τα ομόλογα χθες αγοράζονταν στα πέντε σεντς το ευρώ και τα πουλούσαν στα 12 σεντς. Για την ιστορία σημειώστε πως τον περασμένο Οκτώβριο για μέρος από αυτά τα ομόλογα, είχε τρέξει βιβλίο προσφορών με αναδόχους Credit Suisse και UBS με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 3,25%.

- Όσο εμείς προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τη φούσκα της Folli Follie, το ερώτημα είναι αν η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Πόσο αντέχει το ταμείο της; Κι αν αντέχει ακόμη μερικές εβδομάδες, οι προμηθευτές θα συνεχίσουν να παραδίδουν μετά τον κλονισμό της εμπορικής πίστης που έχει επέλθει; Στο μεταξύ ανταγωνιστές, βλέπε π.χ. Σαράντης, αλλά και πρώην εμπορικοί συνεργάτες, παίρνουν θέσεις για να πάρουν τις αντιπροσωπείες της Folli Follie.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 12/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα