Black Box 28/6/2018

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, 00:02
-A +A

- Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Ο πρόεδρος Τσίπρας λύνει το «Μακεδονικό» και αποκτούμε αποφασιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Λύνει ο πρόεδρος και το θέμα του χρέους, κηρύσσει το τέλος των μνημονίων, ο ξένος Τύπος και οι διεθνείς ηγέτες μας αποθεώνουν, οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους έρχονται η μία μετά την άλλη, αλλά η ρημάδα η αγορά... δεν λέει να ισιώσει. 

- Το χρηματιστήριο όταν δεν πέφτει κινείται σταθεροποιητικά, οι τραπεζικές μετοχές πιέζονται συστηματικά, ενώ οι ξένοι αυξάνουν σταθερά τις short θέσεις και οι αποδόσεις στα ομόλογα δεν υποχωρούν κάτω από 4%. Γιατί οι αγορές αγνοούν τους κυβερνητικούς θριάμβους; Θα πείτε ότι η διεθνής συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη, αλλά είναι αυτός επαρκής λόγος ώστε οι ξένοι επενδυτές να αγνοούν την μέχρι χθες πολλά υποσχόμενη και σφόδρα υποτιμημένη ελληνική αγορά; Κι επειδή οι αγορές πάντα ξέρουν καλύτερα, μήπως υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο την Δανιμαρκίας;

- Κι αν θεωρείτε τη στήλη κάπως υπερβολική, ρωτήστε και έναν που συμμετείχε στο road show του Χ.Α. στη Νέα Υόρκη. Το μήνυμα των ξένων ήταν ξεκάθαρο: Μακριά κι αγαπημένοι. Άλλωστε δεν βοηθούν και όσα συμβαίνουν τελευταία: Από τη μία η Folli Follie, από την άλλη η σύγκρουση των μετόχων στην Ελλάκτωρ με αναφορές σε πλασματικά οικονομικά στοιχεία...

- Σήμερα ολοκληρώνεται ο έλεγχος που κάνει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ προκειμένου να συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους η οποία με μεγάλη αγωνία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο. Στο υπουργείο Οικονομικών καίγονται να γράψει το Ταμείο στην έκθεση πως το χρέος μας μεσοπρόθεσμα είναι βιώσιμο. Άντε να δούμε, μήπως και η έκθεση βοηθήσει κάπως να βελτιωθεί το κλίμα το επόμενο διάστημα.

- Ο κύβος ερρίφθη και οι επαφές ξεκίνησαν σε Ελλάδα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Μεγάλη εισηγμένη που συνδέεται άμεσα με το τουριστικό προϊόν της χώρας (το οποίο ως γνωστόν είναι στα ύψη) προχωρεί σε placement αξιόλογου ποσοστού των μετόχων της. 

- Η στήλη θα ξαναρωτήσει: Δηλαδή ο Δημήτρης Κοτσολιούτσος στο μακρινό Χονγκ Κονγκ τα τελευταία χρόνια είχε κάνει... το μαγαζί καλοκαιρινό και η Fosun κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου; Τόσο εύκολο είναι να κοροϊδέψεις τους Κινέζους στον τόπο τους;

- Ανοχύρωτο χρηματιστήριο. Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο κ. Γκότσης, προφανώς απασχολημένος από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, δεν βρήκε χρόνο να εξετάσει τι συμβαίνει με τη μετοχή της ΔΕΗ.

- Μην θεωρείτε τίποτε δεδομένο για την μετά Καραμούζη εποχή της Εurobank που ως γνωστόν ξεκινά τον Μάρτιο 2019. Ο Prem Watsa ιδανικά προορίζει για τη θέση το νυν μέλος του Δ.Σ., Richard Boucher. Πρόκειται για πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο οποίος από το 2009 ως το 2016 ήταν ο CEO της Bank of Ireland Group, της τράπεζας από την οποία ο κ. Watsa αποκόμισε μεγάλες υπεραξίες.

- Ακριβώς λόγω της μεγάλης εμπιστοσύνης και εκτίμησης που απολαμβάνει ο R. Boucher από τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, είναι σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Eurobank. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον SSM δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάδειξη του στη θέση του προέδρου της τράπεζας, επειδή τον θεωρούν πρόσωπο συνδεόμενο στενά με τον βασικό μέτοχο.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα