Black Box 27/8/2019

Black Box 27/8/2019

 

- Μικρές εκροές αναμένονται σήμερα από το ΧΑ λόγω των νέων σταθμίσεων στους δείκτες MSCI. Συνεπώς και σήμερα είναι πιθανόν να έχουμε αυξημένο volatility στην αγορά. Αν πράγματι εξασφαλίζεται το πράσινο φως για το ΑPS και οι ανακοινώσεις γίνουν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, τότε σε συνδυασμό με την άρση των capital controls και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης διαμορφώνεται ένα θετικό περιβάλλον ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και το ΧΑ γενικότερα.

- Η άρση των capital controls έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους: α) περνάει στους ξένους επενδυτές το μήνυμα της επιστροφής στην ομαλότητα, β) αίρεται ένα σοβαρό εμπόδιο στις αξιολογήσεις οικονομίας και τραπεζών, γ) πρακτικά στις επενδυτικές επιτροπές των funds γίνονται πιο εύκολες οι συζητήσεις για τοποθετήσεις στην Ελλάδα.

- Το θετικό momentum από την άρση των capital control σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι τράπεζες στα road shows του Σεπτεμβρίου που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα ο λόγος είναι για το Financial Symposium της Goldman Sachs που γίνεται στις 2 Σεπτεμβρίου, το Investor Forum της HSBC στις 3-5 Σεπτεμβρίου, το ετήσιο roadshow του ΧΑ στις 18-19 Σεπτεμβρίου και το 24ο Annual Financial CEO Conference της BofA/ Μerrill Lynch στις 24-26 Σεπτεμβρίου.

- Κατά τα λοιπά, ενόψει της άρσης των capital controls στις τράπεζες γίνονται συσκέψεις, οργανώνονται και θα εργαστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ώστε να προσαρμόσουν κατάλληλα τα πληροφορικά και όχι μόνον συστήματα τους.

- Αν τυχόν είχατε κάποια ανησυχία, η Κ. Κουτσολιούτσου με μερικούς φίλους πέρασε λίγες ημέρες στη βίλα της οικογένειας στις Σπέτσες. Η βίλα έχει υποθήκη έναντι ιδιωτικών χρεών της οικογένειας προς αλλοδαπό ιδιώτη, ο οποίος συμπτωματικά προφανώς, ήταν μεγαλοστέλεχος της Dufry όταν η τελευταία αγόρασε τα ΚΑΕ. Συμπτωματικά επίσης, το στέλεχος που σήμερα έχει αποσυρθεί είχε δικηγόρο τον Αμερικανό για τον οποίο η PwC στο πόρισμα της λέει ότι πήρε μια μεγάλη αμοιβή από την Folli Follie χωρίς να είναι συγκεκριμένη η εργασία που έκανε. Μικρός που είναι ο κόσμος…

- Η κλεψύδρα αδειάζει χωρίς να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ για την Creta Farm.

- Όλο το βάρος τώρα έχει δοθεί στην προσπάθεια να δρομολογηθεί το ΑPS, αλλά σε κυβερνητικούς κύκλους υπάρχει προβληματισμός και είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο οι τράπεζες να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκια τους κατηγορίες κόκκινων στεγαστικών δανείων χαμηλής αξίας, προκειμένου η λεγόμενη λαϊκή κατοικία να μην περάσει στον έλεγχο των funds.