Black Box 27/2/2019

Black Box 27/2/2019

- «Το αργότερο σήμερα πρέπει να παραδοθεί (και πάλι) στους θεσμούς και μέχρι την Παρασκευή πρέπει να είναι συμφωνημένο». Αυτή είναι η απάντηση που έλαβε η στήλη στο ερώτημα, που βρισκόμαστε με τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία. Αυτά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα.

- Η ουσία παραμένει όπως την είπαμε και χθες. Στις τράπεζες περιμένουν το κείμενο του νομοσχεδίου… για να δουν σε τι συμφώνησαν. Θεωρούν ότι το γενικό πλαίσιο της «συμφωνίας» εξυπηρετεί τις ανάγκες να στριμώξουν κακοπληρωτές, αλλά επειδή ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες περιμένουν το τελικό κείμενο.

- Όπως φαίνεται και από το Χρηματιστήριο, η κινητοποίηση για τα προαπαιτούμενα κτίζει την εντύπωση πως κάτι γίνεται. Η συνάντηση Τσακαλώτου –Στουρνάρα, η προώθηση των δυο σχεδίων για τα ΝPLs, η πρόσφατη εξέλιξη με το Titlos, η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς κλπ. Αν συνεχίσουμε έτσι είναι θέμα χρόνου η στήλη να αρχίσει να γράφει για Συριζόχαρτα και να πιστέψει τον πρόεδρο Αλέξη που λέει ότι η οικονομία είναι το δυνατό του σημείο.

- Σήμερα πάντως είναι η ημέρα της μισής αλήθειας επειδή θα έχουμε την έκθεση προόδου της χώρας από τους δανειστές. Όσοι τα έχουν ήδη βάψει μαύρα μάλλον βιάζονται καθώς οι πληροφορίες επιμένουν για ένα μείγμα θετικών διαπιστώσεων και αρνητικών παρατηρήσεων που θα διατηρεί ισορροπίες αλλά κυρίως θα αφήνει ανοικτές τις πόρτες για υπό όρους εκταμίευση των ANFAs και SMPs, στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

- Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα, π.χ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που παραμένουν στον αέρα. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια κατά τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ανοικτά θέματα. Μάλιστα και η χθεσινή «έκρηξη» στο Χρηματιστήριο με το +10,2% της ΔΕΗ, λόγω του νέου fast track διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες που θα ολοκληρωθεί 8 Μαΐου, είναι αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών.

- Στην έκθεση πάντως θα υπάρχει η διαπίστωση πως αν η κυβέρνηση προεκλογικά δεν το «τερματίσει», οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019 είναι επιτεύξιμοι. Θα υπάρχει καταγραφή των προαπαιτούμενων και της προόδου που έχει συντελεστεί σε ένα έκαστο εξ' αυτών, με την πλειοψηφία των 16 να απέχει από την πλήρη συμμόρφωση.

- Στην αγορά κυκλοφορεί περισσότερο σαν εκτίμηση που βασίζεται σε πρόδρομες ενδείξεις: Η πορεία του τουρισμού βάσει των κρατήσεων -ιδιαίτερα την περίοδο των μηνών που απέχουν περισσότερο από το pick της σεζόν- δείχνουν μια κάμψη της τουριστικής κίνησης που φτάνει ως και το 15% σε σχέση με πέρυσι. Την πτωτική τάση επιβεβαίωσε και το -8,7% στην πληρότητα που κατέγραψε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής για το ξεκίνημα του 2019.