Black Box 26/2/2019

Black Box 26/2/2019

- Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες πρωταγωνιστούν με τις εντολές τους στο ράλι του Χρηματιστηρίου και κυρίως των τραπεζικών μετοχών. Η βραχυπρόθεσμη δυναμική της αγοράς φαίνεται να έχει ήδη διαμορφωθεί και υποστηρίζεται από το κλίμα στις ξένες αγορές, την αύξηση του τζίρου και κυρίως από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα.

- Το δεκαετές ομόλογο δείχνει να έχει κλειδώσει. Μόνον ένα έκτακτο, σοβαρό δυσμενές γεγονός φαίνεται ότι μπορεί να το αναβάλει. Οι εξελίξεις για την έξοδο στις αγορές - την πρώτη έκδοση δεκαετούς από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης- έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προγραμματιστεί.

- Συνεπώς, κυβέρνηση και τραπεζίτες επιφυλάσσονται όπως είναι λογικό, αλλά φαίνεται πως δεν έχουν ιδιαίτερη ανησυχία ούτε για την έκθεση της Κομισιόν, ούτε για την αναβάθμιση ή μη της Moody''s.

- Τραγέλαφος. Μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σταδιακά αποδεικνύεται ότι η συμφωνία δεν είναι παρά ένα βασικό περίγραμμα με κρίσιμα ζητήματα να έχουν αφεθεί στις προφορικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ένθεν κακείθεν.

- Έτσι εξηγείται και η ανυπομονησία που έχουν οι τράπεζες να δουν το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατίθεται από μέρα σε μέρα στη Βουλή, προκειμένου να διαπιστώσουν… σε τι συμφώνησαν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

- Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας με τον κ. Τσακαλώτο. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης των δύο ανδρών ήταν τα δύο σχέδια (APS-Ιταλικό μοντέλο και της ΤτΕ) για τα «κόκκινα» δάνεια. Είναι παρήγορο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε -επιτέλους- να ακούσει και την άποψη της κεντρικής τράπεζας που είναι και η καθ' ύλην αρμόδια για το ζήτημα.

- Παράταση ως την 1η Ιουλίου δόθηκε για τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των διαθεσίμων από Δήμους, Ταμεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Πώς είναι δυνατόν ένα μέτρο με καθολικό χαρακτήρα να εφαρμοστεί a la carte;

- Έληξε η διαμάχη του Βeny Steinmetz με το κράτος της Γουινέας. Πρόκειται για μια διαμάχη η οποία διήρκησε επτά χρόνια και υποχρέωσε -μεταξύ άλλων- τον ισραηλινό δισεκατομμυριούχο να ρευστοποιήσει και τη συμμετοχή του στην ΠΑΝΓΑΙΑ. Η συμφωνία με τον Πρόεδρο της Γουινέας ο οποίος απέσυρε τις κατηγορίες για διαφθορά, έκλεισε μετά από διαπραγματεύσεις με μεσολαβητή τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί. Η εταιρεία του Β. Steinmetz, BSG Resources Ltd, από κοινού με κρατικούς και άλλους επιχειρηματικούς φορείς θα συνεχίσει τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες στη Γουινέα.