Black Box 26/11/2018

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

- Ανακοινώνεται σήμερα από την Eurobank η απορρόφηση της Grivalia, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια της τράπεζας. Ανακοινώνεται, ακόμη, η δημιουργία SPV για τα «κόκκινα» δάνεια. Όχι, που είχατε απορία για ποιον λόγο έσπευσε ολόκληρη η διοίκηση της τράπεζας στο γραφείο του κ. Τσακαλώτου!

- Στο μέτωπο των διεθνών, το Brexit δεν θα μας απασχολήσει μέχρι την ψηφοφορία στη Βουλή που θα γίνει γύρω στις 10 Δεκεμβρίου. Η προσοχή των αγορών εστιάζεται στο αν θα συναντηθούν, στο περιθώριο της συνεδρίασης του G20 που γίνεται στην Αργεντινή Παρασκευή - Σάββατο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίγκ, όπου είναι πιθανόν να έχουμε νεώτερα για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο. Την προσοχή συγκεντρώνει επίσης και η ιταλική κρίση, όπου φαίνεται ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική εκτόνωση, εξέλιξη που ενδεχομένως θα προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση.

- Όσον αφορά τα δικά μας, σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει επισήμως στον SSM στην Φραγκφούρτη, το σχέδιό της για τα κόκκινα δάνεια προκειμένου οι υπηρεσίες της εποπτικής αρχής να αρχίσουν να το μελετούν ώστε να αποφασιστεί αν γίνεται αποδεκτό ή όχι. Εκτιμήσεις για τον χρησμό του SSM δεν μπορούν να γίνουν. Μπορεί να εγκριθεί, όσο και να απορριφθεί, ενώ είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί σημαντικές βελτιώσεις και αλλαγές. Με δύο λόγια, πριν εξεταστεί σε βάθος μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια του σχεδίου ο SSM δεν ανοίγει τα χαρτιά του.

- Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε πως το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα το αντιμετωπίζουμε με τον κλασικό ελληνικό τρόπο: Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν εκνευριστεί και ενοχληθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος επειδή θεωρούν ότι τους πήρε τη σκυτάλη και βγήκε μπροστά με το δικό της σχέδιο, ενώ οι ίδιοι λένε ότι το μελετούσαν από το Μάιο. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπουν με καλό μάτι τον κεντρικό ρόλο που διεκδικεί το ΤΧΣ στην όλη υπόθεση, ενώ είναι γνωστές και οι σταθερά κακές σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος. Το πως όλοι αυτοί θα συνεργαστούν μεταξύ τους για 
να βρεθεί λύση...

- Επιπλέον σημειώστε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή στις επόμενες πέντε εβδομάδες το ΤΧΣ πρέπει να καταθέσει την στρατηγική εξόδου από τις μετοχικές θέσεις που διατηρεί σήμερα στις τράπεζες.

- Την Παρασκευή τίθενται σε ισχύ με τη νέα τους σύνθεση οι δείκτες του MSCI. Τα passive funds δεν έχουν ακόμη προσαρμόσει κατάλληλα τα χαρτοφυλάκια τους και για αυτό στη συνεδρίαση της 30 Νοεμβρίου αναμένεται εκτόξευση του τζίρου. Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, οι συναλλαγές που έχουν γίνει από τις 13 Νοεμβρίου που 
ανακοινώθηκαν οι αλλαγές είναι μόνον κατά ένα μικρό μέρος από funds με ενεργή διαχείριση και στην συντριπτική τους πλειοψηφία από brokers που παρακολουθούν τις μεταβολές στα χαρτοφυλάκια και πακετάρουν με στόχο να πουλήσουν σε λίγο καλύτερες τιμές στα passive funds. Για αυτό και κάθε πρόβλεψη για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς αυτήν την εβδομάδα είναι παρακινδυνευμένη.

- Folli Follie: Μην περιμένετε θαύματα. Οι ομολογιούχοι θέλουν, αλλά δεν διαθέτουν τα 70 εκατομμύρια που χρειάζονται για να στηρίξουν τη μετάβαση της εταιρείας σε ένα νέο σχήμα. Ούτε και κάποιος άλλος επενδυτής φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει αυτό το ρίσκο, στην παρούσα τουλάχιστον φάση  καθώς αστυνομικές και δικαστικές ευθύνες δεν έχουν αποσαφηνιστεί και επιπλέον ούτε ισολογισμός υπάρχει προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο για το μέλλον της εταιρείας είναι θάνατος από έλλειψη ρευστότητας μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα