Black Box: 25/01/2019

Black Box: 25/01/2019

- Σκορποχώρι. Θέλετε επειδή το σύνολο του δυναμικού επικεντρώθηκε στις Πρέσπες; Θέλετε ότι η κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας εκμεταλλεύεται στα όρια την ανοχή των δανειστών; Η ουσία είναι ότι ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος ολοκληρώνεται σήμερα με μεγάλα κενά και κυρίως αδυναμίες. Για πολλά θέματα, ακόμη και κρίσιμα, η ελληνική πλευρά δεν κατέβηκε με προτάσεις και έτσι έγιναν και γίνονται προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να περισωθεί ότι είναι δυνατόν.

- Οι δανειστές ουσιαστικά έμειναν με την καλή διάθεση, γιατί ελάχιστες ήταν οι ολοκληρωμένες προτάσεις που πήραν στα χέρια τους. Τώρα θα γίνει προσπάθεια να τρέξουν ως τις 15 Φεβρουαρίου ώστε να καλύψουν τα κενά. Σημειώστε πως η έκθεση της δεύτερης αξιολόγησης θα εκδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα συζητηθεί στο Eurogroup του Μαρτίου. Μην ξεχνάτε μάλιστα πως η έκθεση είναι συνδεδεμένη με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος.

- Υπουργός της αριστερής μας κυβέρνησης, πρόσωπο που φυσιολογικά πρέπει να εντάσσεται στην κατηγορία των κακοπληρωτών, λόγω των εκκρεμοτήτων που έχει η εταιρία που διατηρεί στον τόπο καταγωγής, κατάφερε προσφάτως να λάβει δάνειο της τάξης των 150.000 ευρώ από συστημική τράπεζα.

- Σε επίπεδο ομίλων -και όχι μόνον μητρικών- θα αναφέρονται οι νέοι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια που πρέπει να προσδιορίσουν οι τράπεζες στο τέλος του Μαρτίου. Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικές και υποστηρίζουν πως οι διαφορές των νέων στόχων σε σχέση με αυτούς του περασμένου Φεβρουαρίου θα είναι πολύ μικρές.

- Ήγγικεν η ώρα. Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Εurobank πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία απορρόφησης της Grivalia.

- Το σχέδιο παραχώρησης σχεδόν του συνόλου των κόκκινων δανείων μιας τράπεζας σε έναν φορέα διαχείρισης και έναντι αυτής της συμφωνίας η τράπεζα να εξασφαλίσει άμεσα (με αύξηση) ή έμμεσα (με εκδόσεις ομολόγων) κεφάλαια, λέγεται στην αγορά πως το κατάρτισε και προώθησε η Goldman Sachs.

- Μάλιστα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αρχικά συζητούσε το σχέδιο με την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου η πάλαι ποτέ μεγάλη μας φίλη, να λυτρωθεί από τα «κόκκινα» δάνεια (η ΕΤΕ έχει τη μερίδα του λέοντος στα στεγαστικά) και να ξεφύγει μπροστά από τον ανταγωνισμό. Το σχέδιο δεν προχώρησε, γιατί οι συζητήσεις διακόπηκαν όταν έφυγε από την Εθνική ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

- Οι άνθρωποι της Goldman Sachs δεν αποθαρρύνθηκαν. Πήραν το σχέδιο (και τις διάφορες παραλλαγές του) και χτύπησαν την πόρτα της Εurobank. Μάλιστα λέγεται πως έγινε και παρουσίαση του σχεδίου στο Δ.Σ. της Τράπεζας, από τη Cerberus και την Ιntrum.

- Κάπου σε αυτό στο σημείο, η πλευρά Γουάτσα αναρωτήθηκε, τι τους θέλει τους ξένους; Μπήκε σε δράση η PwC και φτάσαμε στο σχέδιο με τη Grivalia. Και πάλι οι άνθρωποι της Goldman Sachs δεν αποθαρρύνθηκαν και πήγαν στον επόμενο. Αλλά τη συνέχεια της ιστορίας τη γνωρίζετε.