Black Box 24/10/2019

Black Box 24/10/2019

- Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των τραπεζιτών με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Μην θεωρήσετε ότι πρόκειται για ευχάριστη συνάντηση, ούτε ότι πρόκειται να μάθουμε τα όσα θα διαμειφθούν στη διάρκειά της. Η συμμετοχή στη σύσκεψη του Αδ. Γεωργιάδη (ιδιαίτερα μετά και την ατάκα στο συνέδριο της ΕΕΔΕ για το ύψος των προμηθειών, «η αγορά έχει την αίσθηση ότι έχετε συνεννοηθεί μεταξύ σας») δεν είναι καλός οιωνός.

- Οι τραπεζίτες θα ακούσουν την κυβέρνηση να λέει σας δώσαμε (Ηρακλή και νομική κάλυψη για τις αναδιαρθρώσεις δανείων) και ήρθε η ώρα να δώσετε πίσω (με εκλογίκευση χρεώσεων και νέες χορηγήσεις). Το πιθανότερο είναι τις πραγματικές δεσμεύσεις και αποφάσεις της σημερινής σύσκεψης να τις δούμε να εφαρμόζονται σταδιακά μετά από μερικές εβδομάδες.

- Με την ευκαιρία, αν η συνάντηση με τους τραπεζίτες αποδειχθεί αποτελεσματική, μήπως Πρωθυπουργός και υπουργός πρέπει να κάνουν μια ανάλογης φύσης συζήτηση για τις χρεώσεις σε internet και κινητή τηλεφωνία;

- Άριστα ενήργησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και παρενέβη ζητώντας να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με τα σενάρια για ΟΤΕ και Intralot. Και από τις επίσημες απαντήσεις πληροφορηθήκαμε αυτό που η αγορά υποπτευόταν: Ότι δηλαδή σενάριο εξαγοράς δεν παίζει, αφού άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα εγκρινόταν από τις επιτροπές της Deutsche Telekom. Οπότε περνάμε στο σενάριο της συνεργασίας, πιθανόν με κοινή εταιρία, το οποίο όμως δεν μεταβάλει την οικονομική κατάσταση.

- Αν η στήλη διαβάζει σωστά την ειδησεογραφία, η Intralot είναι μια εταιρία η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το βάρος των προβλημάτων της πουλώντας περιουσιακά στοιχεία. Αρχές Μαρτίου ανέλαβε CEO o Σ. Κόκκαλης, αλλά το πρόγραμμα περιορισμού των συμμετοχών είχε ήδη ξεκινήσει. Μόνον φέτος, η Intralot πούλησε στις 14 Ιανουαρίου το 51% της Azerinteltek QSM έναντι 19,5 εκατ., στις 6 Μαΐου τη θυγατρική αθλητικού στοιχηματισμού Τotolotek SA έναντι 5 εκατ. στις 18 Σεπτεμβρίου το 20% της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ» έναντι 20 εκατ. και χθες το 20% της ιταλικής Gamenet έναντι 75 εκατ.

- Πολύ καλή συμπεριφορά (102,3) είχε το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο ντεμπούτο που έκανε χθες στην αγορά.

- Το σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης που μας έρχεται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με εμπλεκόμενους τους Γ. Νίκα και Τ. Λαβίδα, όπως είναι φυσικό κεντρίζει το ενδιαφέρον της αγοράς. Το Bloomberg κάνει λόγο για μεγάλο διεθνές κύκλωμα, με τη φημολογία της εγχώριας αγοράς να θέλει το σκάνδαλο να ξεκίνησε από private banking της Γενεύης. Οι φήμες μάλιστα που φτάνουν από το Λονδίνο στην Αθήνα, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν και ένα-δύο ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών.