Black Box 22/7/2019

Black Box 22/7/2019

- Λογικά οι ξένοι επενδυτές δεν πρέπει να έμειναν παραπονεμένοι καθώς οι προγραμματικές είχαν απ' όλα και στη σωστή δόση: Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του εταιρικού συντελεστή από 28% σε 24%, μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%, ιδιωτικοποιήσεις σε Ελ. Βενιζέλος και ΕΛΠΕ, άμεση προώθηση των δυο σχεδίων για τα NPLs κλπ. Δεδομένου ότι η αγορά όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σε φάση συσσώρευσης, από σήμερα περιμένουμε να δούμε στο ταμπλό τις αντιδράσεις των ξένων funds για τις προγραμματικές. Έχουμε πει ότι η αγορά δεν κινείται στη λογική του ''99 και θα κατακτά υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με τα δείγματα γραφής που δίνει η κυβέρνηση.

- Και χθες η νέα κυβέρνηση έδωσε ένα καλό και κυρίως σοβαρό δείγμα γραφής. Επιπλέον έχοντας την ψήφο εμπιστοσύνης, αίρονται και τα εμπόδια για την αντικατάσταση στελεχών του κρατικού μηχανισμού που ήταν σε εκκρεμότητα. Οπότε αυτήν την εβδομάδα δεν θα βαρεθούμε.

- Τα επιτελικά σχέδια του Μαξίμου προχωρούν βάσει του προγραμματισμού και υπάρχουν κατάλογοι με πρόσωπα που θα αναλάβουν άμεσα ρόλο. Μόνον στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν ευοδώθηκε ο σχεδιασμός, γιατί δεν υπάρχει πρόθυμος... για την ηλεκτρική καρέκλα. Ο κατάλογος των αρνήσεων μεγαλώνει συνεχώς και μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τους Ευ. Βιδάλη, Αθ. Αθανασόπουλο, Ν. Καραμούζη, Γ. Παπαθανασίου, Α. Γκαρή, Γ. Καρακαδά, Γ. Αλογοσκούφη και άλλους. Μόνον τα 350 εκατ. που πρέπει να πληρώσει φέτος η ΔΕΗ για CO2, αρκούν για να το βάλουν οι υποψήφιοι στα πόδια.

- Σήμερα πραγματοποιείται και η επαναληπτική γενική συνέλευση της Attica Bank, όπου εκτός των άλλων θα γίνει η πλήρης σύσταση του νέου ΔΣ με τη συμμετοχή του Αντ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

- «Μουσειακό είδος» θα αποτελούν σε λίγα χρόνια οι τράπεζες με πολλά υποκαταστήματα και πολυπληθές προσωπικό, βαριές διαδικασίες και γραφειοκρατία, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μόνο με φυσική παρουσία στο κατάστημα, ωράριο και ουρές εξυπηρέτησης, βιβλιάρια καταθέσεων, μήνες για τελική έγκριση και εκταμίευση δανείων, υψηλό κόστος και χρεώσεις παροχής υπηρεσιών κλπ. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο γνωστός τραπεζίτης και νυν Πρόεδρος της Grand Thornton, Ν. Καραμούζης, και για να δώσει το στίγμα των αλλαγών που ήδη συντελούνται στη χώρα μας αναφέρει πως το 2018, η πλειοψηφία των εγχρήματων συναλλαγών (39%), εκτελούνται μέσω εναλλακτικών δικτύων (e-banking και mobile banking) και μόνο το 20% μέσω των παραδοσιακών υποκαταστημάτων, έναντι 40% το 2014. Παράλληλα, η χρήση πλαστικού χρήματος αυξάνεται γεωμετρικά με 17,6 εκ. ενεργές κάρτες πληρωμών, 5 εκ. περισσότερες σε σχέση με το 2014 και 670.000 POS, έναντι 130.000 στο τέλος του 2014.

- Συνεχείς οι επαφές ΤΧΣ-Εθνικής αλλά λευκός καπνός δεν βγαίνει. Ο Κ. Μιχαηλίδης συνεχίζει... τον ανένδοτο αγώνα ενώ ο Μ. Τσούρντα του ΤΧΣ προσθέτει συνεχώς πάνω στο τραπέζι κι ένα ακόμη απειλητικό σενάριο για την αντίδραση του Ταμείου. Το πιο... ήρεμο σενάριο είναι  να κληθεί η Γενική Συνέλευση να εγκρίνει τις προτάσεις για τα νέα μέλη. Το ΤΧΣ φαίνεται ότι έχει προτείνει για το ΔΣ ορισμένα πρόσωπα τα οποία δεν πληρούν επαρκώς τα κριτήρια και ασφαλώς αυτό θα επισημανθεί από την Nomination Committee που προεδρεύει ο Κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος για όλα καθώς γνωρίζει ότι οι μέρες του στην ΕΤΕ δεν θα είναι πολλές. Παρά τις αλλεπάλληλες πυροσβεστικές προσπάθειες και τις διαβεβαιώσεις της ΕΤΕ ότι θα συμμορφωθεί με τις εντολές του ΤΧΣ η κρίση δεν περιορίζεται. Το αντίθετο μάλιστα.

- Ο Π. Γουάτσα με συνέντευξη του ξέκοψε τα σενάρια για συγχώνευση Εurobank-ΕΤΕ. Το ενδιαφέρον από την πλευρά του για την Εθνική Ασφαλιστική είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, όχι τόσο για τις ασφαλιστικές business αυτές καθ'' αυτές, όσο για τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής. Γιατί όποιος την αγοράσει, ουσιαστικά παίρνει «δώρο» και τη ΔΙΕΘΝΙΚΗ, στα αμοιβαία της οποίας είναι παρκαρισμένο μεγάλο μέρος των χρημάτων από τα συμβόλαια ζωής. Η Fairfax ενδιαφέρεται να κάνει κεντρικά τη διαχείριση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών του εταιριών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην περίπτωση της ERB Eurolife. Το πρόβλημα είναι ότι ο όμιλος Fairfax έχοντας μέσω της ERB αποκλειστικότητα στο bankassurance της Εurobank, είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει την αποκλειστικότητα και στο bankassurance της Εθνικής.