Black Box 22/6/2018

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, 00:02
-A +A

 

- O προβληματισμός των ξένων για τις επενδύσεις στην Ελλάδα δεν εκδηλώθηκε μόνον στο road show του ΧΑ στη Νέα Υόρκη. Εκδηλώνεται και στις συζητήσεις για διάφορες δουλειές που είναι σε εξέλιξη. Η αμερικανική Hines η οποία αγόρασε το πρώην ξενοδοχείο Μarriot στην Λ. Συγγρού, ανησυχεί για τις εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο στη χώρα μας και για αυτό οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την αγορά του project της Βωβός στο Βοτανικό, λέγεται πως  έχουν κολλήσει.

-Με την ευκαιρία να σημειώσουμε πως η λεωφόρος Συγγρού εξελίσσεται σε κορυφαία θέση για ξενοδοχειακές μονάδες. Η έξοδος στο θαλάσσιο μέτωπο και  τα έργα αναβάθμισης  σε αυτό που γίνονται ή έχουν δρομολογηθεί, αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού. Οι επενδυτές αγοράζουν κτίρια γραφείων και τα «γυρνούν» σε ξενοδοχεία.

-Παρά το γεγονός ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια στη διάρκεια της κρίσης να διασωθούν οι καταθέσεις και κατ’ επέκταση οι τράπεζες, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα είναι τεράστιες. Σε σχέση με το 2008 το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ήταν περισσότερα από 400 δισ. ευρώ, υποχώρησε σήμερα περίπου στα 200 δις. Και από τα 200 δισ. που είναι σήμερα στους ισολογισμούς, τα 100 δισ. είναι κόκκινα δάνεια. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δεδομένων των αντίξοων συνθηκών και της εξαιρετικά αρνητικής συγκυρίας,  οι έλληνες τραπεζίτες κατάφεραν να μην βυθιστεί το πλοίο.

-Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται πως κουτσοί, στραβοί κι ανάπηροι θα δώσουν το παρόν στο διαγωνισμό για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. Η PwC καλεί αυτές τις ημέρες τους ενδιαφερόμενους και υπογράφουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας ώστε να παραλάβουν τα οικονομικά στοιχεία.

-Χωρίς να έχει κλείσει η διαδικασία, υπάρχουν τουλάχιστον έξι παίκτες που ανήκουν στην κατηγορία «Μεγάλα Παιδιά». Μεταξύ αυτών λέγεται ότι περιλαμβάνονται το Αpollo, το CVC, το  Farallon κά.

-Σημειώστε πως η PwC έλαβε  μια έξυπνη απόφαση και χώρισε στα δύο τον διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι  οι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν δύο προσφορές: μια για την επιχείρηση-νοσοκομείο και μια για το ακίνητο που στεγάζει το νοσοκομείο. Η απόφαση άνοιξε το δρόμο για συμπράξεις και διπλές προσφορές. Δηλαδή ένα fund μπορεί να «χτυπήσει» την επιχείρηση- νοσοκομείο  έχοντας συμμαχήσει με ένα άλλο fund το οποίο θα καταθέσει προσφορά για το ακίνητο.

-Οι δυο προσφορές θα κρίνονται η κάθε μια χωριστά, αλλά και θα μπορούν να αθροίζονται και να συγκρίνονται με τις υπόλοιπες. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η Πειραιώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εισπράξει σημαντικά μεγαλύτερο τίμημα, καθώς προσελκύει ισχυρότερους οικονομικά παίκτες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα νούμερο της τάξης των 120-130 εκατομμυρίων ευρώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 20/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα