Black Box 21/12/2018

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

- Επί πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα αξίας και επενδυτικού ηθικού. Σήμερα έχουμε το κλείσιμο του triple witching στο χαμηλό σημείο του δείκτη και στη συνέχεια η αγορά, κυριολεκτικά, κατεβάζει ρολά καθώς από τη Δευτέρα 24 έως και την Τετάρτη 26 το Χ.Α. θα είναι κλειστό λόγω των αργιών.

- Η φήμη κυκλοφορεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα αλλά η στήλη δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι γνωστό ότι οι δύο άνδρες είναι φίλοι από τα φοιτητικά τους χρόνια. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, των οποίων οι σχέσεις φαίνεται πως πράγματι έχουν διαταραχθεί. Μόνον έτσι εξηγείται η χοντράδα σε βάρος του Γ. Στουρνάρα που εκτόξευσε ο Ευ. Τσακαλώτος και μάλιστα από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

- Επιχειρηματική κινητικότητα καταγράφεται στον όμιλο της MIG. Συγκεκριμένα ο όμιλος έχει δρομολογήσει εξελίξεις σε τρία διαφορετικά μέτωπα, τα οποία θα δούμε να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, ολοκληρώνεται με επιτυχία η πώληση του Χίλτον Λευκωσίας. Ο σχετικός διαγωνισμός τελείωσε και είμαστε στην τελική ευθεία για την πώληση και μάλιστα -όπως ακούγεται- με καλό τίμημα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.

- Επιπλέον η MIG προγραμματίζει την πώληση του 43% της ΜΕΒΓΑΛ. Το ποσοστό θα περάσει στους μετόχους πλειοψηφίας της γαλακτοβιομηχανίας και συγκεκριμένα στην κ. Μαίρη Χατζάκου που έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

- Η τρίτη εξέλιξη συνδέεται με το δικαίωμα που εξάσκησε η Fortress Investment Group για την ανταλλαγή των ομολογιών έκδοσης της Blue Star, σε ομολογίες έκδοσης της Attica Group μετατρέψιμες σε νέες μετοχές που αντιστοιχούν στο 28,63% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας. Στις 28/12/2018 θα πραγματοποιηθεί  η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Group η οποία κατά τις πληροφορίες της στήλης θα αποφασίσει την αποπληρωμή του ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου σύμφωνα με τους όρους του, έναντι του ποσού των 87 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η μετατροπή σε μετοχές. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει με τραπεζικό δανεισμό που θα πάρει η Blue Star.

- Σημαντικές αλλαγές στη δομή του ομίλου, αλλαγές που οδηγούν σε ριζικό εταιρικό μετασχηματισμό, σχεδιάζει η διοίκηση της Ελλάκτωρ.

- Όσο δυσάρεστο κι αν είναι ένα λουκέτο σε μια ιστορική βιομηχανία όπως η Χαλυβουργική, είναι ταυτόχρονα και εξυγιαντικό για έναν προβληματικό κλάδο. Οι τράπεζες μηρυκάζουν χρόνια τώρα το πρόβλημα των χαλυβουργιών χωρίς να μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ ΣΙΔΕΝΟΡ (Στασινόπουλου), Χαλυβουργίας Ελλάδος (Μάνεσης) και Χαλυβουργικής (Αγγελόπουλος).

- Οι αποφάσεις δεν ήταν εύκολες και συνεχώς  έσπρωχναν το τενεκεδάκι παραπέρα, πότε με μελέτη της Alvarez & Marshal και πότε με διάφορες άλλες διεργασίες. Η ζήτηση όμως έχει υποχωρήσει από τα περίπου 2,5 εκατ. τόνους που ήταν στα προ κρίσης επίπεδα σε λιγότερους από 300.000 τόνους, ποσότητα που μπορεί να παραχθεί από μια μόνον μονάδα και μάλιστα χωρίς να εξαντλήσει τη συνολική δυναμικότητα της. Υπό αυτήν την οπτική, το τέλος της Χαλυβουργικής φέρνει τον κλάδο ένα βήμα πιο κοντά στο σημείο ισορροπίας.

- Η στήλη εύχεται στους αναγνώστες της καλά Χριστούγεννα και δίνει ραντεβού για το πρωί της Πέμπτης, που θα επαναλειτουργήσει το Χ.Α..

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα