Black Box 2/11/2018

Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

-Ποιος είναι ο επόμενος; Όταν ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Τιτάνα από την Ελλάδα, τα στοιχήματα έδιναν και έπαιρναν για τον επόμενο. Δεν έχουν μείνει και πολλοί άλλωστε. Μια Motor Oil και ένας Μυτιληναίος. Και αφού η Motor Oil αποφάσισε να ασχοληθεί με τα τηλεοπτικά, ποιος μένει; Και ποιος θα τον αδικούσε με την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Δεν είναι και λίγο να ανακοινώνεις συνεχώς βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, να συγκαταλέγεσαι στις κορυφαίες βιομηχανίες της Ευρώπης, να βλέπεις τις τιμές της αλουμίνας να εκτοξεύονται και εσύ να παλεύεις να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι…

- Με όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό ακούει η στήλη ότι στο Λονδίνο οι διαχειριστές γυρνούν άβολα στις καρέκλες τους ρίχνοντας εξεταστικές ματιές στα ελληνικά τους χαρτοφυλάκια. Από την ώρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Folli Follie oι εκπλήξεις, μεγαλύτερες και μικρότερες, είναι συνεχείς.

-Ο ένας μοχλεύει τη λογιστική εικόνα της εταιρίας, ο άλλος γράφει την εταιρική διακυβέρνηση στα παλιά του τα παπούτσια, ο άλλος χρησιμοποιεί κατά την κρίση του τη «λογιστική επιστήμη» και αρχή και τέλος δεν υπάρχει.

-Οι ψυχρολουσίες μάλιστα έρχονται από εταιρίες του 25άρη δείκτη οι οποίες είναι το βαρύ πυροβολικό του Χρηματιστηρίου. Κι όταν δεν αφορούν τις εταιρίες αυτές καθ’ αυτές, τότε συνήθως η βόμβα σκάει στην περίμετρο τους και το ρήγμα στον κλίμα εμπιστοσύνης διευρύνεται ακόμη περισσότερο.

-Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έδαφος για νέο κύκλο φημολογίας με αποτέλεσμα στην «αρένα» να πέφτουν συνεχώς νέες εταιρίες μικρές και μεγάλες, με κοινό σημείο ότι είναι υπερχρεωμένες και συνήθως με δραστηριότητες και εκτός συνόρων. Όλα δείχνουν ότι ως τις γιορτές, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου δεν πρόκειται θα βαρεθούμε.

-Στο μεταξύ, οι εισηγμένες εταιρίες οργανώνονται και βελτιώνονται. Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Κάποιες χρειάζονται απλώς ορισμένες οργανωτικές ή άλλες αλλαγές που τις εναρμονίζουν με τη σημερινή πραγματικότητα, ενώ κάποιες άλλες πρέπει να καλύψουν αμαρτίες του παρελθόντος που δεν είναι εφικτό.

-Αυτά για να μην έχετε απορίες για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ, το νέο κύμα πωλήσεων και την σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία των αγοραστών.

- Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος. Ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί καιρό πριν, καθυστέρησαν ή αναβλήθηκαν και έτσι τα ταμεία είναι άδεια. Μα εντελώς άδεια. Θα πείτε είναι η μοναδική περίπτωση; Εδώ όλη η αγορά είναι σε ανάλογη κατάσταση. Μόνον που διαφοροποιεί τα πράγματα το μέγεθος του ομίλου. Προφανώς όμως θα βρεθεί κάποια λύση χωρίς να γίνει θόρυβος.

- Μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ να δημοσιευθούν οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Μακάρι, αν και ακούγεται ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα  όταν στο ίδιο διάστημα συμπίπτει και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο.

-Προχωρούν (ευτυχώς) οι τροποποιήσεις στον νόμο για τις αλλαγές στη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών. Θα υπάρχουν όπως είναι φυσικό κάποια ασυμβίβαστα, αλλά η προϋπόθεση για 10 χρόνια θητείας  σε ΔΣ τράπεζας, θα γίνει δέκα χρόνια σε ΔΣ γενικώς.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα