Black Box 21/09/2018

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

- Πριν κατακλυστείτε από δημοσιεύματα για το πόσο επιτυχημένο ήταν το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, για τους δεκάδες μεγάλους και σοβαρούς επενδυτές που συμμετείχαν, για τα εκατοντάδες one to one  meetings και αλλά τέτοια ανάλογα, καλό είναι να έχετε υπόψη ότι πήγε εξίσου χάλια -αν όχι χειρότερα- με το road show της Νέας Υόρκης.

- Τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν. Το μείγμα μακροοικονομικών, αποτελεσμάτων τραπεζών και προεκλογικής περιόδου δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που καθόλου δεν ενθουσιάζει τους ξένους. Άκουσαν χθες οι επενδυτές και την ομιλία του Ευ. Τσακαλώτου και πείστηκαν ότι έχουμε σοβαρά ζητήματα μπροστά μας.

- Οπότε για το επόμενο διάστημα και παρά το γεγονός ότι η αγορά είναι υπερπουλημένη, θα κινηθούμε και πάλι με το γνωστό μοτίβο των 10-15 μετοχών εξωστρεφών και δυναμικών εταιρειών που κινούνται ανεξάρτητα από το γενικότερο κλίμα. Η τάση αυτή θα επηρεάζεται κατά διαστήματα από διάφορα γεγονότα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. το rebalancing των δεικτών FTSE τη Δευτέρα.

- Το κλίμα στο Λονδίνο ήταν δυσάρεστο και δυσοίωνο. Αυτό φάνηκε ακόμη και πίσω από τις γραμμές της δήλωσης που έκανε στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης. Φέτος, είπε, οι επενδυτές εστιάζουν λιγότερο στο μακροοικονομικό περιβάλλον και περισσότερο στα σχέδια των επιμέρους εισηγμένων επιχειρήσεων.

- Άλλωστε το μακροοικονομικό περιβάλλον το αποτυπώνουν καλύτερα οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στο μεταξύ σιγά-σιγά αρχίζουν να δημοσιοποιούνται οι αμφιβολίες για το οικονομικό θαύμα του Α. Τσίπρα. Η Citi σε ανάλυσή της αναφέρει ότι το ΑΕΠ συνεχίζει να ενισχύεται, προβλέπει πως φέτος θα φτάσει το 1,9%, αλλά προβλέπει επίσης επιβράδυνση από του χρόνου με τον ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται στο 1,5% το 2019 όπως και τη διετία 2020-2021. Και ακόμη χειρότερα προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στο 1,4% το 2022.

- Χθες συνεδρίασε και το ΕuroWorking Group, το οποίο αξιολόγησε τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης που έκανε στην Αθήνα το κλιμάκιο των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε πως έχουμε αρκετά θέματα ανοικτά. Ο χρόνος τελειώνει σε τρεις μήνες και οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις υπολείπονται μόλις… 1,3 δισ. από το στόχο.

- Όλες οι ελπίδες για να ανεβούμε από τα 700 εκατ. στα 2 δισ. που είναι ο φετινός στόχος έχουν βασιστεί στην αποκρατικοποίηση του Βενιζέλος. Για τα ΕΛΠΕ, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από επίσημα χείλη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο διαγωνισμός δεν θα προχωρήσει. Την ίδια στιγμή πολλά σύννεφα μαζεύονται και πάνω από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

- Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που δημιουργούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση όπως π.χ. η υποχρέωση να αυξηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά, οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες κυρίως από τον ευρύτερο τομέα της υγείας, οι επιλογές Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών κ.ά.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα