Black Box 19/11/2018

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

- Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα σημαντικών απωλειών η αγορά πρέπει να αναζητήσει κάποια σημεία ισορροπίας. Όχι όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, όπου οι χρηματιστές θεωρούν ότι η αναστάτωση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου που τίθενται σε ισχύ οι δείκτες MSCI με τη νέα σύνθεση, αλλά περισσότερο όσον αφορά τα υπόλοιπα blue chips που παρασύρθηκαν από την τραπεζική καταιγίδα.

- Ο τόνος στη χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να δίνεται κυρίως από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία και τη σύγκρουση της τοπικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και δευτερευόντως από το Brexit. Επιπλέον μέχρι το τέλος του μήνα αρκετά αμερικανικά funds κλείνουν τα βιβλία τους, οπότε οι χρηματιστές περιμένουν πως θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η μείωση του τζίρου.

- Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο επόμενος καταλύτης μπορεί να είναι το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο δεν είναι μια υπόθεση η οποία θα ξεκαθαρίσει σε μια βδομάδα. Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως, την Πέμπτη κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα δημοσιοποιήσει επίσημα και το σχέδιο της για τα «κόκκινα» δάνεια.

- Εκτός των επαφών που θα κάνει η ελληνική πλευρά στο περιθώριο της συνεδρίασης, δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο από το σημερινό Eurogroup. Το επόμενο κρίσιμο γεγονός ελληνικού ενδιαφέροντος από τις Βρυξέλλες, θα έρθει την Τετάρτη όπου αναμένεται η Κομισιόν να δώσει την επίσημη γνωμάτευση της για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Μετά την έγκριση ανοίγει και ο δρόμος να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Οριστικά και επίσημα, η απόφαση για τη μη περικοπή των συντάξεων θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

- Στη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α. είναι προγραμματισμένος και ο πλειστηριασμός 496.045 μετοχών του Ιασώ.

- Η στήλη στοιχηματίζει ότι η Davidson Kempner Capital που υπέβαλε προσφορά για το 10% της Αττικής Οδού, ενεργοποιώντας έτσι το δικαίωμα πρώτης άρνησης των υφισταμένων μετοχών, το επόμενο διάστημα όλο και κάποια δουλειά θα «τσιμπήσει» πιθανότατα από την πίτα των κόκκινων δανείων.

- Αρκετοί ξένοι επενδυτές γκρινιάζουν ότι πολύ δύσκολα τελειώνουν οι δουλειές στην Ελλάδα. Και μάλλον δεν έχουν άδικο. Οι τράπεζες, λέει, προσανατολίζονται τώρα να επαναλάβουν τη διαδικασία για την πώληση των παγωτών Δωδώνη. Ταυτόχρονα στην αγορά ακούγεται ότι σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις για την άλλη Δωδώνη που δραστηριοποιείται στα τυροκομικά. Τόσο η Friesland όσο και το γαλλικό fund που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τη βιομηχανία της Ηπείρου διέκοψαν τις συζητήσεις.

- Επ' ευκαιρία, σημειώστε πως για τα παγωτά Δωδώνη κυκλοφορεί στην αγορά ότι παρασκηνιακά ασκήθηκαν πιέσεις από τραπεζικής πλευράς, ώστε η εταιρεία παγωτού να μην καταλήξει στο επιχειρηματικό δίδυμο Γιώτη- Γεωργάτου (Γρηγόρης) αλλά στον όμιλο Ινδικών συμφερόντων Switz. Για αυτό, αν πράγματι πάμε σε νέο κύκλο προσφορών θα έχει ενδιαφέρον...

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα