Black Box 18/9/2019

Black Box 18/9/2019

- Μια ανησυχία αρχίζει να απλώνεται σε dealing room, traders, funds κλπ. Η υπόθεση που ξεκίνησε με τις τιμές του πετρελαίου μετά την επίθεση στο διυλιστήριο της Αramco, μπορεί να πάρει διαστάσεις και να οδηγήσει σε καταστάσεις που οι επενδυτές δεν υπολογίζουν. Ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που υπάρχει ανησυχία για υφεσιακά φαινόμενα στις μεγάλες οικονομίες.

- To menu της ημέρας σήμερα περιλαμβάνει και ανακοινώσεις της Fed, μετά τη διήμερη συνεδρίαση της για την πορεία των επιτοκίων.

- Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Εθνική Τράπεζα καθώς προ των πυλών είναι οι επίσημες ανακοινώσεις για νέο πρόγραμμα εθελουσίας της τράπεζας το οποίο θα αφορά στη μείωση 400-500 υπαλλήλων. Η ανησυχία και η αναστάτωση στο προσωπικό είναι αναμενόμενη, καθώς πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα εθελουσίας της ΕΤΕ μέσα στο 2019 και θεωρείται αρκετά δύσκολο να βρεθούν 400 εργαζόμενοι οι οποίοι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς.

- Το θέμα είναι σοβαρό, δεδομένου ότι μεγάλη μείωση του προσωπικού και συνεπώς του μισθολογικού κόστους της τράπεζας είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη του πλάνου μετασχηματισμού της ΕΤΕ, το οποίο έχει παρουσιαστεί στους ξένους επενδυτές με δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τους στόχους.

- Η μεγάλη επιτυχία με το ομόλογο του ΟΤΕ (υπερκάλυψη πάνω από 4 φορές και κουπόνι στο 1%) άνοιξε ορέξεις και σε άλλες εταιρίες είτε για νέες εκδόσεις, είτε για ανακλήσεις παλιών ομολόγων και επανέκδοση τους με χαμηλότερα επιτόκια.

- Ολοκλήρωσε η Εurobank την πώληση δανείου ύψους 35 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί προς τις «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» που ανήκε στην εταιρία Πτερέλαος ΑΕ της οικογενείας Μαρούλη, βασικός μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρείας «Ιόνιος». Η πώληση έγινε μέσω της Αxia Ventures και αγοραστής είναι αμερικανικό fund με έδρα το Νιού Τζέρσεϋ που διαχειρίζεται κεφάλαια 3,5 δισ. δολάρια.

- Προχωρεί βάσει του χρονοδιαγράμματος το deal Intrum –Πειραιώς. Η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης απαιτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς (Recovery Banking Unit) μεταβιβάστηκε στη νέα εταιρεία διαχείρισης, με την επωνυμία Alternative Financial Solutions (AFS) και το 80% της AFS θα μεταβιβαστεί στην Intrum.