Black Box 18/4/2019

Black Box 18/4/2019

- Tη Μ. Πέμπτη ξεκινά η προεκλογική περίοδος, υπό την έννοια ότι μετρά ο χρόνος για τις τηλεοπτικές παρουσιάσεις υποψηφίων, κομμάτων κλπ. Μας χωρίζουν 37 ημέρες από τις ευρωεκλογές και στο διάστημα κυρίως από το Πάσχα και μετά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί επιστρατεύονται όλα τα όπλα (κατηγορίες, διώξεις, κουβάδες λάσπης, fake news, κλπ).

- Είναι γνωστό ότι το κουαρτέτο των δανειστών θα είναι στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για τον τρίτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Η επιτυχής ολοκλήρωση των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ αλλά ενδεχομένως και για τη νέα έξοδο στις αγορές, αν ως τότε δεν έχει παρουσιαστεί η κατάλληλη συγκυρία που περιμένει ο ΟΔΔΗΧ.

- Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι στις 7 Μαΐου οι τραπεζίτες έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τους θεσμούς. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα; Όπως είναι αναμενόμενο ένα κεντρικό θέμα είναι τα ΝPLs γενικώς, δηλαδή το πλαίσιο και τυχόν βελτιώσεις, πρόοδος σε σχέση με τον νέο νόμο  Κατσέλη, στοιχεία εξέλιξης αλλά και επιδόσεων στη μείωση των κόκκινων κλπ

- Επιπλέον ζητήματα που θα συζητηθούν είναι το σχέδιο των Asset Protection Scheme (A PS) και οι εκκρεμότητες που απομένουν, η νέα επικαιροποίηση των στόχων μείωσης των κόκκινων που πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο και τέλος η κερδοφορία και άλλα ζητήματα που συνδέονται με την προετοιμασία για τα επικείμενα stress test.

- Η συνάντηση με τους θεσμούς όμως θα είναι μάλλον σχετικά εύκολη για τους τραπεζίτες. Τα ζόρικα έρχονται στις αρχές Ιουλίου. Γιατί τότε οι τραπεζίτες θα φορέσουν τα καλύτερα τους κοστούμια για να υποδεχθούν στην Αθήνα το νέο αφεντικό του SSM, Αντρέα Ενρία.

- Καθώς η αρχική συνάντηση γνωριμίας έχει ήδη γίνει και ο κ. Ενρία θα έχει τότε συμπληρώσει στην καρέκλα του επικεφαλής του SSM ήδη ένα εξάμηνο, είναι προφανές ότι η επίσκεψη δεν είναι μόνον εθιμοτυπικού χαρακτήρα στη λογική «ήρθα να σας δω κι από κοντά». Η στήλη φυσικά δεν γνωρίζει τους λόγους της επίσκεψης, αλλά φαντάζεται ότι το μενού θα περιλαμβάνει NPLs και τα stress test του 2020.

- Αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις  της Εθνικής Τράπεζας επί των προσφορών που έχει δεχθεί για την πώληση του πακέτου Symbol.