Black Box 17/5/2019

Black Box 17/5/2019

- Στα χρόνια της κρίσης, ορισμένες δουλειές (π.χ. πωλητής σε έκθεση ΙΧ ή σε κατάστημα ενδυμάτων, δημοσιογράφοι, κατασκευαστές, πολιτικοί μηχανικοί κλπ.) κυριολεκτικά σαρώθηκαν λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχθηκαν συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Τώρα, δυστυχώς φαίνεται πως έχει έρθει η σειρά των τραπεζοϋπαλλήλων.

- Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, άρχισαν αυτά που σε κάποιο έγγραφο η στήλη υποθέτει ότι θα περιγράφονται ως «στοχευμένες δράσεις». Κοινώς, μια ωραία ημέρα, χτυπά το τηλέφωνο και αιφνιδίως σε ενημερώνουν ότι φεύγεις, έχοντας δύο επιλογές: Α) να πάρεις τις αποζημιώσεις «σκιώδους» εθελουσίας και να φύγεις ήρεμα και αξιοπρεπώς Β) να αρνηθείς, οπότε θα απολυθείς παίρνοντας ότι προβλέπει η νομοθεσία. Εσύ διαλέγεις που έλεγε και το τηλεπαιχνίδι…

- To πολυσυζητημένο investor day της Εθνικής στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε και τα όσα εντυπωσιακά ειπώθηκαν θα τα διαβάσετε στα σχετικά ρεπορτάζ. Η στήλη θα σταθεί σε ορισμένες μόνον πτυχές της παρουσίασης, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να είναι μονομερής στις επισημάνσεις της, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια διοίκηση τράπεζας μιλά ανοικτά για τα σχέδιά της αναφορικά με το προσωπικό.

- Κατ'' αρχήν οι αμαρτίες του παρελθόντος: Στους στόχους μείωσης του κόστους προσωπικού αναφέρεται πως τα 560 εκατ. του 2018 θα υποχωρήσουν κατά 20% το 2022 στα 450 εκατ. Με πολύ μικρά γράμματα στην άκρη της σελίδας υπάρχει η υποσημείωση: «Εxclude LEPETE charges». Δηλαδή, το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ είναι ακόμη ενεργό ως απαίτηση και σε εκκρεμότητα;

- Φέτος η Εθνική θα κλείσει 70 καταστήματα, καθώς από 460 το 2018 θα βρεθεί το 2019 με 390. Γενικότερα, ορισμένοι προμηθευτές, εταιρείες καθαριότητας και όσοι νοικιάζουν ακίνητα στην ΕΤΕ θα περάσουν δύσκολα. Το σχέδιο προβλέπει επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων, γενικότερη αξιολόγηση της χρήσης των επαγγελματικών χώρων και του κόστους συντήρησης, όπως και των ΙΤ προμηθευτών.

- Η μείωση του κόστους της ΕΤΕ θα επιτευχθεί κυρίως με «βελτιώσεις του κόστους προσωπικού». Για το προσωπικό της τράπεζας ξεκινά μια νέα περίοδος όπου τα διάφορα «κεκτημένα» -όσα έχουν, αν έχουν, απομείνει- θα επανακριθούν. Αυτό προφανώς σημαίνει η αναφορά για επανεξέταση των «benefit policies».

- H καθαρή μείωση του προσωπικού στο τέλος του 2020 θα φτάσει τα 1500 άτομα, ενώ θα υπάρξουν 350-450 προσλήψεις. Δηλαδή θα φύγουν 1.850 με 1.950 υπάλληλοι. Όπως αναλύεται 800-900 θα περισσέψουν με τη συρρίκνωση του δικτύου. Άλλοι 800-1000 λόγω της ψηφιοποίησης, ενώ 300-450 από τον επανασχεδιασμό και απλοποίηση των διαδικασιών, δηλαδή από τα κεντρικά, αν το καταλαβαίνει καλά η στήλη.