Black Box 16/7/2019

Black Box 16/7/2019

- Όπως συζητούν άνθρωποι της αγοράς, σε αυτήν εδώ τη χώρα, οποιαδήποτε ενασχόληση με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαγορευμένη. Για να αναλάβεις μια θέση ευθύνης, δεν πρέπει να έχεις δουλέψει πριν πουθενά αλλού στον ιδιωτικό τομέα. Δείτε τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει ότι είχε συνεργασθεί στο παρελθόν με την Lamda Development για το έργο του Ελληνικού.

- Όπως είπε όμως και ο ίδιος, η συνεργασία του με την Lamda, ήταν γνωστή από την αρχή σ' όλους, και αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού. Τελικά, για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική, πρέπει να είναι επαγγελματίας πολιτικός; Ή μήπως τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει την πορεία του Καρανίκα που από το… πουθενά εμφανίστηκε και έγινε σύμβουλος του Τσίπρα;

- Πολιτική «βλέποντας και κάνοντας» έχουν εφαρμόσει μετεκλογικά οι ξένοι για το ελληνικό χρηματιστήριο, αντίθετα από τους Έλληνες επενδυτές που φορτώθηκαν συμβόλαια και μετοχές με την προσδοκία ότι θα εμφανιστούν αγοραστές και θα «ξεφορτώσουν». Άλλωστε οι αποστάσεις που τηρούν οι ξένοι γίνονται φανερές και από τα 54 εκατ. του χθεσινού τζίρου.

- Στο ΧΑ τα ξένα κεφάλαια είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κερδοσκοπικά. Έπαιξαν εγκαίρως το σενάριο των εκλογών και τώρα παίρνουν κάποια κέρδη. Στις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν κάποια εικόνα των flows, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που να δημιουργεί ανησυχία. Αποδίδουν τις πιέσεις περισσότερο στο γεγονός ότι έχουν τραβηχτεί οι αγοραστές, οπότε οι όποιες ρευστοποιήσεις γίνονται πιο αισθητές.

- Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η άνοδος της αγοράς θα είναι γραμμική και σε συνάρτηση πάντοτε με τα γεγονότα που θα δίνουν δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης. Κοινώς διατηρήστε την ψυχραιμία σας και υπομονή.

- Προχωρεί η πώληση των εκκολαπτηρίων, ιχθυοτροφείων και συσκευαστηρίων που ανήκουν στους ομίλους των Νηρέα και Σελόντα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της DG Comp και να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση τους στο σχήμα Amerra – Mubadala. Στο μεταξύ η πίεση στις τιμές των ψαριών εξαιτίας του ανταγωνισμού εκ Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

- Στις τράπεζες ευελπιστούν πως θα ολοκληρώσουν την πώληση όσο το δυνατόν ταχύτερα και οπωσδήποτε πριν από τον Σεπτέμβριο, γιατί όσο περνά ο καιρός με τις συνθήκες στην αγορά να επιδεινώνονται το deal έχει υψηλό ποσοστό ρίσκου. Ο λόγος είναι ότι το σχήμα Amerra – Mubadala βάσει του συμβολαίου που έχει υπογράψει δεσμεύεται με ρήτρες που προβλέπουν σεβαστές οικονομικές αποζημιώσεις να μην υπαναχωρήσει ως τον Σεπτέμβριο.

- Ταυτόχρονα η χρηματοδότηση προς Νηρέα και Σελόντα για να σταθούν όλους αυτούς τους μήνες, έχει πραγματοποιηθεί από τις τράπεζες, καθώς Amerra – Mubadala ακόμη δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη. Προφανώς λοιπόν στις τράπεζες λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας, δεν θέλουν να πατήσουμε Σεπτέμβριο χωρίς να έχουν πέσει οι υπογραφές από Amerra – Mubadala.

- «Μία τόσο μεγάλη επένδυση, συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική, αλλά την Ελλάδα, προφανώς έχει διαφόρων ειδών συμφέροντα από πίσω». Έτσι απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης σε ερώτηση του Euronews για το Ελληνικό και τις πληροφορίες ότι στο έργο αντιτίθενται εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σχεδόν το είπε ο κ. υπουργός.