Black Box 15/7/2019

Black Box 15/7/2019

- Ξεκινάει μια εβδομάδα εξαιρετικά πλούσια σε γεγονότα στη διάρκεια της οποίας οι επενδυτές θα πάρουν την πρώτη επίσημη γεύση για το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Η χρηματιστηριακή αγορά καλείται σήμερα να αποτιμήσει τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη που επισημοποίησαν τα χάλια της ΔΕΗ όπως και τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τις τράπεζες, Γ. Ζαββού και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τα σχήματα υποβοήθησης των τιτλοποιήσεων που θα ελαφρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών από κόκκινα δάνεια. Μην ξεχνάτε επίσης πως αυτήν την εβδομάδα λήγουν και τα παράγωγα.

- Σήμερα πραγματοποιείται στο Λονδίνο investor day της τράπεζας Πειραιώς, ενώ σήμερα επίσης οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ εισπράττουν το μέρισμα.

- Αύριο 16 Ιουλίου, ξεκινάει στο Grand Resort Λαγονήσι το συνέδριο του Εconomist. Εκεί περιμένουμε να δώσουν το παρόν ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, οι επικεφαλής για την Ελλάδα της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, του ESM, Νικόλα Τζιαμαρόλι, του ΔΝΤ κά. Στο περιθώριο του συνεδρίου, δίπλα στη θάλασσα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει τις πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το δόγμα με το οποίο επισκέπτονται την Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών είναι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν διαπραγματεύεται, αλλά η αλλαγή του φορολογικού μίγματος είναι δυνατή και συζητήσιμη υπό προϋποθέσεις.

- Την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Βουλή ξεκινά τις εργασίες της με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Το Σάββατο 20 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές, τομέας που ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ξένων διαχειριστών καθώς σε αυτές θα ακούσουμε τις αποφάσεις που έχει πάρει κυβέρνηση για τη ΔΕΗ για τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και ιδιωτών όπως και τα μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται το βράδυ της 21 Ιουλίου.

- Σημειώστε επίσης ότι την Τετάρτη λήγει και η δημόσια πρόταση της ΤΙΤΑΝ, ενώ αν δεν τροποποιηθεί το πρόγραμμα, την Τετάρτη περιμένουμε να έρθει στην Αθήνα το αφεντικό της Eurobank, ο Πρέμ Γούατσα ο οποίος θα αναμένεται να έχει αυτήν την εβδομάδα συνάντηση κορυφής στο μέγαρο Μαξίμου.

- Στο επιχειρηματικό πεδίο αυτήν εβδομάδα -εκτός απροόπτου πάντοτε- αναμένεται να γίνει η επίσημη ανακοίνωση για την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 175 εκατομμυρίων ευρώ της Attica Συμμετοχών που είναι ο ακτοπλοϊκός όμιλος της MIG. Το ομόλογο θα διατεθεί στο κοινό και η εγγύηση του βασίζεται στα πλοία της εταιρείας. Ο στόχος της έκδοσης είναι να υποκαταστήσει το δανεισμό της ακτοπλοϊκής εταιρείας από την Fortress. Μετά και το πρόσφατο ράλι στα ομόλογα που οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, ο πήχης έχει κατέβει για την συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιτόκιο της τάξης του 3,10%.

- Δεν έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία, καθώς τελικά αποφάσισε με τραγικό τρόπο η ίδια η ζωή, αλλά όπως δημοσίευσε η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου ακύρωσε τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί για τον Μ. Ζολώτα και τον Μιχαήλ Φόλε για τη γνωστή υπόθεση που εκδικάζεται στο Κακουργοδικείο Λάρνακας. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση των κατηγορουμένων, δικαιώνοντας μετά θάνατον και τον Αντρέα Βγενόπουλο που υποστήριζε με πάθος ότι τα συγκεκριμένα εντάλματα είναι παράνομα.