Black Box 13/11/2019

Black Box 13/11/2019

- Τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν θα κοινοποιήσει στις συνεταιριστικές τράπεζες ως το τέλος του χρόνου η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από stress tests που διενήργησε. Οι συνεταιριστικές τράπεζες θα έχουν προθεσμία ως το τέλος του 2020 ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κεντρικής τράπεζας.

- Γενικότερα στην αγορά συζητείται ότι στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων και των ενεργειών που σχεδιάζονται για να πραγματοποιηθεί, ο SSM προτίθεται να θέσει υψηλότερα τον πήχη της κεφαλαιακής επάρκειας για όλες τις συστημικές τράπεζες. Είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση στις τράπεζες θα δοθεί επαρκής χρόνος να προσαρμοστούν στις νέες εποπτικές αποφάσεις.

- Η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι παρελθόν αλλά η στήλη θα αναφερθεί σε δύο περιστατικά που δίνουν το κλίμα που επικράτησε μόλις εμφανίστηκαν οι ελεγκτές της Επιτροπής. Το πρώτο συνέβη στο γραφείο διευθύνοντος συμβούλου. Οι ελεγκτές άνοιξαν την πόρτα (χωρίς να επιτρέψουν στις γραμματείς να ενημερώσουν), δήλωσαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν από τον διευθύνοντα να αποχωρήσει χωρίς να πάρει κάτι μαζί του και αφήνοντας τον υπολογιστή ανοικτό.

- Ο άνθρωπος αιφνιδιάστηκε κι έφερε αντιρρήσεις. Όχι, δεν επιχείρησε  να πουλήσει τσαμπουκά. Απλώς δεν πίστευε αυτό που συνέβαινε καθώς ο εγκέφαλος του αρνιόταν να επεξεργαστεί όσα έβλεπε και άκουγε. Στράφηκε προς τους ελεγκτές λέγοντας φράσεις του τύπου «πώς να φύγω από το γραφείο;», «γιατί να φύγω;» κλπ. Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Επιτροπής ανεβάζοντας σταδιακά τον τόνο της φωνής  του επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση, «Περάστε έξω κύριε, σας παρακαλώ περάστε έξω», όπως και έγινε.

- Το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα σε γραφείο προέδρου τράπεζας. Χαλαρός ο πρόεδρος, μόλις οι άγνωστοι που είχαν μπει στο γραφείο του είπαν ότι είναι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ήρθαν για έλεγχο, ρώτησε τους ελεγκτές: «Κι αν δεν σας αφήσω παιδιά;». «Κανένα πρόβλημα» απάντησαν ευγενικά και ήρεμα οι ελεγκτές και συνέχισαν: «Σε τρία λεπτά θα σας φέρουμε εισαγγελική εντολή». Ο πρόεδρος πήρε το σακάκι του και απήλθε.