Black Box 12/6/2019

Black Box 12/6/2019

- Η κεραμίδα της ημέρας: «Για το 2019 η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ» τάδε έφη σε ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας προδικάζοντας δημοσιονομική τρύπα 1,1 δισ. ευρώ. Με τις υγείες μας.

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής. Η πολιτική αλλαγή μεταβάλλει ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα επιχειρηματικά κέντρα. Ήδη μεγάλος όμιλος άρχισε να στρίβει το καράβι και πιθανότατα, όπως πάγια συνέβαινε μέχρι σήμερα, θα επιδιώξει να εμφανιστεί σαν ένθερμος υποστηρικτής του όποιου νέου καθεστώτος, ενδεχομένως  με την ίδια θέρμη που υποστήριξε και τους απερχόμενους.

- Αντίθετα δύο άλλα μεγάλα επιχειρηματικά σπίτια αντιμετωπίζουν με δυσαρέσκεια το νέο τοπίο που πάει να διαμορφωθεί στη χώρα. Το ένα από αυτά -που μάλιστα έχει παρουσία στο ΧΑ- μοιάζει απορροφημένο από τα εσωτερικά του προβλήματα. Το άλλο, ανεπιτυχώς, ρίχνει συνεχώς γέφυρες.

- Πόρτο Καρράς: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου πολύ θα ήθελε να εντάξει το ιστορικό ξενοδοχείο στο τουριστικό της χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, η πλευρά Στέγγου, όπως λέγεται στην αγορά, φαίνεται πως κλίνει προς τον Ιβάν.

- Διαμορφώνονται οι συνθήκες για να αποκτήσουν οι τράπεζες ανταγωνισμό. Άδεια για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα e-pay, δηλαδή των ηλεκτρονικών πληρωμών λέγεται ότι έχει ζητήσει ο ΟΤΕ. Σημειώστε πως οι ηλεκτρονικές πληρωμές ουσιαστικά είναι ένα επίπεδο κάτω από τις τράπεζες καθώς εκδίδουν πιστωτικές κάρτες κλπ.

- Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες που μπαίνουν στο e-pay, περίπου τρία χρόνια από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους κυριαρχούν στην τομέα. Η ταχεία διείσδυση και επιτυχία τους οφείλεται αφενός στη δυνατότητα να εφαρμόσουν χαμηλή τιμολογιακή πολιτική και αφετέρου στην αποδοχή-εμπιστοσύνη των καταναλωτών καθώς γνωρίζουν τις εταιρίες και ήδη είναι χρήστες άλλων υπηρεσιών τους.

- Στην αγορά φημολογείται ότι είναι προς πώληση η ΙCAP.