Black Box 12/11/2019

Black Box 12/11/2019

- Δεν υπάρχει λόγος για πτώση, δεν υπάρχει λόγος για άνοδο. Οι ξένοι θεσμικοί κλείνουν τα βιβλία, εγχώριοι καταλύτες δεν υπάρχουν, ο τζίρος περιορίζεται. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι η φάση συσσώρευσης  θα συνεχιστεί, με το ΧΑ να κινείται σε σχετικά περιορισμένο εύρος. Όταν έρχονται εντολές ξένων η αγορά θα αντιδρά. Όταν τα τηλέφωνα στις χρηματιστηριακές δεν χτυπούν η αγορά θα παραδίδεται στη μιζέρια.

- Όσον αφορά την πραγματική οικονομία οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο, αλλά και στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου υπάρχει καλύτερη εικόνα για τις λιανικές πωλήσεις. Πιθανόν λόγω της θετικής ψυχολογίας που διαμορφώνεται για τις προοπτικές της οικονομίας ο κόσμος δείχνει κάπως σαν να ξανοίγεται περισσότερο. Τα προβλήματα όμως ρευστότητας στις επιχειρήσεις παραμένουν και πολλές εταιρείες εξακολουθούν να είναι κάτω από μεγάλη πίεση.

- Οι τραπεζίτες ανασυγκροτούνται μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο διήμερος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και επιστρέφοντας στη ρουτίνα άρχισαν να τρέχουν σενάρια με τη μεθοδολογία των νέων stress test. Σύντομα θα υπάρχει εικόνα αλλά όχι πλήρης καθώς λείπουν τα μακροοικονομικά σενάρια.

- Η σκυτάλη περνά στις τιτλοποιήσεις με την αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του ΔΣ της Εurobank για πώληση του πακέτου Cairo και της FPS. Δεν είναι δυνατόν κανείς να προδικάσει τις αποφάσεις του ΔΣ, αλλά φαβορί παραμένει η Pimco.

- Την επόμενη εβδομάδα η σκυτάλη περνά στην Αlpha Bank η οποία θα κάνει ανακοινώσεις για τη δική της mega-τιτλοποίηση που φέρει την επωνυμία Galaxy.

- Ανησυχητική τροπή έχει πάρει η ανεξέλεγκτη πτώση της μετοχής της MLS στο Χρηματιστήριο. Με συναλλαγές 270.000 τεμαχίων η μετοχή έκλεισε χθες στα 0,96 ευρώ, κλειδωμένη στο -30% με 119.000 τεμάχια στην ουρά. Η υποχώρηση της μετοχής από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξεπέρασε 60%, παραιτούνται στελέχη, προαναγγέλλεται νέο  επιχειρησιακό πλάνο και στο ερώτημα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση απάντηση δεν υπάρχει.

- Πρωτοβουλία για προστασία της πρώτης κατοικίας ανέλαβε το ΚΙΝΑΛ καταθέτοντας τροπολογία ώστε δανειολήπτες που δικαστικά βεβαιώνεται ότι δεν έχουν δυνατότητα εξυπηρέτησης του στεγαστικού τους, να μπορούν να το εξαγοράζουν από τις τράπεζες πριν πουληθεί σε funds. Μάλιστα έκανε και σχετικές δηλώσεις ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης που υπενθυμίζεται ότι είχε καταθέσει τον Οκτώβριο επερώτηση και για τις χρεώσεις των τραπεζών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα μας απασχολούσε πριν την 7η Νοεμβρίου που η Επιτροπή ανταγωνισμού μπήκε στις τράπεζες. Τώρα όμως, αν το θέμα  των πλειστηριασμών αρχίσει να ανεβαίνει πολιτικά... μπορεί να μπουν ιδέες.

- Η πρώτη ελληνοκινεζική τραπεζική επαφή πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο κατάστημα του Πύργου Αθηνών της Bank of China. Ο επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων της Bank of China (300.000 υπάλληλοι) έκανε εθιμοτυπική επίσκεψη στο κατάστημα, όπου και συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου, τον πρόεδρο Γ. Χατζηνικολάου και άλλα μέλη της διοίκησης. Η Bank of China θα ανοίξει καταστήματα σε Αθήνα κι Θεσσαλονίκη.