Black Box 11/6/2018

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, 00:03
-A +A

- Η στήλη δεν γνωρίζει αν θα επιβεβαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ νευρικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά αυτήν την εβδομάδα η προσοχή θα είναι στραμμένη στην πολιτική, καθώς - εκτός απροόπτου - την Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

- Γενικότερα, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ιταλίας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή και συνδυάζεται με αργή αλλά σταθερή επιδείνωση, η οποία και αντανακλάται στα ομόλογα και τις τράπεζες. Επιπλέον, Τρίτη και Τετάρτη συνεδριάζει η Fed με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι θα έχουμε μια ακόμα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

- Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η στήλη οσμίζεται πως αυτή την εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί κινητικότητα όσον αφορά κορυφαία στελέχη των τραπεζών.

- Κατά τα λοιπά, οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας, ενώ επίκεινται αποφάσεις και για νέα απεργιακή κινητοποίηση.

- Εξελίξεις είναι πιθανόν να έχουμε και προς την πλευρά του σκανδάλου της Folli Follie.

- Στο μεταξύ, η αγορά και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη στάση της Fosun. Η Εθνική τράπεζα μη έχοντας άλλη επιλογή προσανατολίζεται να προχωρήσει στην εφαρμογή του plan B (που είχε και η διοίκηση Φραγκιαδάκη) δηλαδή στην εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χ.Α.. Αυτό φυσικά, εφόσον συναινέσουν DG Comp και SSM. Το πιο ισχυρό επιχείρημα για να πεισθούν είναι πως ένας νέος διαγωνισμός απαιτεί χρόνο και κυρίως τα τιμήματα που θα πέσουν στο τραπέζι, θα υστερούν πολύ από αυτά που πρώτου διαγωνισμού.

- Η Fosun αιφνιδίασε τους πάντες: Τους συμβούλους, την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών, την Εθνική Τράπεζα, την αγορά... Γιατί ο κινεζικός όμιλος μετέβαλε τόσο αιφνίδια τη στάση του; Υπενθυμίζεται ότι οι Κινέζοι, μετά το ναυάγιο της ΕΧΙΝ, είχαν πιέσει να συνεχιστεί ο αρχικός διαγωνισμός με τους υπόλοιπους που είχαν συμμετάσχει. Είχε έρθει στην Αθήνα αντιπρόεδρος του ομίλου που έκανε δηλώσεις σε διεθνή πρακτορεία, ενώ ολόκληρο κλιμάκιο της Fosun κουβαλήθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία του διαγωνισμού.

- Τα περί αξιοπιστίας που διαδίδονται στην αγορά, μπορεί να είναι βολικά για τον κινεζικό όμιλο αλλά η στήλη δεν τα αγοράζει. Δεν μπορεί στις 6 Ιουνίου η Fosun να φέρεται ότι κατέθεσε μη δεσμευτική πρόσφορα για την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και στις 7 Ιουνίου να αποσύρει το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική.

- Ανεβαίνουν οι μετοχές του Παύλου Μυλωνά στην Εθνική Τράπεζα. Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος φέρεται να έχει τη στήριξη της δύσκολης και απαιτητικής κυρίας Όκλαντ που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο και προεδρεύει της επιτροπής υποψηφιοτήτων.

- Οι βασικοί μέτοχοι του Ιατρικού Κέντρου, η οικογένεια Αποστολόπουλου, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη μεταβαλλόμενη αγορά της ιδιωτικής υγείας αναζητεί συμμάχους με ισχυρά κεφάλαια. Το οξύμωρο είναι ότι αναζητεί κεφάλαια από άλλες πηγές και όχι από την γερμανική Ασκληπιός, η οποία είναι ο έτερος βασικός όμιλος του Ιατρικού Κέντρου. Δεν μιλιούνται;

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα