Black Box 11/11/2019

Black Box 11/11/2019

- Θυελλώδης και πολυκύμαντη σε εξελίξεις θα είναι αυτή η εβδομάδα. Οι εκπλήξεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε διαφορετικό όμως επίπεδο, καθώς υπάρχει μια δουλειά η οποία εκτός απροόπτου φαίνεται να είναι κοντά στην ολοκλήρωση της.

- Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα περάσει καιρός μέχρι να ακούσουμε νέα. Πρώτοι θα τα πληροφορηθούν και πάλι τραπεζίτες, καθώς σε κάτι λιγότερο από τρεις βδομάδες θα πρέπει να δηλώσουν στην Επιτροπή ποια από τα αρχεία που αφαιρέθηκαν αφορούν προσωπικά δεδομένα ώστε να τύχουν διαφορετικής φύλαξης. Θα υπάρξει και μια ανακοίνωση σήμερα από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία όμως θα είναι τυπικού χαρακτήρα. Η ουσία είναι ότι ζυγαριά έγειρε, κι η κυβέρνηση πλέον γνωρίζει τα πάντα για τους τραπεζίτες.

- Αύριο Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank καθώς φαίνεται ότι έφτασε η ώρα των αποφάσεων για το project Cairo και την πώληση της FPS. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλούνται να επιλέξουν μεταξύ Fortress και Pimco.

- Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των αρμοδίων νομικών προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα ενσωματωθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή», ώστε να πάρει τον δρόμο για τους θεσμούς. Το πλέον κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως θα διανεμηθούν οι κρατικές εγγυήσεις μεταξύ των τραπεζών.

- Η μία άποψη είναι να μην υπάρχει πλαφόν και κάθε τράπεζα που ολοκληρώνει τη διαδικασία να παίρνει το ύψος των εγγυήσεων που χρειάζεται. Η δεύτερη άποψη είναι να υπάρχει πλαφόν, επειδή οι τράπεζες που είναι έτοιμες και έχουν ώριμες διαδικασίες τιτλοποίησης είναι η Eurobank και η Αlpha και συνεπώς αυτές είναι που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί οι εναπομένουσες εγγυήσεις να μην επαρκούν για τις άλλες τράπεζες. Πιθανότερο φαίνεται το πρώτο σενάριο επειδή καθιστά το σχέδιο Ηρακλής άμεσα λειτουργικό και επιπλέον το υπουργείο Οικονομίας μπορεί να «ανοίξει» και πάλι τις εγγυήσεις προχωρώντας σε ένα σχέδιο Ηρακλής 2, μέχρι να ωριμάσουν οι διαδικασίες και των άλλων δύο τραπεζών.

- Για το Χρηματιστήριο μεταξύ αναλυτών και χρηματιστών επικρατεί σχετική αυτοσυγκράτηση στις εκτιμήσεις τους μετά και τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος, καθώς οι ξένοι ενόψει του κλεισίματος των βιβλίων τους παίρνουν κέρδη. Ωστόσο αν οι τιμές το επιτρέψουν, όπως πληροφορείται η στήλη, ξαναζεσταίνεται το placement των μετοχών για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Όλα συναρτώνται με την τιμή της μετοχής στο ταμπλό. Αν τα επίπεδα της μετοχής ικανοποιούν τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει άμεσα η διάθεση των μετοχών του δημοσίου στα ΕΛΠΕ.