Black Box 1/10/2018

Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018, 00:03
-A +A

- Τι εκπλήξεις επιφυλάσσει η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο; Το ερώτημα πλανάται στην αγορά, καθώς την περασμένη Παρασκευή - τελευταία ημέρα του εννεαμήνου- οι άφθονες εντολές που υπήρχαν από το εξωτερικό για να διαμορφωθούν τιμές, δεν μπόρεσαν να παίξουν το ρόλο του κυματοθραύστη και διασπάστηκαν βίαια από τις πωλήσεις που έφερε η ιταλική κρίση. Στις μεγάλες χρηματιστηριακές που έζησαν από πρώτο χέρι τις πωλήσεις που παρέσυραν όλη την αγορά και είδαν να υποκύπτουν ακόμα και μετοχές σηματωροί όπως ο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil και άλλες, περιμένουν σήμερα με αγωνία να διαπιστώσουν αν θα βρεθεί σημείο ισορροπίας.

- Η αγορά δεν έχει ενσωματώσει γεγονότα όπως τις εξελίξεις στα Σκόπια μετά το δημοψήφισμα και το πώς επηρεάζουν την εσωτερική πολιτική σκηνή. Σήμερα όμως είναι ενδιαφέρουσα ημέρα και εκτός χρηματιστηρίου, καθώς στο σημερινό Eurogroup θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις και παρουσιάσεις για τα ελληνικά ζητήματα, δηλαδή την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους πριν τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει άτυπες συναντήσεις ενημέρωσης με ομολόγους του αλλά και επίσημες διαβουλεύσεις μέσω του Eurogroup.

- Δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην ολοκλήρωση της πώλησης του ΥΓΕΙΑ στο CVC, η απόφαση κυπριακού δικαστηρίου για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της MIG που εκδόθηκε μετά από προσφυγή εταιρείας η οποία έχασε κατάθεση 1,5 εκατ. στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Η ουσία του προβλήματος είναι περισσότερο τι νομικές "ουρές" για την MIG αφήνει πίσω η απόφαση.

- Ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναλαμβάνει την πολιτική αρμοδιότητα για τις τράπεζες. Η απόφαση ουσιαστικά ισοδυναμεί με ανάληψη της πολιτικής ευθύνης των τραπεζών από τον Αλέξη Τσίπρα. Τυπικά ο Γιάννης Δραγασάκης  παραιτήθηκε από την αρμοδιότητα,μετά από δική του επιθυμία. Στην πραγματικότητα παύθηκε με κομψό τρόπο. Στα άδυτα του Μαξίμου του χρεώνουν εσφαλμένες επιλογές και χειρισμούς -κυρίως σε ζητήματα προσώπων- στις τράπεζες, ενώ του προσάπτουν και την αποτυχημένη όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων και των καταστάσεων, επιλογή του Χαράλαμπου Γκότση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

- Αν οι τράπεζες βρήκαν τον Φλαμπουράρη τους, η κυβέρνηση βρήκε τον Ντομπρόβσκις της. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανέλαβε την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και είναι πλέον το πρόσωπο κλειδί για όλες τις επαφές Αθήνας και Βρυξελλών.

- Μέσα σε όλη την πίεση και ένταση που υπάρχει αυτό το διάστημα στο μέτωπο των τραπεζών, έχουμε και μία... distress εξέλιξη: Η DG Comp συμφώνησε να δοθεί ατύπως παράταση και για το 2019 στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να ολοκληρώσει το πλάνο αναδιάρθρωσης. Έτσι εξηγείται η άνεση του Παύλου Μυλωνά στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

- Όπως η στήλη σάς είχε ενημερώσει, αυτήν την εβδομάδα, το πολύ στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου πρέπει να οριστεί η νέα διοίκηση της Folli Follie. Ενόψει αυτών διεργασιών ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος επέλεξε να δώσει συνέντευξη στην Καθημερινή, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια πέντε μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Η συνέντευξη του υπερβαίνει τις 1.000 λέξεις, αλλά η λέξη συγνώμη δεν υπάρχει ούτε μία φορά.

- Η στήλη κατανοεί την προσπάθεια που κάνει ο επικεφαλής της Folli Follie να διατηρήσει τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των εξελίξεων στην εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η εταιρεία είναι δημόσια και η δικαιολογία «φταίει ο μπαμπάς μου» δεν μπορεί να λέγεται από έναν άνθρωπο που είναι 50 ετών, έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο και είναι τα τελευταία χρόνια διευθύνων σύμβουλος. Επιπλέον το γεγονός ότι τα μη διανεμόμενα κέρδη της Folli Follie φτάνουν το 1,8 δισ. δείχνει ότι η κομπίνα ήταν σε εξέλιξη πολύ καιρό, ίσως εδώ και μια δεκαετία. Αν δεν κατάλαβε τι συνέβαινε τότε υπάρχει ζήτημα ακαταλληλότητας για τη θέση, αν υπάρχει συνενοχή...

- Κατά τα άλλα ξεκίνησε η μάχη για την απόκτηση του 36% των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι τρεις με τους οποίους διαπραγματεύεται ο Τζώρτζης Κουτσολιουτσος, αλλά για να πουλήσει πρέπει πρώτα να πάρει το πράσινο φως των τραπεζών. Η στήλη ποντάρει όλα της τα λεφτά ότι το 36% των Αττικών Πολυκαταστημάτων θα περάσει στο σχήμα των υπόλοιπων μετοχών υπό τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα