Black Box 08/05/2019

Black Box 08/05/2019

- Sell in May δια χειρός Ντόναλντ Τραμπ στις ξένες αγορές. Αντίθετα από τις προσδοκίες, η έναρξη ενός εμπορικού πολέμου προβάλει πιο απειλητική από ποτέ. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, οι Κινέζοι φαίνεται ότι υπαναχώρησαν από θέσεις που είχαν δεχθεί και οι Αμερικανοί πήγαν ένα βήμα πιο μπροστά, απαντώντας με δασμούς από την Παρασκευή.

- Οι ελπίδες πλέον επαφίενται στην επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κίνας στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη και την Παρασκευή. Επειδή από έναν εμπορικό πόλεμο όλοι θα βγουν ζημιωμένοι, οι αναλυτές θέλουν να πιστεύουν ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα υπάρξουν υποχωρήσεις που θα επιτρέψουν την αποκλιμάκωση της έντασης.

- Μέχρι τότε όμως, θα επικρατεί νευρικότητα στις διεθνείς αγορές που μοιραία θα επηρεάσει και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ήδη η αγορά παρουσιάζει ενδοσυνεδριακά μεγάλο εύρος διακύμανσης με χαμηλό τζίρο, ενώ και το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι εμφανώς επιλεκτικό.

- Ερρίκος Ντυνάν: Χωρίς κανείς να υποτιμά τις κυβερνητικές προθέσεις, είναι μάλλον απίθανο το Ίδρυμα Ωνάση να ανεβάσει την προσφορά του στο ύψος της αποτίμησης του νοσοκομείου που έχουν κάνει οι σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς. Οπότε αν έχουμε κάποια εξέλιξη το αμέσως επόμενο διάστημα μάλλον θα είναι έκπληξη.

- Δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως όσον αφορά την δικαστική του πλευρά η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, με την σκιά των διεκδικήσεων πέφτει ακόμη επάνω στην Εθνική. Εκτός κι αν η Κυβέρνηση, τώρα προεκλογικά που έχει πάρει φόρα και τα ρυθμίζει όλα, φροντίσει και για αυτό.

- Διανύουμε τον μήνα που οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και φαίνεται η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος, τα προ προβλέψεων έσοδα, θα συνεχίσουν να προβληματίζουν αναλυτές και επενδυτές.

- Αύριο ανακοινώνει ο ΟΤΕ τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

- Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός θα βελτιώσει και το λειτουργικό κόστος των εισηγμένων μεγάλων βιομηχανικών ομίλων.

- Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον η χθεσινή συνάντηση τραπεζιτών και θεσμών στο Χίλτον. Συζήτηση-επισκόπηση εφ'' όλης της ύλης για τα κόκκινα δάνεια, ενώ ξεχώρισε η πρόθεση να υπάρξει ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν την πλήρη απελευθέρωση των capital controls. Ένα στάδιο με σημαντική διεύρυνση των ορίων για τις επιχειρήσεις και μικρή για τους ιδιώτες.